Η καταστολή της διάδοσης των ναρκωτικών στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η καταστολή της διάδοσης των ναρκωτικών στην Ελλάδα

Νίκος Α. Παρασκευόπουλος

Δεύτερη, τελείως καινούρια έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Ποινικού Δικαίου Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.
Στα πρώτα κεφάλαια γίνεται ανάλυση βασικών εννοιών (ναρκωτικά, εξάρτηση, σωματική αποτοξίνωση ψυχολογική απεξάρτηση, θεραπεία, συντήρηση, υποκατάσταση, μείωση της βλάβης κλπ, οι οποίες έχουν πλέον εισαχθεί στην κείμενη νομοθεσία και πρέπει να είναι γνωστές στον εφαρμοστή. Επίσης, εκτίθενται εν συντομία το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της διάδοσης των ναρκωτικών και η πολιτική για την ανάσχεσή τους.
Τα επόμενα κεφάλαια έχουν ως κύριο αντικείμενο την ερμηνεία και τον τρόπο εφαρμογής του νόμου. Η σειρά των αναπτύξεων συνήθως ακολουθεί τη σειρά των άρθρων του βασικού νομοθετήματος, ώστε να διευκολύνεται όχι μόνο η συστηματική αλλά και η κατ’ άρθρο ανάγνωση. Καλύπτοντας τα σχετικά νομοθετήματα μέχρι και το Ν. 3204/2003.

Νίκος Α. Παρασκευόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ν. Παρασκευόπουλος είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έντονη είναι η παρουσία του στη νομική πράξη, καθώς συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Πολλές από τις θέσεις που υποστήριξε υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές). Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας σε συνέδρια ή επιτροπές διεθνών οργανισμών καθώς και στο Δ.Σ. (ως πρόεδρος) του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
263
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.541 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση