Η ιδέα της αρχιτεκτονικής μέσα από τη στοχαστική διδασκαλία του Π.Α. Μιχελή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιδέα της αρχιτεκτονικής μέσα από τη στοχαστική διδασκαλία του Π.Α. Μιχελή

Αλεξάνδρος Ν. Παπαγεωργίου

15.43€ -10% 13.89€

Η αποφασιστική συμβολή του Παναγιώτη Μιχελή (1903-1969) στην εισαγωγή της διδασκαλίας της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και της Αισθητικής, ως κλάδου της φιλοσοφίας, στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, ήδη από τα πρώτα έτη της καθηγεσίας του, στις αρχές της δεκαετίας του `40, είναι γνωστή και έχει προ πολλού αναγνωρισθεί.
Η πορεία ωστόσο που ο ίδιος ο Μιχελής διήνυσε, μεταβάλλοντας το περιεχόμενο των μαθημάτων της έδρας του -της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας- η συσχέτιση αυτής της διδασκαλίας με τα όσα αντίστοιχα συνέβαιναν στις άλλες Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ευρώπης αλλά και τα νέα δεδομένα που σφράγισαν την αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου, και η διατύπωση της δικής του θεώρησης στα συγγράμματά του για την αρχιτεκτονική δεν έχουν ίσως μελετηθεί και αναλυθεί επαρκώς.
Κι αυτά ακριβώς τα θέματα έρχεται σήμερα να διαπραγματευθεί η μελέτη που ακολουθεί. Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων και καθηγητής του Πολυτεχνείου, που παρακολούθησε ο ίδιος ως σπουδαστής τη διδασκαλία του Μιχελή, μας οδηγεί με τα κείμενά του στην κατανόηση αυτής της πορείας της σκέψης του Μιχελή και της αποκρυστάλλωσης των απόψεών του, αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως το μέγεθος και την αξία του λόγου του Μιχελή και της συμβολής του στην τεκμηρίωση και την ανάπτυξη ενός πλαισίου κριτικής σκέψης γύρω από την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την αισθητική.
Ο συγγραφέας αναφέρεται κατ` αρχήν στο θέμα του ανανεωτικού κινήματος της διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής στα Πανεπιστήμια της Δύσης και στην Ελλάδα. Αναφέρεται ακολούθως στη διεθνοποίηση του μοντερνισμού δια μέσου της ανάπτυξης της τεχνολογίας -που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες της νέας εποχής- στο τέλος του νεοκλασικισμού και στη διατύπωση των νέων παραδοχών και της νέας πλέον θεώρησης των πραγμάτων. Επισημαίνει τη σημασία της κυκλικότητας των αισθητικών κατηγοριών του Ωραίου και του Υψηλού στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη, όπως αυτή αναλύεται από τον Μιχελή, για να καταλήξει τονίζοντας τη μεγάλη συμβολή του στην καθιέρωση της Αισθητικής ως μιας επιστήμης καθ` εαυτήν, πράγμα που πιστοποιείται, εκτός των άλλων, και από τη μετάφραση και κυκλοφορία των βιβλίων του σε αρκετές ξένες γλώσσες, ακόμη και πέραν της Ευρώπης.
Το Ίδρυμα Μιχελή πιστεύει ότι η μελέτη του καθηγητή Αλέξανδρου Παπαγεωργίου συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση του θεωρητικού έργου του Μιχελή και την εντάσσει με ικανοποίηση σε σειρά "Βιβλιοθήκη Αισθητικής", στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα του.

Το Δ.Σ. του Ιδρύματος

Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη (Επιμέλεια)

Η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση", γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1974 και μέχρι το 2009 δίδαξε στο ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (προστασία μνημείων-συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και συνόλων), καθώς και σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική και σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.


Αλεξάνδρος Ν. Παπαγεωργίου

Αλεξάνδρος Ν. Παπαγεωργίου (Συγγραφέας)

Αλέξανδρος Ν. Παπαγεωργίου (1920-2010), αρχιτέκτων, καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Διπλωματούχος Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. (1945), ΜΑΜΙΤ (1958), PhD Harvard University (1965). Στο διάστημα από το 1950 έως το 1965 δίδαξε ως έμμισθος επιμελητής στην έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας του Ε.Μ.Π. και ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Την ίδια περίοδο διετέλεσε βοηθός και συνεργάτης του καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη. Το 1973 εξελέγη καθηγητής του Ε.Μ.Π. Ως αρχιτέκτων μελετητής εκπόνησε 150 περίπου αρχιτεκτονικές μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ εκπόνησε αρχιτεκτονικές μελέτες τοπίου, αναψυχής, επαγγελματικών κτηρίων και ιδιωτικών κατοικιών. Έργα του: "Problems of Historic Space Preservation and Urban Development. Greece: a case of conflict" (διδακτορική διατριβή, 1965), "Τι είναι αρχιτεκτονική" (1974), "Χρήσις φωτογραφικών μέσων για τη μελέτη ειδικών πολεοδομικών προβλημάτων" (1975) κ.ά. Υπήρξε μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, της M.I.T. Alumni Association, της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
148
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.338 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση