Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789602147078
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Γη προσεγγίζεται ως πηγή πλούτου, μήτρα ζωής και πολιτισμού, ως αντικείμενο για την ανάπτυξη ιδεών και αντιλήψεων που σχετίζονται με την επιστήμη, τη λαϊκή κοσμοθεωρία, τους συμβολισμούς, τη λατρεία και τη γονιμότητα.
Από την άλλη, προσεγγίζεται ως χώρος, τόπος, έδαφος που διαμορφώνεται από τη φύση και τον άνθρωπο και επιδρά με τη σειρά της στις ανθρώπινες δραστηριότητες, στην κοινωνική διάρθρωση, στην επικοινωνία. Επίσης, ως ύλη για την ανάπτυξη διαφόρων τεχνών (κεραμική, αγγειοπλαστική, ζωγραφική κ.ά.).
Η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση", γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1974 και μέχρι το 2009 δίδαξε στο ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (προστασία μνημείων-συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και συνόλων), καθώς και σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική και σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Παντζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Άνδρο. Σπούδασε γραφικές τέχνες, χαρακτική και ζωγραφική, και ευτύχησε να έχει για δασκάλους τους τον Α. Τάσσο, Αν. Πολυκανδριώτη, Θ. Απάρτη και Γ. Τσαρούχη. Έχει συμμετάσχει με έργα χαρακτικής και ζωγραφικής σε πολλές πανελλήνιες, πανελλαδικές και ομαδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις, έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς εφαρμοσμένων τεχνών. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Το συγγραφικό του έργο είναι επίσης σημαντικό, με την συγγραφή διηγημάτων που άπτονται αναμνήσεων, ιστορικών γεγονότων της καθημερινότητας και του πολιτισμού, τα οποία σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων έχουν περάσει στα χέρια φίλων του. Έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από 300 άρθρα του και μελέτες, πολλές από τις οποίες αφορούν τη ναυτική παράδοση, τον τουρισμό, την εικονογραφία και τις τέχνες. Πολλές είναι οι ανακοινώσεις του σε συνέδρια πολιτιστικών φορέων καθώς και οι διαλέξεις του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης (ΕΙΠΝΠ), καθώς και ιδρυτικό μέλος και αναπληρωτής πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας, με συμμετοχή του στα ερευνητικά προγράμματα ναυπήγησης των πειραματικών πλοίων «Κυρήνεια ΙΙ», «Μινώα» και «Αργώ». Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Διακοσμητών/ Γραφιστών, καθώς και ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Σωματείου Γραφιστών Ελλάδος. Δίδαξε γραφικές τέχνες και σχέδιο σε επαγγελματικές σχολές. Υπήρξε εκδότης-διευθυντής του περιοδικού «Τρίαινα», του πρώτου ελληνικού περιοδικού γιότινγκ, καθώς και σύμβουλος έκδοσης και αρχισυντάκτης του ναυτικού περιοδικού «Πλεύση». Έχει υπογράψει τα σενάρια και τα κείμενα σε 30 ντοκιμαντέρ με τίτλους: «Τεχνίτες και Εργαστήρια» και «Ελληνικός Τόπος» της ΕΡΤ. Αξιοσημείωτη είναι η έκδοση του λευκώματός του «Άνδρος, σχέδια και εντυπώσεις απ’ το νησί μου», που περιλαμβάνει 100 σχέδια και αντίστοιχες αναφορές σε αυτά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα