Η ελληνική επιστήμη μετά τον Αριστοτέλη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ελληνική επιστήμη μετά τον Αριστοτέλη

G. E. R. Lloyd

24.88€ -27% 18.16€

Στο πρώτο μέρος της μελέτης του για την αρχαία ελληνική επιστήμη (Αρχαία Ελληνική Επιστήμη: από τον Θαλή στον Αριστοτέλη), ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας και Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge G. E. R. Lloyd επισήμαινε ότι παρόλο που στην αρχαία ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει ακριβές αντίστοιχο του σύγχρονου όρου `επιστήμη`, μπορεί εντούτοις να υποστηριχθεί ότι η δυτική επιστήμη ξεκίνησε με τους αρχαίους Έλληνες. Σε αυτόν τον δεύτερο τόμο της μελέτης, ο συγγραφέας συνεχίζει την πραγμάτευση των κυριότερων τομέων συνεισφοράς των αρχαίων Ελλήνων στην επιστήμη, αντλώντας από τις πιο πλούσιες γραπτές και αρχαιολογικές πηγές για την περίοδο μετά τον Αριστοτέλη. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τις έρευνες στις οποίες επιδίδονταν και στις αλληλεξαρτήσεις ανάμεσα στην επιστήμη και στη φιλοσοφία, στην επιστήμη και στη θρησκεία και στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας παρακολουθεί τις εξελίξεις κατά τους δύο αιώνες μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη, αφιερώνοντας ξεχωριστά κεφάλαια στα μαθηματικά, στην αστρονομία και στη βιολογία. Στη συνέχεια, ασχολείται εκτενώς με το έργο του Πτολεμαίου και του Γαληνού και κλείνει αναφερόμενος στους μεταγενέστερους συγγραφείς και στα προβλήματα που εγείρει το ζήτημα της παρακμής της αρχαίας επιστήμης.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Κώστας Γαβρόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φυσική και ιστορία των επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια, του Κέιμπριτζ και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της φυσικής και της χημείας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων ξενόγλωσσων περιοδικών ιστορίας των επιστημών, καθώς και του ελληνικού περιοδικού Νεύσις. Τα κυριότερα βιβλία του είναι το Methodological Aspects in the Development of Low Temperature Physics 1881-1957: Concepts out of Context(s) (σε συνεργασία με τον Γιώργο Γκουνταρούλη, το 1990 από τις εκδόσεις Kluwer Academic Publishers), Fritz London, A Scientific Biography (το 1996 από το Cambridge University Press), Το Παρελθόν των Επιστημών ως Ιστορία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004). Είναι Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

G. E. R. Lloyd (Συγγραφέας)

O Sir Geoffrey Lloyd είναι διευθυντής του Κολλεγίου Darwin του Cambridge. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων, μεταξύ αυτών ένα για τον Αριστοτέλη και ένα για την αρχαία ελληνική σκέψη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πόπη Καρλέτσα (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Ηράκλειο Κρήτης
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
231
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.511 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση