Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη

Συλλογικό έργο

Κώστας Πίττας

Πάνος Γκαργκάνας

15.21€ -11% 13.54€

Ποιες είναι οι αιτίες που απειλούν να κάνουν για μια ακόμα φορά τα Βαλκάνια «μπαρουταποθήκη της Ευρώπης»; Γιατί κατέρρευσε η πρώην Γιουγκοσλαβία; Ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχουσών τάξεων στην περιοχή; Τι εμπλοκή έχει ο ελληνικός καπιταλισμός και ποιες διεκδικήσεις κρύβονται πίσω από τις διπλωματικές πιέσεις για το «όνομα της Μακεδονίας» και την «αναγνώριση του Κοσόβου»; Πως παλεύεται ο εθνικισμός και ο πόλεμος; Ποια πρέπει να είναι η θέση μιας διεθνικιστικής αριστεράς; Οι σελίδες αυτού του βιβλίου επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα και σε πολλά άλλα. Η πέμπτη έκδοση του «Μακεδονικού», συμπληρωμένη με κείμενα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και το βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999, είναι βοήθεια να κατανοήσουμε την κατάσταση στα Βαλκάνια και να χαράξουμε τους δρόμους της αντιπολεμικής πάλης σήμερα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Πίττας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Γκαργκάνας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Στύλλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lev Davydovic Trockij

Lev Davydovic Trockij (Συγγραφέας)

Ο Λέον Τρότσκι ήταν ένας από τους κεντρικούς ηγέτες της Οκτωβιανής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία, καθώς και του Μπολσεβικικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς κατά τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Δημοκρατίας. Μετά τον θάνατο του Λένιν το 1924, ο Τρότσκι ήταν ο βασικός ηγέτης του αγώνα για τη συνέχιση της κομμουνιστικής προοπτικής, μπροστά στην πολιτική αντεπανάσταση της οποίας επιφανέστερος εκπρόσωπος ήταν ο Στάλιν. Ο Τρόσκι εξορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1929 και δολοφονήθηκε στο Μεξικό το 1940 από τη μυστική αστυνομία του Στάλιν.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Κοντογιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Καλοδούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντελής Πουλιόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Παντελής Πουλιόπουλος γεννήθηκε στη Θήβα το 1900. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος. Το 1919 έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Στον μικρασιατικό πόλεμο, όπου βρέθηκε ως φαντάρος, ανέπτυξε αντιπολεμική δράση, συνελήφθη και καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο. Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της κίνησης των Παλαιών Πολεμιστών της οποίας εκλέχτηκε πρόεδρος. Υποστηρικτής των θέσεων και αρχών της Κομμουνιστικής Διεθνούς ανέλαβε το 1924 την διεύθυνση του θεωρητικού οργάνου του ΣΕΚΕ "Κομμουνιστική Επιθεώρηση". Στα τέλη του ίδιου έτους το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος αποφάσισε το νέο του όνομα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ). Σ΄ αυτό το συνέδριο ο Πουλιόπουλο, σε ηλικία 24 χρόνων, εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας του κόμματος. Το 1925 συνελήφθη με άλλα στελέχη με αφορμή την θέση του ΚΚΕ για το "Μακεδονικό". Από το 1927 ο Πουλιόπουλος προσανατολίσθηκε προς τη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση (Λ. Τρότσκι) και μέσα από το έντυπο "Σπάρτακος" - πότε εφημερίδα και πότε περιοδικό - ανέλαβε την θεωρητική προβολή των θέσεών της. Την περίοδο 1934-37 πρωταγωνιστεί στην συγκέντρωση των τροτσκιστικών τάσεων στην Ελλάδα και βρίσκεται επικεφαλής μιας εκ των δύο τροτσκιστικών οργανώσεων, της Ενιαίας Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΕΟΚΔΕ). Στη δικτατορία του Μεταξά ο Πουλιόπουλος επικηρύχθηκε και συνελήφθη το 1938. Φυλακίσθηκε στην Αίγινα και στη συνέχεια στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας. Το 1942 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο της Λάρισας. Στις 6 Ιουνίου 1943, σε ηλικία 43 ετών, εκτελέσθηκε από τους Ιταλούς στο Νεζερό μαζί με άλλους 105 φυλακισμένους. Ο Παντελής Πουλιόπουλος άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Τσάγκαρης

Πέτρος Τσάγκαρης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Τσάγκαρης (1963) είναι δημοσιογράφος στο ΑΠΕ/ΜΠΕ. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Είναι στέλεχος της οργάνωσης Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Εργατική Αριστερά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
237
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.287 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση