Η ελληνική λαϊκή τέχνη από το παρελθόν στο μέλλον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ελληνική λαϊκή τέχνη από το παρελθόν στο μέλλον

Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης

Η έκδοση "Η ελληνική λαϊκή τέχνη, από το παρελθόν στο μέλλον" αποτελείται από δύο εξίσου σημαντικά μέρη: α) στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται σημερινοί λαϊκοί τεχνίτες και τεχνίτριες στο χώρο εργασίας τους μαζί με ένα κατατοπιστικό κείμενο της πορείας τους αλλά και ένα βασικό εισαγωγικό κείμενο για τη λαϊκή τέχνη και τη λαϊκή του Πηλίου και β) στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες λαϊκών τεχνιτών μέσα από την φωτογραφική ματιά του Μαγνησιώτη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκδοση που αναφέρεται στη λαϊκή τέχνη στη Μαγνησίας προσπαθεί να συνδέσει το χθες με το σήμερα, το παρελθόν με το μέλλον της λαϊκής τέχνης και της χειροτεχνίας. Άλλωστε ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών είναι διάχυτος στην Μαγνησία, από τις ζωγραφικές του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, τους Χιοναδίτες λαϊκούς ζωγράφους Θανάση και Παναγιώτη Παγώνη, το λαϊκό ζωγράφο Ν. Α. Χριστόπουλο, τους Ζουπανιώτες μαστόρους που έχουν οικοδομήσει εκκλησίες, βρύσες και άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία, την οικογένεια Ανετόπουλου στην κεραμική, αλλά και σύγχρονους λαϊκούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με την υφαντική, την κεραμική, την ναυπηγοκεραμική, την μικροναυπηγική, την ξυλογλυπτική, και μεταλλοτεχνία και άλλων λαϊκών τεχνών.
Δημήτρης Λέτσιος

Δημήτρης Λέτσιος (Φωτογράφος)

Ο Δημήτρης Λέτσιος (1910-2008) γεννήθηκε στην Ανακασιά Βόλου. Εργάστηκε από μικρή ηλικία στο οικογενειακό αρτοποιείο της οδού Ιωλκού. Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 1934. Αν κι ο φωτογράφος Μπάμπης Μπασδέκης τού έδειξε μερικά από τα μυστικά της φωτογραφίας, κατά βάση υπήρξε αυτοδίδακτος. Στην Κατοχή ήταν επικεφαλής της ΕΠΟΝ Βόλου. Το 1956 ίδρυσε το παράρτημα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) στο Βόλο, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Βόλου. Μαζί με τον Σπύρο Μελετζή, τον Τάκη Τλούπα και τον Κώστα Μπαλάφα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής φωτογραφίας τεκμηρίωσης που άνθισε λίγο πριν και λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρώτο του λεύκωμα, "Δημήτρης Λέτσιος: Φωτογραφίες", εκδόθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 1987 με πρόλογο του ποιητή Γιάννη Φάτση (εκδ. ΄Υψιλον). Ακολούθησαν οι "Γυναίκες της γης", με κείμενα της Μαρούλας Κλιάφα (Κέδρος, 1995), μια σειρά από μικρότερες εκδόσεις, μια σειρά από ημερολόγια των Κοινοτήτων Μακρινίτσας και Στεφανοβίκειου με τίτλους "Κάρλα" (1996), "Κάμπος" (1997), "Μορφές" (1998), "Επαγγέλματα" (1999). Το 2000, η Κοινότητα Μακρινίτσας εξέδωσε το λεύκωμα "Η Μακρινίτσα μέσα από τον φακό του Δημήτρη Λέτσιου" (εκδ. Αίολος). Το 2005, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο παραχώρησε το αρχείο του, εξέδωσε το τελευταίο εν ζωή βιβλίο του με τίτλο "Δημήτρης Λέτσιος: Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας", σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιανουαρίου 2008, σε ηλικία 98 ετών.

Βαγγέλης Τσιάμης (Φωτογράφος)


Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης

Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης (Συγγραφέας)

O Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης γεννήθηκε στη Ζαγορά Πηλίου. Είναι Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας . Είναι Διδάκτωρ Ψηφιακής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το βασικό του πτυχίο είναι Μηχανικός Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Πληροφορικής Αθήνας, ενώ είναι πτυχιούχος του τμήματος "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και πτυχιούχος της σχολής παιδαγωγικών της ΠΑ.ΤΕ.Σ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα αντικείμενα "Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης & Παραγωγής Διδακτικού Υλικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης). Είναι επιμελητής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδόσεων, ενώ στο παρελθόν έχει επιμεληθεί πλήθος επιτραπέζιων ημερολογίων - εκδόσεων της "Μαγνήτων Κιβωτού", της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και των Εκδόσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Το 2015 για το έργο "Οι Μάηδες της Μακρινίτσας" τιμήθηκε με το Καυταντζογλείου Βραβείο της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ζαγοράς, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζαγοράς, Πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ζαγοράς, ενώ κατά το διάστημα 2007-10 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας σε θέματα εθελοντισμού, κοινωνικών εταίρων, πολιτισμού, νέων τεχνολογιών & εκπαίδευσης. Το διάστημα αυτό είναι Οργανωτικός Γραμματέας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού "Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος" και Αντιπρόεδρος της εφορείας της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Γ. Τσούκας (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Τσούκας, γεννήθηκε στη Μακρινίτσα Πηλίου. Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Ντούκα, μουσική παραγωγό της τ. Ε.Ρ.Τ., έχουν έναν γιο και μια εγγονή. Εργάστηκε στην ALPHA BANK, επί 31 έτη. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τα κοινά από το 1974 είτε ως συνδικαλιστής στο χώρο των Τραπεζών, είτε ως Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. αθλητικών και πολιτιστικών φορέων. Την τετραετία 1982-1986 διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας. Το 1990 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Κοινότητας. Τη θέση αυτή διατήρησε επί τρεις τετραετίες, έως το Δεκέμβριο του 2002. Το 1997 είχε την πρωτοβουλία της συγκρότησης του Εθνικού Δικτύου Παράδοσης Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου "...των Ελλήνων οι Κοινότητες...", εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δικτύου, με έδρα τη Μακρινίτσα , μέχρι το 2002. Από το Απρίλιο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2002 διετέλεσε εκδότης-διευθυντής του περιοδικού"Μακρινίτσα". Επίσης, έλαβε μέρος ως εισηγητής σε θέματα δικτύωσης παραδοσιακών Κοινοτήτων σε συνέδρια του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS καθώς και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα προστασίας και ανάδειξης ιστορικών κέντρων και μνημείων. Από το 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας ενώ από το 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή πολιτιστικού και κοινωνικού έργου στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποδέχεται την πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συμμετέχει στη σύσταση του φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τίτλο: "ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος", μαζί με ένα σύνολο εκλεκτών ανθρώπων της Μαγνησίας , με θητεία και αποτελέσματα στην πολιτισμική δραστηριότητα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Βόλος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
216
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.461 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση