Η ιστορία της Μικράς Ασίας: Βυζαντινή περίοδος
zoom in

Ο τρίτος τόμος είναι αφιερωμένος στους βυζαντινούς χρόνους.

Η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, πυρήνα της Ανατολικής Χριστιανικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη Ρώμη στο Βυζάντιο.

Η Μικρά Ασία οργανώνεται διοικητικά μέσω του θεσμού των θεμάτων, ο οποίος διευκολύνει τη στρατιωτική άμυνα της περιοχής και την επιβολή φορολογίας.

Το εμπόριο διεξάγεται μέσω ενός εξελιγμένου οδικού δικτύου και η πλούσια πνευματική παραγωγή απεικονίζεται στις θρησκευτικές διαμάχες της περιόδου και την ακμάζουσα βυζαντινή τέχνη. Η Μικρά Ασία αποτελεί μήλον της έριδος και πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε Βυζαντινούς, Άραβες, Πέρσες, Σελτζούκους και Μογγόλους. Από τον 11ο αιώνα εμφανίζονται στο προσκήνιο οι Φράγκοι, οι οποίοι με πρόσχημα τις Σταυροφορίες λεηλατούν και εν τέλει εγκαθίστανται στην περιοχή. Οι αυτοκρατορίες της Νίκαιας και της Τραπεζούντας αποτελούν την τελευταία αναλαμπή ενός Βυζαντίου που χάνεται.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Γιώργος Καρδαράς, "Η μετάβαση από τη Ρώμη στο Βυζάντιο: Η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσαντινούπολη"
- Γιάννης Χρονόπουλος, "Τα βυζαντινά θέματα της Μικράς Ασίας (διοικητική οργάνωση, φορολογία, εμπόριο, οδικό δίκτυο): Η περίοδος της οικονομικής ακμής και παρακμής"
- Έφη Ραγιά, "Η εξάπλωση του Χριστιανισμού. Αιρέσεις στη Μικρά Ασία"
- Νίκος Νικολούδης, "Πολεμικές συγκρούσεις στη βυζαντινή Μικρά Ασία"
- Ηλίας Γιαρένης, "Η Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Γ. Νικολούδης

Νικόλαος Γ. Νικολούδης (Συγγραφέας)

Ο Νικόλαος Γ. Νικολούδης (Αθήνα, 1960) αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με έπαινο στην Ιστορία και το 1984 από το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας του King΄s College (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) με ειδίκευση στους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου. Έχει διδάξει στο Αρσάκειο Ψυχικού, σε σεμινάρια της ΧΕΝ, στη σχολή Ξεναγών Αθηνών και στο Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών - ΔΙΚΕΜΕΣ. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Είναι επιμελητής έκδοσης του επίτομου "Λεξικού της βυζαντινής Πελοποννήσου" (Αθήνα 1998) και διευθυντής σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού "Ιστορικά Θέματα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Θ. Καρδαράς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Χρονόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στη Βυζαντινή Ιστορία στο Hellenic Institute του Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έζησε και εργάσθηκε για μια δεκαετία περίπου στην Αγγλία και στη Σουηδία. Από το 2007 ως σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της κειμενογραφίας, των μεταφράσεων και των εκδόσεων. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σχετικά με την Αρχαιότητα, τον βυζαντινό και ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Ήταν τακτικός συνεργάτης των "Ιστορικών" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, των Εκδόσεων "Περισκόπιο" και του "Ελλήνων Ιστορικά" του Ελ. Τύπου. Σήμερα είναι διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Historical Quest" και συγγραφέας των σειρών "Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι Μεγάλες Εκστρατείες" και "Βυζαντινοί Αυτοκράτορες - Στρατηγοί", οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Ξετυλίγοντας το Νήμα του Χρόνου", το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο "Ηistorical Quest" τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ το βιβλίο του "Η Επιχειρησιακή Έρευνα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" εκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα βιβλία "Το Χρονικό της Άλωσης της Πόλης" και "Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας" εκδόθηκαν τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, αντίστοιχα. Του αρέσει να ακούει τα τραγούδια του Rory Gallagher, να διαβάζει τις ιστορίες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο του Αντρέα Καμιλέρι, τις περιπέτειες του Κόρτο Μαλτέζε του Ούγκο Πραττ και του καπετάν Αλατρίστε του Αρτούρο Περέθ - Ρεβέρτε και να ταξιδεύει με το αεροπλάνο ή με τη φαντασία του και πολλά άλλα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Ράγια (Συγγραφέας)

Η Έφη Ραγιά είναι διδάκτωρ της βυζαντινής ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα για τη Μικρά Ασία του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει Βυζαντινή Ιστορία σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Γιαρένης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
3
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
174
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
0.295 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση