Η γλώσσα της επιστήμης
zoom in
17.70€ -27% 12.92€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789603755579

 • Κατηγορίες:

  Γλωσσολογία , Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2004

 • Εκδότης

  Μεταίχμιο

To έργο "Η γλώσσα της επιστήμης" των M. A. K. Halliday και J. R. Martin προσφέρει μια χρήσιμη και κατατοπιστική εισαγωγή στη συστημική λειτουργική γραμματική, θεώρηση που εξετάζει τα γλωσσικά φαινόμενα σε συνάρτηση με το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο παράγονται. Το ενδιαφέρον της θεώρησης αυτής έγκειται στο ότι επιχειρεί να υπερβεί τη συστατική διχοτομία της σύγχρονης γλωσσολογίας μεταξύ συστήματος και χρήσης και να μελετήσει κατεξοχήν γραμματικά φαινόμενα στο πλαίσιο του δυναμικού του νοήματος, της ιδεολογίας και των λόγων (συμβιωτικών ή -κυρίως- ανταγωνιστικών) που παράγουν οι κοινωνικές σχέσεις. Oι συγγραφείς αναλύουν διεξοδικά τη γλώσσα της επιστήμης: επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν με όρους κοινωνιο-σημειωτικούς ένα επίπεδο ύφους που θεωρείται κατεξοχήν αντικειμενικό και ουδέτερο, και δείχνουν, πειστικά, πώς η συγκρότηση της πραγματικότητας δεν είναι μια τυφλή διαδικασία αντανάκλασης, αλλά μια ενεργή διαδικασία επανα-οργάνωσης μέσω της γλώσσας.

Ελένη Καραντζόλα (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Ελένη Καραντζόλα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα αφορούν τα ελληνικά της τουρκοκρατίας (15ος-18ος αι.), τη νεοελληνική διαδεκτολογία (Ν.Α. διάλεκτοι, καππαδοκική), τις θεωρίες γλωσσικής επαφής και γλωσσικής αλλαγής, τα συστήματα γραφής καθώς και τη γλωσσική πολιτική, με έμφαση στους γραμματισμούς.

M. A. K. Halliday (Συγγραφέας)

O M. A. K. Halliday είναι Oμότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Αναλυτής της αγγλικής και κινεζικής γλώσσας, είναι διεθνώς γνωστός για την ανάπτυξη της συστημικής λειτουργικής γλωσσολογικής θεωρίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται ακόμα με την ανάλυση επιπέδων ύφους, την υφολογία, τη γλωσσική ανάπτυξη, την εκπαιδευτική γλωσσολογία και την αγγλική γλώσσα της επιστήμης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

J. R. Martin (Συγγραφέας)

Ο J. R. Martin είναι Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στην περιοχή της ανάλυσης λόγου και των εφαρμογών της στην ανάπτυξη του γραμματισμού. Επί σειρά ετών συμμετέχει σε ερευνητικά εκπαιδευτικά προγράμματα, προσπαθώντας να αποδομήσει τη γλώσσα της επιστήμης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου (Μεταφραστής)

Η Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) και διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1999). Έχει διδάξει μαθήματα Γλωσσολογίας στα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2008 διδάσκει στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια. Οι έρευνές της επικεντρώνονται σε ζητήματα σύγκρισης της ελληνικής και της ιταλικής γλώσσας. Μέρος αυτών των ερευνών έχει διεξαχθεί στα ιταλικά Πανεπιστήμια του Σαλέρνο, της Παβίας, του Λέτσε. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, επίσης, ανήκει η ιστορική μελέτη των γλωσσικών ζητημάτων αλλά και των γλωσσολογικών θεωριών. Οι εργασίες της κινούνται εντός των λειτουργιστικών γλωσσολογικών προσεγγίσεων και πιο συγκεκριμένα εντός της "θεωρίας της γραμματικοποίησης" και της "αναδυόμενης γραμματικής".

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
378
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.463 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση