Η Κελεφά του χθες και του σήμερα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Κελεφά του χθες και του σήμερα

Γεώργιος Δημ. Γλετζάκος

[...] Πρέπει όμως να τονίσω, ότι η παρούσα εργασία μου, δεν περιλαμβάνει πληροφορίες για όλη τη Μάνη, αλλά μόνο για την Κελεφά. Όπου αναφέρονται άλλες τοποθεσίες, λέξεις, εκφράσεις ή συνήθειες, τούτο γίνεται μόνο μέσα στα πλαίσια του ιστορικού και γεωγραφικού περιβάλλοντος της Κελεφάς.
Πρέπει ακόμη να τονίσω, ότι για πολλούς και διάφορους λόγους το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να συμπεριλάβη, τα πάντα που αφορούν την Κελεφά. Αυτό είναι αδύνατο. Αν προσπαθούσα να το κάνω, το γράψιμο θα κρατούσε για πάρα πολλά χρόνια ακόμη και πιθανόν δεν θα τελείωνε ποτέ.
Πολλοί θα πουν "Μα στο χωριό δεν λέγανε μόνο αυτά τα τραγούδια ή μόνο αυτά τα μοιρολόγια, ή μόνον αυτές τις εκφράσεις ή δεν υπήρχαν μόνο τόσα οικόσημα ή τέλος πάντων θα μπορούσαν να γραφούν και πολλά άλλα".
Τους απαντώ ότι πολλές φορές οι δυσκολίες που προκύπτουν σε ένα παρόμοιο ευρύ θέμα, με πολλά υπο-θέματα και σε έναν αναπόφευκτο και υπερβολικό "αλατιασμό" είναι η αδυναμία να ολοκληρωθεί και να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο εκδίδεται.
Ενώ λοιπόν σκοπός και στόχος αυτής της εκδόσεως, ήτο η συστηματική, επιστημονική και ολοκληρωμένη, καταγραφή, διάσωση και μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης στις μελλοντικές γενεές, δυσκολίες πολλές ως προς την έρευνα των στοιχείων, ως προς την σύγχυση των προφορικών Παραδόσεων αλλά και των γραπτών κειμένων με ανάγκασαν να αρκεσθώ με το "άριστο", δηλαδή με το καλύτερο δυνατό από εκείνα που μπορούσα να κάνω.
Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο, ο αναγνώστης του παρόντος πονήματος, ο ενδιαφερόμενος για την ιστορία της Κελεφάς, πρέπει να είναι βέβαιος ότι δεν γράφτηκε μέσα σ` αυτό, τίποτε το υπερβολικό, τίποτε το λανθασμένο και μη επιβεβαιωμένο από την ιστορική παρακαταθήκη των προγενεστέρων γραπτών κειμένων.
Όπου, για λόγους ειδικούς, πρόσθεσα κάποιες πληροφορίες ή κάποιες φήμες που υπήρξαν στην Κελεφά, τότε για λόγους αντικειμενικούς, τόνισα ότι πρόκειται για φήμη και όχι για ιστορική μαρτυρία. [...]

Γεώργιος Δημ. Γλετζάκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αρεόπολη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
320
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση