Η καταιγίδα
zoom in

(...) Σ` αυτή τη σειρά των μονόπρακτων ο Strindberg εγκαινιάζει μια καινούρια πειραματική γραφή στο στυλ της μουσικής δωματίου. Η `Καταιγίδα` είναι δομημένη σαν μια σονάτα για έγχορδα, σε τρία μέρη. Υιοθετεί, χαμηλούς διαυγείς τόνους -όπως άλλωστε και το μουσικό είδος- και διαθέτει όλη του τη μαεστρία για να το πετύχει. Δε θα ήταν κοινοτυπία ότι η `Καταιγίδα` κινείται ανάμεσα σε δυο βασικούς άξονες. Τον χώρο και το χρόνο. Η αίσθηση και η έννοια αυτών των δυο διαστάσεων παρουσιάζεται εντελώς ριζοσπαστικά για την εποχή του από το Strindberg. Το `Σπίτι της Σιωπής`, χώρος που διαδραματίζεται η `Καταιγίδα` διαστρωματώνει ψυχοδυναμικά τον ήρωα ή αν θέλετε τον συγγραφέα. Στο σκηνικό περιγράφεται: `Πρόσοψη μοντέρνου σπιτιού του 20ου αιώνα. Το υπόγειο κάτω από το έδαφος, από γρανίτη. Το υπόγειο χρησιμοποιείται για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Μεγάλα καζάνια και κατσαρόλες, βράζουν μέρα-νύχτα μαρμελάδες`. Όπως λέει ο Ζαχαροπλάστης: `Πρώτα οι φράουλες, έπειτα τα φραμπουάζ, μετά τα κεράσια, τα κράνα και το φθινόπωρο τα φρούτα της εποχής`. Είναι προφανής, η συμπαγής υπόγεια διαστρωμάτωση του Υποσυνείδητου. Εδώ βράζει και κοχλάζει όλο το ανεπίγνωτο υλικό των ενστίκτων, που ανεβάζει τη θερμοκρασία των παθών και των παρορμήσεων, πιέζοντας εκρηκτικά το ισόγειο του ΕΓΩ, στο οποίο διαμένει ο ΚΥΡΙΟΣ. (...)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

August Strindberg

August Strindberg (Συγγραφέας)

(Στοκχόλμη, 1849-1912) Πολυγραφότατος Σουηδός συγγραφέας και δραματουργός, πατέρας -κατά τον Ο΄ Νήλ- του σύγχρονου θεάτρου. Δύσκολη παιδική ηλικία, παράφορη φύση και ασταθής, οργισμένος ατομικισμός, βίαιος ενίοτε μισογυνισμός και διαρκής αναζήτηση του απόλυτου χαρακτηρίζουν τον Στρίντμπεργκ αλλά και τα πρόσωπα των έργων του, κατά το μάλλον ή ήττον αυτοβιογραφικών ("Ο γιός της δούλας"). Η σκέψη του, επηρεασμένη από τον Kierkegaard, τον Nietzsche, τον Rousseau και τον Fourier, τον οδηγεί εκείθεν του ρομαντισμού, στον αθεϊσμό και τον μυστικισμό. Δεινός ερμηνευτής της συμπεριφοράς των ανθρώπων και των μυστηρίων του υποσυνείδητου, περνάει με θαυμαστή ευχέρεια από τον πιό σκληρό νατουραλισμό στόν πλέον αέρινο συμβολισμό. Καταγγέλλει τον θρίαμβο της βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και την αδυναμία επικοινωνίας του ενός με τον άλλο, όσο και του ενός με τους πολλούς, έχοντας ο ίδιος φτάσει στα πρόθυρα της τρέλας ύστερα από τις οδυνηρές αποτυχίες των τριών γάμων του. Ο αριθμός τρία σηματοδοτεί και το έργο του, που διαιρείται σε ισάριθμες περιόδους. Η νατουραλιστική περίοδος σημαδεύεται με επιρροές από τόν Valles και τον Zola και περιλαμβάνει έργα όπως: "Το κόκκινο δωμάτιο" (μυθιστόρημα που θα προκαλέσει κοινωνικό σκάνδαλο), τα τρία θεατρικά "Ο πατέρας" (πιθανώς, νατουραλιστική παραλλαγή του κλασικού μύθου του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας), "Δεσποινίς Τζούλια" και "Οι δανειστές", οι σουηδικές ιστορικές τραγωδίες "Ο κύρ Ούλοφ", "Γουσταύος Βάσα" και "Γουσταύος Αδόλφος" και, τέλος, το δράμα "Ο χορός του θανάτου". Ακολουθεί η περίοδος του μυστικισμού, ενός γαληνεμένου μυστικισμού, εμπνευσμένου από τον θεόσοφο Swedenborg ("Ονειρόδραμα"). Η τρίτη περίοδος φωτίζεται από ένα διαυγές ουμανιστικό φως χάρη στο Intima Teatern (1907), ένα μικρό θέατρο το οποίο ο ίδιος ο Στρίντμπεργκ δημιουργεί και διευθύνει για να παρουσιάσει εκεί την "Καταιγίδα", τον "Πελεκάνο", τη "Σονάτα των φαντασμάτων", έργα δωματίου διαποτισμένα με σκληρότητα και απόγνωση.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάκης Λαχανάς

Μάκης Λαχανάς (Μεταφραστής)

Ο Μάκης Λαχανάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1924. Είναι ψυχίατρος. Έγραψε επιστημονικές μελέτες, μυθιστορήματα, θεατρικά μονόπρακτα, μονολόγους και δοκίμια. Εξέδιδε για δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό "Σπαρμός". Ζει στη Λάρισα και στην Κέρκυρα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
Σελίδες:
96
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση