Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα 2008-2010
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα 2008-2010

Βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές, πολιτικά κόμματα, πολιτική επικοινωνία, πολιτισμικές πρακτικές

Συλλογικό έργο

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Γιάννης Κουζής

17.70€ -20% 14.16€

ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΤΟ 2010 ΥΠΗΡΞΑΝ ΧΡΟΝΙΕΣ με πυκνές πολιτικές εξελίξεις. Ξεχώρισαν βεβαίως οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009, των βουλευτικών του Οκτωβρίου 2009 και των περιφερειακών-δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου 2010. Ειδικότερα οι τελευταίες επικαθορίστηκαν από τη `βιαιότητα` με την οποία η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική εξουσία ανέδειξαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και μετέφεραν στην ελληνική κοινωνία ένα πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά δεδομένα κόστος στο επίπεδο των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο όγδοος κατά σειρά τόμος της Κοινής γνώμης στην Ελλάδα κυκλοφορεί μετά την πολιτική αλλαγή που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009, μετά την υπογραφή και την υλοποίηση του Μνημονίου στις διάφορες εκδοχές του και μετά τις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές, οι οποίες αποτέλεσαν την πρώτη μεταμνημονιακή πολιτική αναμέτρηση. Αποτελείται από έντεκα άρθρα, τα περισσότερα εκ των οποίων κινούνται στο χώρο της πολιτικής και εκλογικής ανάλυσης, επιχειρώντας να αποτυπώσουν πλευρές της ιδεολογικοπολιτικής κίνησης της ελληνικής κοινωνίας. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστόφορος Βερναρδάκης (Συγγραφέας)

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης, πρόεδρος του Ινστιτούτου V-PRC. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 διδάσκει στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κουζής (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κουζής είναι διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων του Paris-X-Nanterre. Διδάσκει εργασιακές σχέσεις από το 1995 στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και άρθρων σε θέματα ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων με έμφαση στις σύγχρονες τάσεις και τις ευελιξίες της εργασίας, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους θεσμούς εργατικής συμμετοχής και σε ζητήματα κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Γιάννης Κωνσταντινίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση σε θέματα Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Ποσοτικές Μεθόδους και Πολιτική Επιστήμη στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Από το 2012 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον κλάδο των δημοσκοπήσεων, αρχικά ως Διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ως Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Prorata.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Αθανασάτου

Ιωάννα Αθανασάτου (Συγγραφέας)

Η Γιάννα Αθανασάτου γεννήθηκε στη Ραφήνα το 1959. Οι σπουδές της στα νομικά ολοκληρώθηκαν το 1981 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στη συνέχεια ξεκίνησε έναν κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας του κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου (1981-1983) και μεταπτυχιακή υποτροφία στον τομέα Επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (1987-1992). Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα, τη μελέτη και τη φροντιστηριακή διδασκαλία θεμάτων πολιτικής ανάλυσης και πολιτισμού, με έμφαση στον ελληνικό κινηματογράφο, δουλεύοντας παράλληλα σαν δικηγόρος. Το 1995 παρέμεινε σαν επισκέπτρια επιστήμων στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πολιτιεακού Πανεπιστημίου του Ohio. Το 1999 ολοκλήρωσε τη συγγραφή της μελέτης της για τον ελληνικό μεταπολεμικό κινηματογράφο και τη σχέση του με όψεις της μετεμφυλιακής ιδεολογίας. Εργάσθηκε στο Ελληνικό Γραφείο του προγράμματος Media της ευρωπαϊκής ένωσης για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής. Το 2000, κ.έ., δίδαξε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης το μάθημα "Κινηματογράφος και πολιτική κουλτούρα". Σήμερα διδάσκει ιστορία κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και είναι επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Φύλου και Ισότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Χωραφάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Πουλάκης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Πουλάκης είναι μαθηματικός, υπεύθυνος της Επιτροπής Μελέτης Δημοσκοπήσεων του Συνασπισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Παστιάδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Παστιάδης είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π. και διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των κοινωνικοδημογραφικών μεταβλητών (ιδιαίτερα του επιπέδου εκπαίδευσης) με μεταβλητές απόψεων-στάσεων της κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας, και αποτυπώνονται σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και αρθρογραφία στον έντυπο τύπο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μυρτώ Τσακατίκα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Λέκκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Βασιλόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουκάς Γερμανός

Λουκάς Γερμανός (Συγγραφέας)

Ο Λουκάς Γερμανός γεννήθηκε στη Γαλλία το 1983 και μεγάλωσε στην Ελλάδα σε μία οικογένεια δίγλωσση και διαπολιτισμική, με πολλά ταξίδια και διαφορετικές κουλτούρες. Σπούδασε διεθνή οικονομία και πολιτική (πτυχίο) και διεθνείς διαπραγματευτικές τεχνικές (μεταπτυχιακό) στη Θεσσαλονίκη, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής επικοινωνίας. Ως "life coach", το πάθος του είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να διεκδικούν τα όνειρά τους, δίνοντάς τους κίνητρα και στόχους για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια επενδύει σε έργα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων για την εξεύρεση πρακτικών λύσεων στα προβλήματα των νέων της οικονομικής κρίσης. Έχει ιδρύσει τρείς εταιρείες. Από το 2009 αρθρογραφεί στον ημερήσιο και κυριακάτικο Τύπο. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά καθώς και λίγα γερμανικά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Σπουρδαλάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).

Χριστόφορος Βερναρδάκης (Επιμέλεια)

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης, πρόεδρος του Ινστιτούτου V-PRC. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 διδάσκει στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.45 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση