Η ιστορία του πολιτισμού στην Ευρώπη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιστορία του πολιτισμού στην Ευρώπη

Francois Pierre-Guillaume Guizot

31.80€ -20% 25.44€

Ο Φρανσουά Γκιζό στο έργο του "Η ιστορία του πολιτισμού στην Ευρώπη" σκιαγραφεί τα γνωρίσματα και τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού με τρόπο αυθεντικό, περισπούδαστο και φιλοσοφικό. Τα δεκατέσσερα μαθήματα που περικλείουν την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αποτελούν ουσιαστικά δεκατέσσερεις πίνακες ιστορίας.
Ο μελετητής, συνοπτικά, χωρίς να περιχαρακώνεται στα στενά όρια μιας απλής ονοματολογίας, περιγράφει με ευγλωττία και ευρυμάθεια τα σπέρματα τα οποία διαμόρφωσαν τις στοιχειακές αρχές που συνιστούν το κοινωνικό σύστημα της Ευρώπης, το έδαφος που εκκόλαψε αυτές τις αρχές, τους καρπούς που απέδωσαν, ωφέλιμους ή βλαβερούς και τέλος τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την συγχώνευση ή την αντίθεση των διάφορων αυτών αρχών, συνθέτοντας ένα λαμπρό έργο σε πλήρη ενότητα.
Ο Γκιζό στην ιστορία του πολιτισμού του, εκθέτει πολλά από τα μεγάλα γεγονότα που άσκησαν σημαντική επίδραση στα πεπρωμένα της Ευρώπης όπως μεταξύ άλλων, οι σταυροφορίες, η μεταρρύθμιση, η επανάσταση της Αγγλίας κ.ά. Κάθε ιστορικό του κεφάλαιο προβάλλεται σαν η προσωπογραφία ενός μεγάλου και σημαντικού γεγονότος, χωρίς βέβαια να παραλείπονται και τα επιμέρους γεγονότα ή λεπτομέρειες που σχηματίζουν ένα έργο συμπαγές και σφαιρικό στο σύνολό του, ένα μάθημα ιστορίας, πολιτικής και ηθικής.
Κατά συνέπεια, από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την εισβολή των βαρβάρων, από την φεουδαλική αριστοκρατία, από την Εκκλησία, από τις ελεύθερες πόλεις ή κοινότητες και από την βασιλεία μέχρι την σύγχρονη εποχή, η κυρίαρχη σκέψη του συγγραφέα είναι η "ανάγνωση" της ιστορίας μέσα από τη μελέτη της πολιτικής, δηλαδή των σχέσεών μας με τους ομοίους μας και εκείνων των κανόνων που η εκπλήρωσή τους μπορεί να αναδείξει την ουσία του πολιτισμού.
Ιστορικά, η συγχώνευση όλων αυτών των στοιχείων παρήγαγε την κοινωνία της Ευρώπης όπως την βλέπουμε σήμερα, αναδεικνύοντας ακριβώς την ουσία του πολιτισμού της που συνίσταται, κατά τον συγγραφέα, στην τελείωση των ατόμων και στην βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των πραγμάτων.
Από αυτή την άποψη, το έργο του Γκιζό είναι ένα έργο ειρήνης, ένα δώρο προς την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα όμως, ως σκοπός και ως αποτέλεσμα "Η ιστορία του πολιτισμού στην Ευρώπη" γραμμένη από ένα πνεύμα ανήσυχο, πρωτοπόρο και με οξύνοια μετατρέπεται στα χέρια του απλού αναγνώστη, του ιστορικού, του λογίου, του φιλοσόφου, του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη σε ένα επίκαιρο ανάγνωσμα που προσφέρει ταυτόχρονα γνώση απόλαυση και παιδεία.

Μπάμπης Λυκούδης (Μεταφραστής)


Francois Pierre-Guillaume Guizot (Συγγραφέας)

Το 1787 γεννιέται στη Νιμ ο Φρανσουά-Πιέρ-Γκιγιόμ Γκιζό. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του (την περίοδο της Τρομοκρατίας στα 1794) ο Γκιζό πηγαίνει μαζί με τη μητέρα του στη Γενεύη όπου παρακολουθεί γυμνασιακές σπουδές μέσα σε αυστηρό καλβινιστικό κλίμα. Στα 1805 πηγαίνει στο Παρίσι όπου σπουδάζει ιστορία και φιλολογία. Εκεί μεταφράζει στα Γαλλικά και την "Παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας" του Γίββωνος. Στα 1812 παντρεύεται με την Πολίν ντε Μελάν και διορίζεται καθηγητής στην σύγχρονη ιστορία της Σορβόνης. Κατά την περίοδο 1816-1821 λαμβάνει διάφορα κρατικά αξιώματα όπως γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης μια θέση όμως που θα εγκαταλείψει ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βιαιοπραγίες επί Λευκής Τρομοκρατίας εναντίον προτεσταντών του Νότου. Λίγο αργότερα ο Γκιζό θα χάσει και την θέση του ως σύμβουλος επικρατείας από ακραίους βασιλόφρονες, πράγμα που θα τον στρέψει στην συγγραφή, μιας και θα του έχει απαγορευτεί και η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο. Καρπός της εργασίας του αυτής θα είναι τα "Δοκίμια πάνω στην ιστορία της Γαλλίας", "Ιστορία της επανάστασης στην Αγγλία". Σε διάστημα δύο χρόνων, από τα 1828 έως τα 1830, θα δημοσιεύσει το πιο λαμπρό του έργο, τους πέντε τόμους της "Ιστορίας του πολιτισμού στην Ευρώπη και τη Γαλλία", προϊόν της διδασκαλίας του στη Σορβόνη. Από τα 1830 μέχρι τα 1837 θα διατελέσει βουλευτής του Λιζιέ με την υποστήριξη των φιλελευθέρων, υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών στις κυβερνήσεις Λαφίτ και Σουλτ, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο. Στα 1837 εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, μια ρήξη όμως με τον Μολέ θα τον οδηγήσει σε τρίμηνη απουσία από τα δημόσια πράγματα, διάστημα κατά το οποίο γράφει και μία βιογραφία του Ουάσινγκτον. Στα 1840 θα γίνει πρεσβευτής στην Αγγλία όπου θα θητεύσει στη διεθνή διπλωματία και θα τιμηθεί με το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από το βασιλιά Λουδοβίκο-Φίλιππο, θέση την οποία θα διατηρήσει μέχρι και τα 1848 ασκώντας ουσιαστικά πρωθυπουργικά καθήκοντα. Η ανατροπή της μοναρχίας τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, θα οδηγήσει αυτόν και την οικογένειά του σε διαφυγή στην Αγγλία, απʼ όπου θα επιστρέψει στη Γαλλία στα 1850 για να γράψει τα απομνημονεύματα του και πολλά θρησκευτικά δοκίμια. Για μια μακρά περίοδο, που καλύπτει την τελευταία εικοσαετία της ζωής του, θα ασχοληθεί με τη σύγκληση Προτεσταντικής Συνόδου. Πέθανε το 1874 στο Βαλ-Ρισέ, σε ηλικία 87 ετών περιστοιχισμένος από την οικογένειά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
282
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.596 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση