Η ερώτηση ως μέσο αγωγής της σκέψης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ερώτηση ως μέσο αγωγής της σκέψης

Αποδεικτική απόπειρα με ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία του μαθήματος των μαθηματικών

Κώστας Βαϊνάς

9.55€ -32% 6.54€

Ανάμεσα στα διάφορα μέσα διδασκαλίας που έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός - μέσα που είτε του παρέχονται εκ των προτέρων είτε ο ίδιος καλείται να υλοποιήσει ή και να εφεύρει - η ερώτηση αποτελεί ένα κόμη, σημαντικότατο μάλιστα και αναντικατάστατο. Είναι προφανές πως ακριβώς μέσω της ερώτησης ο εκπαιδευτικός προσφέρει στο μαθητή τη δυνατότητα να δραστηριοποιήσει τη σκέψη του και να αναχθεί σε παραπέρα επίπεδα κατανόησης και συνδιαλλαγής με το εκάστοτε μαθησιακό αντικείμενο. Η ορθά - και την κατάλληλη στιγμή - διατυπωμένη ερώτηση λειτουργεί πάντα σαν εφαλτήριο προσέγγισης των στόχων του σχολείου, παράλληλα βέβαια με τα υπόλοιπα μέσα διδασκαλίας. Λόγω της αξίας της, όμως, μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά όταν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά - κινδυνεύοντας τότε να επιφέρει τα εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το παρόν βιβλίο - στηριγμένο στο μάθημα των Μαθηματικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - φιλοδοξεί να τονίσει όλα εκείνα τα στοιχεία της ερώτησης που είναι δυνατόν να μεγιστοποιήσουν την ωφέλειά της στο μάθημα. Ως εκ τούτου, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Άλλωστε, η ερώτηση λειτουργεί πάντοτε διττά: και ως προς τον ερωτώμενο και ως προς τον ερωτώντα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Στέλλα Βοσνιάδου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη" και διευθύντρια του "Εργαστηρίου Γνωσιακής Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Columbia και Clark των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Κώστας Βαϊνάς (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Βαϊνάς γεννήθηκε στο Πήλιο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Στατιστική στην ΑΒΣΠ. Τελείωσε τη διετή μετεκπαίδευση ελλήνων εκπαιδευτικών στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Esslingen της Γερμανίας και στη συνέχεια περάτωσε μεταπτυχιακές σπουδές (Diplom fur Padagogik) στην ίδια Σχολή. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή του Ludwigsburg Γερμανίας, του παραχωρήθηκε διετής υποτροφία που παραχωρείται σε διακεκριμένα διδακτορικά εν εξελίξει από το κρατίδιο της Baden Wurttenberg. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας των Παιδαγωγικών το 1992. Έχει διδάξει σε διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, στη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων, στην ΠΑ και ΣΕΛΔΕ Μυτιλήνης στο Τμήμα ΦΚΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην Ρ.Η. Ludwigsburg. Διετέλεσε Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εξωτερικού (Stuttgart) και Σύμβουλος Μαθηματικών Εσωτερικού στην Α΄ Αθηνών. Από το 2000 υπηρετεί ως καθηγητής Παιδαγωγικών στην ΑΣΠΑΙΤΕ και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του Παραρτήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Βόλο. Τα ενδιαφέροντα του εκτείνονται γενικά στην Παιδαγωγική και εστιάζονται στη Διδακτική των Μαθηματικών, στη Διδακτική Μεθοδολογία και στην Επαγγελματική Παιδαγωγική. Με τα θέματα αυτά ασχολείται και στο συγγραφικό του έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.201 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση