Η ηθική του Αριστοτέλους και η μεταφυσική του Γρηγορίου Παλαμά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ηθική του Αριστοτέλους και η μεταφυσική του Γρηγορίου Παλαμά

Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς

Η σχέση Φιλοσοφίας και Θεολογίας, δηλαδή γνώσης και πίστης, ανέκαθεν απασχόλησε και απασχολεί την επιστημονική σκέψη. Η μεν Φιλοσοφία στην επίλυση του προβλήματος της σχέσης γνώσης και πίστης, έχει ως όπλο της τα επιχειρήματα, ενώ η Θεολογία, το βίωμα και την ελπίδα της πίστεως. Γεννάται λοιπόν η λογική απορία: Υπάρχει σύζευξη μεταξύ πίστης και γνώσης; Δηλαδή, χρήζει αναλύσεως η σχέση Φιλοσοφίας και Θεολογίας ή ένα τέτοιο ερώτημα φαντάζει πλατωνικά ουτοπικό;

Το παρόν πόνημα εξετάζει τη σχέση της Ηθικής του Αριστοτέλους με τη Μεταφυσική του Γρηγορίου Παλαμά. Τόλμημα δύσκολο, όμως, το ερώτημα της ύπαρξης ή ανυπαρξίας σχέσεως Ηθικής και Μεταφυσικής, έλκει την καταγωγή του στην αρχαία Ελλάδα. Και οι δύο επιστήμες συγκλίνουν στον αγώνα και στην αγωνία ανακάλυψης και αποκάλυψης της αλήθειας. Η Θεολογία έχει ως αφετηρία και ως τέρμα της αναζήτησής της τον Θεό. Η Φιλοσοφία θέτει ως αρχή και τέλος την απειρότητα του Αγαθού. Ο κοινός σκοπός διαφέρει μόνο ως προς την μέθοδο ζητήσεως. Στο ταξίδι της εξωσκόπησης και της ενδοσκόπησης, της εξωστρέφειας και της ενδοστρέφειας οι δρόμοι είναι πολλοί. Όπως αναφέρει ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος: Δεν προξενούν κακό τα πράγματα αλλά ο τρόπος και οι ερμηνείες, με τις οποίες ενδύουμε τις εντυπώσεις μας για την εξωτερική πραγματικότητα. Ο William James επικυρώνει: Η τέχνη του να είσαι σοφός είναι η τέχνη του να ξέρεις τι να παραβλέπεις.

Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς (Συγγραφέας)

Ο Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου (Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών) με ειδικότητα: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλοσοφία και επιστημονικός συνεργάτης στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί σειρά ετών παραδίδει σεμινάρια ηγεσίας και διαχείρισης κρίσεων σε Ανώτατες Ακαδημίες. Είναι Διδάκτορας Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2000 μέχρι σήμερα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και στα μεταπτυχιακά του τμήματος Βιολογίας και του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Έργα του: "Η έννοια της ψυχής στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Ο έμφρων βίος και η ευδαιμονία στον Πλωτίνο" (Διδακτορική διατριβή), "Η ηθική του Αριστοτέλους και η μεταφυσική του Γρηγορίου Παλαμά" (Εκδόσεις Γρηγόρη), "Η φιλοσοφική, θεολογική και ψυχολογική διάσταση της αυτογνωσίας κατά τον Επίκτητο. Ο στωικός τρόπος διαχείρισης σχέσεων και κρίσεων, Ο μυστικός βίος και η διαχείριση των φόβων κατά τον Επίκουρο". Δύο μεταφράσεις για το Βήμα - Ελληνικά Γράμματα: David Miller: "Πολιτική φιλοσοφία", Αθήνα 2006 και Julian Stallabrass: "Σύγχρονη Τέχνη", Αθήνα 2007 και 30 άρθρα δημοσιευμένα σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή φιλοσοφικά και επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
175
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.363 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση