Η Καβάλα και τα Βαλκάνια. Η Καβάλα και το Αιγαίο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Καβάλα και τα Βαλκάνια. Η Καβάλα και το Αιγαίο

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Πρακτικά Β΄ διεθνούς συνεδρίου Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών, 15-18 Σεπτεμβρίου 2005

Συλλογικό έργο

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοφάνης Μαλκίδης

Θεοφάνης Μαλκίδης (Εισηγητής)

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για την συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων. Κυριότερα έργα του είναι: "Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελλαδικό κράτος", "Αγροτική Κοινωνιολογία, Γενικές αρχές Κοινωνιολογίας", "Η αρμενική γενοκτονία και το δικαίωμα στη μνήμη", "Aspects of Greek social life in Black Sea", "La situation de la Minorite Grecque en Albanie. A l΄egard du Droit International relatif a la protection des Minorites. Dimensions Politiques et Juridques" (σε συνεργασία με τον Στέφανο Αμπατζή), "Κοινωνία και μειονότητες στη χερσόνησο του Αίμου. Η Αλβανία και η ελληνική κοινότητα στη Χιμάρα" (σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο).

Heinz A. Richter

Heinz A. Richter (Εισηγητής)

Ο Χάιντς Α. Ρίχτερ γεννήθηκε το 1939 στην πόλη Heilbronn της Γερμανίας. Διετέλεσε καθηγητής της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Mannheim. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών για την ιστορία της Ελλάδος και της Κύπρου. Το 2000 τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: - "Δύο επαναστάσεις και οι επαναστάσεις στην Ελλάδα 1936-1946", Εξάντας 1977 - "Η επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα: από τη Βάρκιζα στον εμφύλιο πόλεμο", Εστία 1997 - "Η Ιταλο-γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, Αύγουστος 1939 - Ιούνιος 1941", Γκοβόστης 1998 - "Ιστορία της Κύπρου", Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007 - "Η Εθνική Αντίσταση και οι συνέπειές της", Μεσόγειος 2009 - "Η μάχη της Κρήτης", Γκοβόστης 2011

Γεωργία Χιόνη

Γεωργία Χιόνη (Εισηγητής)

Η Γεωργία Χιόνη τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα (Το Τηλεσκόπιο του Χρόνου, Η Πριγκιπέσα της Θάσου, Τα Δάκρυα της Πριγκιπέσας, Μία Αλήθεια, Χίλια Ψέματα, Η Πριγκιπέσα της Λησμονιάς), νουβέλες (Αδικιά, Το Μοιρολόι ενός Αντάρτη) και ένα βιβλίο με θεατρικά της κείμενα (Το Ροζ Φουλάρι και Εν Ψυχρώ). Το "Τηλεσκόπιο του Χρόνου" βραβεύτηκε από την Ουνέσκο, και η "Πριγκιπέσα της Θάσου" έλαβε βραβείο καλύτερου ιστορικού μυθιστορήματος. Θεατρικά της έργα ανεβαίνουν σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Έχει γράψει σενάρια για τη μεγάλη οθόνη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική και σενάρια για κόμικς. Έχει λάβει πολλά βραβεία σε ελληνικούς και ευρωπαικούς διαγωνισμούς. Ασχολείται επίσης με τη σκηνοθεσία και με ανεξάρτητες παραγωγές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ εξωτερικού. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Μανόλης Γ. Βαρβούνης

Μανόλης Γ. Βαρβούνης (Εισηγητής)

Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991). Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".

Νικόλαος Δημ. Σιώκης

Νικόλαος Δημ. Σιώκης (Εισηγητής)

Ο Νικόλαος Δημ. Σιώκης γεννήθηκε το 1974 στην Κλεισούρα Καστοριάς. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998) και πτυχιούχος της Σχολής Παλαιογραφίας του Κέντρου Αγιολογικών Μελετών της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (1999). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Χριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη (2002). Το 2010 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με ειδίκευση "Ελληνισμός και Ορθοδοξία". Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, έχει συγγράψει πέντε βιβλία και δεκάδες μελέτες ιστορικού, αρχαιολογικού, θεολογικού και λαογραφικού περιεχομένου. Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού των Βλάχων της Βαλκανικής και τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ιστορία με έμφαση στη μελέτη του εθνικισμού. Είναι μέλος διαφόρων εταιρειών, σωματείων και συλλόγων.

Παναγιώτης Αργυρόπουλος

Παναγιώτης Αργυρόπουλος (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Αργυρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Τριφυλίας στη Μεσσηνία. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σήμερα εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση στο νομό Θεσσαλονίκης. Έχει ως τώρα εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Ποίησή του έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ρουμανικά και αλβανικά και έχει συμπεριληφθεί σε αντίστοιχες ανθολογίες του εξωτερικού. Το έργο του παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ Βαλκανικής ποίησης στο Πόγραδετς της Αλβανίας τον Ιούνιο του 2003. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας μας. Παράλληλα έχει εκπονήσει μελέτες λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου ενώ έχει εισηγηθεί θέματα σχετικά με την ποίηση.

Δημήτριος Στρατής (Εισηγητής)


Σεβαστή Χαβιάρα - Καραχάλιου (Εισηγητής)

Η Σεβαστή Χαβιάρα - Καραχάλιου γεννήθηκε στη Χίο. Γονείς της ήταν ο Αντώνης και η Μαρία Χαβιάρα. Είναι χήρα του ιατρού Γεωργίου Καραχάλιου και μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο της το 1957. Έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμολογίας το 1960 και έχει κάνει μετεκπαιδευτικά ταξίδια στις ΗΠΑ (1965, 1975). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1986. Εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ έχει διατελέσει διευθυντής των Αντιτραχωματικών Ιατρείων Κορίνθου (1966-1967). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά σε θέματα ιστορίας της ιατρικής, κοινωνικής ιατρικής και οφθαλμολογίας. Διετέλεσε μέλος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας (1990-1991), αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας για τρεις συνεχείς θητείες και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ίδιου συλλόγου. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορία και τη λαογραφία της ιατρικής και έχει εκδώσει πολλές σχετικές μονογραφίες. Μνημιώδες έργο της "Η λαϊκή ιατρική της Χίου" (εκδ. Gasci-Hellas, Αθήνα 1993). Για την πλούσια συγγραφική της δράση τιμήθηκε με δίπλωμα και μετάλλιο από το "Λουρίδειο Ίδρυμα - Μνήμες της Πόλης" το 1990. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και περισσότερων από 23 άλλων επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας της απένειμε πλακέτα για την προσφορά της στην ιατρική και τον άρρωστο. Το επημελητήριο Κορίνθου την τίμησε επίσης για την κοινωνική της προσφορά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας της απένειμε ειδική διάκριση για την προσφορά της στον πολιτισμό και τα γράμματα. Η Ένωση Κορινθίων Αθηνών την εξέλεξε επίτιμο μέλος για την πολιτισμική της προσφορά στο νομό.

Ιωάννα Κ. Χιόνη (Εισηγητής)


Νικόλαος Αν. Μιχαλόπουλος (Εισηγητής)


Χριστίνα Βαμβούρη Δημάκη (Εισηγητής)


Dragica Jankovic - Mougrakis (Εισηγητής)


Κομνηνός Γ. Απότας (Εισηγητής)


Νικήτας Αναστάσιος (Εισηγητής)


Βασίλειος Μουγκράκης (Εισηγητής)


Νικόλαος Ρουδομέτωφ (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Καβάλα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
486
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.913 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση