Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Michael Dummett

15.48€ -10% 13.93€

Νικόλαος Μ. Σκουτερόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε κλασσική φιλολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Gottingen και του Tubingen. Έχει δημοσιεύσει τρεις μελέτες για τους πλατωνικούς διαλόγους Λύσις, Ευθύφρων, Ευθύδημος και έχει μεταφράσει έργα των Nietzsche, Husserl, Windelband, κ.ά. Διδάσκει ιστορία της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γιώργος Ξηροπαΐδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη φιλοσοφία της γλώσσας του ύστερου Χάιντεγκερ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας της γλώσσας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Οι δημοσιεύσεις του περιστρέφονται γύρω από την τρίτη "Κριτική" του Καντ, τη φαινομενολογία (Χούσερλ), τη φιλοσοφική ερμηνευτική (Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ), την κριτική θεωρία (Αντόρνο και Χάμπερμας) και την ιστορία των αισθητικών ιδεών (Καντ, Γερμανικός Ιδεαλισμός, Ρομαντισμός).

Παύλος Καλλιγάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παύλος Καλλιγάς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Είναι επίκουρος καθηγητής αρχαία φιλοσοφίας στον Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στέλιος Βιρβιδάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας) και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I / Sorbonne - Pantheon Maitrise (DEA) και Princeton (Ph.D). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton το 1984, με θέμα διατριβής "Transcendenta Arguments, Transcendental Idealism and Scepticism". Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree), όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rennes I. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του τμήματος μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία "La robustesse du bien", Nimes: Jaqueline Chambon, 1996. Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοφικών Εταιρειών (FISP) και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων", "Ισοπολιτεία", "Επιστήμη και Κοινωνία" και "Cogito".

Γιώργος Καραμανώλης (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Καραμανώλης διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Μονάχου και της Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την πλατωνική και αριστοτελική φιλοσοφία, καθώς και τη φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας. Έχει γράψει το βιβλίο "Plato and Aristotle in Agreement? Platonists on Aristotle from Antiochus to Porphyry" (Οξφόρδη, 2006) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Studies on Porphyry" (Λονδίνο, 2007) (μαζί με την Anne Sheppard) και "The Aporetic Tradition in Ancient Philosophy" (Κέμπριτζ, 2017) (μαζί με τον Βασίλη Πολίτη). Επίσης έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για την αρχαία και βυζαντινή φιλοσοφία.

Ανδρέας Αθανασάκης (Μεταφραστής)


Michael Dummett

Michael Dummett (Συγγραφέας)

Ο Μάικλ Ντάμετ (1925-2011) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς φιλοσόφους του 20ού αιώνα και ηγετική μορφή στον αγώνα υπέρ της φυλετικής ανοχής και ισότητας. Αφού εκπλήρωσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα στις μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας (1943-1947), σπούδασε φιλοσοφία, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο κολέγιο Christ Church της Oξφόρδης. Το 1944 ασπάστηκε τον καθολικισμό. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του (1950) εξελέγη fellow στο κολέγιο All Souls, ενώ το διάστημα 1950-1951 διετέλεσε επίσης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Από το 1965 έως το 1968 ο Ντάμετ και η γυναίκα του αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του ρατσισμού. Η μείζων συγγραφική του σταδιοδρομία στην αναλυτική φιλοσοφία ξεκίνησε το 1973 με την έκδοση του βιβλίου "Frege: Philosophy of Language". Το 1977 δημοσίευσε το βιβλίο "Elements of Intuitionism", ενώ το 1978 την πρώτη συλλογή φιλοσοφικών άρθρων του με τίτλο "Truth and Other Enigmas". Το 1979 ο Ντάμετ εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα Λογικής και Μεταφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 1992. Συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με τον Φρέγκε, δημοσίευσε το βιβλίο "Frege: Philosophy of Mathematics" (1991, βραβείο Lakatos Award in the Philosophy of Science, 1994), αλλά και τα ευρύτερου φιλοσοφικού ενδιαφέροντος "Origins of Analytical Philosophy" (1988), "The Logical Basis of Metaphysics" (1991), "Thought and Reality" (2006), "The Nature and Future of Philosophy" (2010). Το 1999 ο Ντάμετ έλαβε τον τίτλο του ιππότη (ή "Sir") σε αναγνώριση των προσπαθειών του για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του φιλοσοφικού του έργου. Πέθανε στην Οξφόρδη στις 27 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 86 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
254
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.317 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση