Η ιδέα της προόδου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιδέα της προόδου

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν;

Massimo L. Salvadori

14.70€ -20% 11.76€

Η ιδέα της προόδου, που έχει αποτελέσει την πυξίδα της χωρίς προηγούμενο ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών, δεν φαίνεται πλέον ικανή να εμπνεύσει.
Η διάχυτη ανασφάλεια που μας επιφυλάσσει η κοινωνία της διακινδύνευσης και οι απειλές που προκύπτουν από την τεράστια οικονομική ανάπτυξη, καθώς η τελευταία έχει οδηγήσει σε ανατρεπτικές και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, μας επιβάλλουν να εξετάσουμε τη θεμελιώδη όσο και πολύσημη ιδέα της προόδου που γεννήθηκε στη νεωτερικότητα και να διερωτηθούμε για το κατά πόσο `μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν`.
Στο παρόν έργο ο Salvadori παρουσιάζει και αναλύει την ταραχώδη ιστορία της ιδέας αυτής. Εξετάζει τη σαγήνη που άσκησε στις κοινωνίες στον 20ό αιώνα καθώς και τους λόγους για τις ήττες που υπέστη. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο μας οδηγεί στη διερεύνηση των σημαντικότερων επαναστάσεων, του ιστορικού κομμουνισμού, του ναζισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης. Ο συγγραφέας με γλαφυρότητα και σαφήνεια υποστηρίζει ότι μέσα από την εξέταση των χρήσεων της ιδέας της προόδου μπορούμε να ανανεώσουμε την ελπίδα για πραγματική κοινωνική ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε, όπως χαρακτηριστικά λέει, `να δώσουμε ένα μέλλον στο μέλλον μας`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μιχάλης Σπουρδαλάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).

Ευθύμης Παπαβλασόπουλος (Επιμέλεια)


Αθηνά Σίμογλου (Μεταφραστής)


Massimo L. Salvadori (Συγγραφέας)

O Massimo L. Salvadori είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορίνο και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες για την ιστορία των πολιτικών ιδεών μεταξύ των οποίων: "Kautsky e la rivoluzione socialista (1880-1938)", Feltrinelli, 1976· "L΄utopia caduta. Storia del pensiero comunista da Lenin a Gorbaciov", Laterza, 1991· "L΄occasione socialista nell΄epoca della globalizzazione", Laterza, 2001· "Gramsci e il problema storico della democrazia", Viella, 2007. Έχει επίσης επιμεληθεί διάφορα εγχειρίδια νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Διατέλεσε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς και είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "la Repubblica".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
188
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.305 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση