Η Κρητική Επανάσταση του 1866
zoom in

Η επανάσταση που εξερράγη το 1866 και διήρκεσε έως το 1869 συγκλόνισε ολόκληρη την Κρήτη. Διακαής πόθος του κρητικού λαού ήταν η οριστική απομάκρυνση του βάρβαρου Οθωμανού δυνάστη και η ένωση της Μεγαλο-νήσου με το νεότευκτο ελληνικό κράτος.

Η είδηση της κήρυξης της ένωσης με την Ελλάδα και η ολοκαύτωση της Μονής Αρκαδίου στο Ρέθυμνο στις 9 Νοεμβρίου 1866, προκάλεσαν έντονη συγκίνηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εφημερίδες απηχούσαν τον παλμό της κοινής γνώμης περιγράφοντας τις αγριότητες των Τούρκων. Εθελοντικά σώματα στέλνονταν στη Μεγαλόνησο για να πολεμήσουν δίπλα στους εξεγερθέντες, ενώ ελληνικά πλοία μετέφεραν πυρομαχικά και εφόδια παραβιάζοντας τον αποκλεισμό του νησιού. Φιλελεύθεροι άνθρωποι ανέλαβαν ενέργειες υπέρ των Κρητών, ίδρυσαν επιτροπές, διενήργησαν εράνους και με συγκινητικά κείμενα ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη υπέρ των χριστιανών.

Η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε δεινή θέση, αναγνωρίζοντας βέβαια την τραγική κατάσταση της Κρήτης, ενώ η εσωτερική κατάσταση της χώρας δεν επέτρεπε την υιοθέτηση του επαναστατικού αγώνα. Παρά το διάχυτο λαϊκό ενθουσιασμό και τις προσπάθειες ιδιωτών για υλική συνδρομή της επανάστασης, το επίσημο ελληνικό κράτος από την αρχή του αγώνα κράτησε μια φαινομενική στάση ουδετερότητας, ενώ μυστικά στήριζε την επανάσταση. Από την άλλη μεριά, οι Μεγάλες Δυνάμεις άφησαν τους Κρήτες στη μοίρα τους όντας απρόθυμες να διαταράξουν το status quo της περιοχής.

H υπεροπλία των Οθωμανών, η κακή οργάνωση του επαναστατικού αγώνα, οι σκληρές και αντίξοες συνθήκες διεξαγωγής του πολέμου και η μόνιμη έλλειψη εφοδίων και τροφίμων οδήγησαν στην καταστολή της επανάστασης από την οθωμανική ηγεσία. Το μεγάλο θύμα ήταν ο άμαχος πληθυσμός, που αναγκάστηκε να καταφύγει στην προσφυγιά για να διασωθεί. Μέσα από τις σελίδες του "Ε-Ιστορικά" παρουσιάζονται χρόνο με το χρόνο η έκρηξη και η πορεία της επανάστασης και ιστορείται ο άνισος αγώνας των Κρητών εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας. Αναλύονται η στάση του ελληνικού κράτους και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων, ενώ ζωντανεύει η θυσία στο Αρκάδι μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση της ηρωίδας μάνας Χαρίκλειας Δασκαλάκη.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Γιάννης Χρονόπουλος, "Η έναρξη της Κρητικής Επανάστασης (1866-69), τα αίτια της και οι πρώτες συνεννοήσεις"
- Γεώργιος Τ. Τσερεβελάκης, "Η κήρυξη της ένωσης με την Ελλάδα και η έναρξη των εχθροπραξιών - οι νίκες των επαναστατών - η ακμή της επανάστασης, (Σεπτέμβριος 1866 - Μάρτιος 1867)
- Ζαχαρένια Σημανδηράκη, "Η περίοδος της επανάστασης επί Ομέρ Πασά, (Μάρτιος - Οκτώβριος 1867) - ο Αλή Πασάς"
- Ζαχαρένια Σημανδηράκη, "Ο οργανικός νόμος, η εξασθένηση και η λήξη της επανάστασης"
- Αννίτα Πρασσά, "Η στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στην Κρητική Επανάσταση"
- "Η θυσία της Χαρίκλειας Δασκαλάκη για τη θυσία του Αρκαδίου"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Χρονόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στη Βυζαντινή Ιστορία στο Hellenic Institute του Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έζησε και εργάσθηκε για μια δεκαετία περίπου στην Αγγλία και στη Σουηδία. Από το 2007 ως σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της κειμενογραφίας, των μεταφράσεων και των εκδόσεων. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σχετικά με την Αρχαιότητα, τον βυζαντινό και ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Ήταν τακτικός συνεργάτης των "Ιστορικών" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, των Εκδόσεων "Περισκόπιο" και του "Ελλήνων Ιστορικά" του Ελ. Τύπου. Σήμερα είναι διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Historical Quest" και συγγραφέας των σειρών "Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι Μεγάλες Εκστρατείες" και "Βυζαντινοί Αυτοκράτορες - Στρατηγοί", οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Ξετυλίγοντας το Νήμα του Χρόνου", το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο "Ηistorical Quest" τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ το βιβλίο του "Η Επιχειρησιακή Έρευνα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" εκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα βιβλία "Το Χρονικό της Άλωσης της Πόλης" και "Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας" εκδόθηκαν τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, αντίστοιχα. Του αρέσει να ακούει τα τραγούδια του Rory Gallagher, να διαβάζει τις ιστορίες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο του Αντρέα Καμιλέρι, τις περιπέτειες του Κόρτο Μαλτέζε του Ούγκο Πραττ και του καπετάν Αλατρίστε του Αρτούρο Περέθ - Ρεβέρτε και να ταξιδεύει με το αεροπλάνο ή με τη φαντασία του και πολλά άλλα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αννίτα Ν. Πρασσά

Αννίτα Ν. Πρασσά (Συγγραφέας)

Η Αννίτα Πρασσά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Είναι προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) του νομού Μαγνησίας στο Βόλο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των ΓΑΚ έχει διοργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα γνωστικά αντικείμενα "Νεότερη Ελληνική Ιστορία" και "Διδακτική της Ιστορίας". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καθώς και τα δημοσιεύματά της αφορούν κυρίως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, το Φιλελληνισμό, τα πρώτα χρόνια της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους, τη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης καθώς και τη νεότερη θεσσαλική ιστορία. Έχει την επιστημονική ευθύνη ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Το 1997 συμμετείχε στην επιστημονική επιτροπή του Ελληνορωσικού Επιστημονικού Συνεδρίου σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια, που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας και τη ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα. Έχει γράψει τα βιβλία:" Ιωάννης Καποδίστριας. Ο αναγεννώμενος Φοίνιξ" (1776-1831), εκδ. Δωδώνη, Αθήνα-Γιάννινα 1998, "Ο Φιλελληνισμός και η Επανάσταση του ΄21", εκδ. Δημιουργία, Αθήνα 1999, "Όψεις και πραγματικότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Η περίπτωση των Κυκλάδων (1828-1832)", εκδ. Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 2003. Είναι τακτική συνεργάτις του περιοδικού "Ε-Ιστορικά" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Τ. Τσερεβελάκης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Τσερεβελάκης είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζαχαρένια Σημανδηράκη (Συγγραφέας)

Η Ζαχαρένια Σημανδηράκη είναι προϊσταμένη στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
23x19
Βάρος:
0.394 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση