Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή

Pascal Lamy

Πρόκειται δίχως άλλο για πρεμιέρα. Ενώ, στο μεγάλο θέμα της Ευρώπης, όλοι μας συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε σκέψεις γενικού χαρακτήρα, να θέλουμε «περισσότερα» ή «λιγότερα», ακόμα και να λογομαχούμε, στο βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας θα δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στον Πασκάλ Λαμύ, να λειτουργεί «στ` αλήθεια». Και οι λέξεις Ευρώπη, παγκοσμιοποίηση κλπ, οι μεγάλες αυτές λέξεις, αποκτούν μια σημασία ολωσδιόλου διαφορετική. Τέως συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ, ο συγγραφέας είναι από το 1999 Ευρωπαίος επίτροπος επιφορτισμένος με θέματα εμπορίου, έναν τομέα κατ` εξοχήν στρατηγικό. Συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις κορυφής (Σηάτλ, Ντόχα) και σε όλες τις διαπραγματεύσεις, δημόσιες ή μυστικές. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου αναλύει και περιγράφει: την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την αμερικανική συμπεριφορά, την απελπισία των χωρών του Νότου, τα πολιτιστικά διακυβεύματα, τη μάχη για την ελεύθερη πρόσβαση όσων πάσχουν από AIDS σε μιαν αγωγή προσαρμοσμένη στις δυνατότητές τους· κοντολογίς, την Ευρώπη σε πλήρη δράση, αποτελεσματική όταν είναι ενωμένη, εύθραυστη όταν δεν είναι. «Διάλεξα», λέει ο Πασκάλ Λαμύ, «αυτά τα σποραδικά επεισόδια για να αφηγηθώ με τον τρόπο μου ό,τι αντιπροσωπεύει σήμερα η παγκοσμιοποίηση και πώς πρέπει, εμείς οι Ευρωπαίοι, να την τιθασεύουμε». Ένα βιβλίο που μας αποκαλύπτει την άλλη όψη των κειμένων. Ένα βιβλίο εμπεριστατωμένο, όπου ο αφηγητής έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις και πλήρη γνώση του αντικειμένου του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Επιμέλεια)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Λήδα Παλλαντίου (Μεταφραστής)


Pascal Lamy

Pascal Lamy (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1947. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ), του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, της Νομικής Σχολής και της Σχολής Ανωτάτων Εμπορικών Σπουδών. Την περίοδο 1985-1994 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Από το 1999 είναι επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο το εμπόριο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
228
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.363 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση