Η καραβάνα στον βυθό της θάλασσας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η καραβάνα στον βυθό της θάλασσας

Μονόλογος για τα θύματα του ατμόπλοιου Oria (12-2-1944) στο νησί του Πατρόκλου

Paolo Ciampi

ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ τα ανθρώπινα όρια του νου η αφάνταστη τραγωδία που συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου του 1944, στο νησί του Πατρόκλου του δήμου Λαυρεωτικής (προ της συγχώνευσης ανήκε στον δήμο Κερατέας).
 
Το ατμόπλοιο ORIA ναυαγεί πολύ κοντά στο νησί και στην παραλία του Χάρακα και 4.184 Ιταλοί στρατιώτες και αξιωματικοί, αιχμάλωτοι στ’ αμπάρια του πλοίου, πνίγονται.
Ο αριθμός των θυμάτων του ORIA είναι περίπου τριπλάσιος από τα θύματα του ναυαγίου του Τιτανικού.
Λίγους μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 1943, η Ιταλία έχει συνθηκολογήσει και έχει διαπραχθεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: η μαζική και μακάβρια σφαγή, εν ψυχρώ, της Ιταλικής Μεραρχίας Άκουι στην Κεφαλονιά, από τη Γερμανική ταξιαρχία Εντελβάις.
 
Ακόμη, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1943, το επιταγμένο, από τους Γερμανούς, πλοίο G. Donizetti ναυαγεί, ύστερα από βομβαρδισμό των Βρετανών, στη Ρόδο, και 1.800 περίπου Ιταλοί στρατιώτες, ναύτες και βαθμοφόροι, χάνονται…
Τα θύματα του ORIA είναι αιχμάλωτοι πολέμου και η να­­ζιστική λογοκρισία, την εποχή εκείνη, αποκρύπτει το γεγο­νός, σκεπάζοντάς το με τη λήθη…
Την ιστορία του ORIA την έχω συμπεριλάβει, με ό,τι στοιχεία βρήκα διαθέσιμα, σ’ ένα κεφάλαιο του βιβλίου μου Η νήσος του Πατρόκλου του Δήμου Κερατέας. Σημειώσεις από μία έρευνα (Έκδοση Δήμου Κερατέας 2010). Στηρίχθηκα κυρίως σ’ ένα άρθρο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Νίκου Πηγαδά στο Έθνος (9-12-2006), και στο δημοσίευμα του περιοδικού ExploreNature (τχ. 10 Ιανουάριος 2009) που αναφέρεται στο Ιστορικό αρχείο, με φωτογραφίες του δύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη και του Βασίλη Μεντόγιαννη.
Ήρθα σ’ επαφή με τους ανθρώπους που είχαν ασχοληθεί και το είχαν ερευνήσει, πήρα την άδειά τους, έψαξα κι εγώ άλλες πηγές, επισκέφθηκα το νησί.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν σαν να βυθίστηκε και να πνίγηκε, εκείνο το παγερό βράδυ του Φεβρουαρίου, μια ολόκληρη πόλη. 4.184 είναι ο αριθμός των θυμάτων, περίπου ίσος με τον αριθμό των ανδρών-αγοριών της σημερινής Κερατέας.

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής τότε (8 δήμοι και κοινότητες) με επιστολή που έστειλε τον Δεκέμβριο του 2009, και συμπεριλαμβάνω στο βιβλίο, στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, προτείνει σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, να αναγερθεί στον Χάρακα ένα μνημείο, για να θυμίζει την τραγωδία του ORIA (κάτι τέτοιο έχει γίνει και στην Κεφαλονιά). Η ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα, απάντησε δύο φορές στις επιστολές του τότε δήμαρχου Κερατέας, Σταύρου Ιατρού (προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου), για να καταλήξει τελικά στην επιστολή της 9-11-2010, όπου ευχαριστεί για το ενδιαφέρον, αλλά τονίζει ότι: «από οικονομικής πλευράς, δυστυχώς, η παρούσα αρνητική συγκυρία δεν επιτρέπει στη Διοίκηση να εικάσει κανενός είδους κυβερνητική χρηματοδότηση.»

Γιώργος Π. Ιατρού (Επιμέλεια)


Κατερίνα Κυρανάκου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Καλύβια Αττικής
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
99
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.209 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση