Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.4.1967 ΕΩΣ 24.11.1973
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.4.1967 ΕΩΣ 24.11.1973

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ ΕΠΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μάνος Ν. Χατζηδάκης

26.50€ -10% 23.85€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789605225933

  • Κατηγορίες:

    Βιογραφίες

  • Έτος κυκλοφορίας

    2020

  • Εκδότης

    Πελασγός

Η παρούσα μελέτη ασχολείται με την Εξωτερική Πολιτική της περιόδου 1967-1973. Με την γεωστρατηγική θεώρηση του καθεστώτος, την διπλωματική και αμυντική πολιτική του. Συγκεκριμένα αναλύονται:
- Οι σχέσεις με τις Η.Π.Α.: Απαντάται με στοιχεία το εάν η 21η Απριλίου υπήρξε υποκινούμενη ή όχι. Και αναλύεται η περιπετειώδης πορεία των σχέσεων Ελλάδος-Η.Π.Α. καθ` όλη την 6ετία 1967-1973 με εντελώς άγνωστες πτυχές και παρασκήνιο.
- Οι σχέσεις με την Δυτική Ευρώπη: Αναλύεται το ζήτημα της αποχωρήσεως από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εξετάζεται το "πάγωμα" αλλά και η πρόοδος της ενταξιακής πορείας της Ελλάδος με την Ε.Ο.Κ. Τέλος εξετάζονται οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδος με τις σημαντικότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
- Οι σχέσεις με το Ανατολικό "μπλοκ": Εξετάζεται το άνοιγμα του καθεστώτος προς τα κομμουνιστικά κράτη. Οι προτάσεις για Πολυμερή Βαλκανική Συνεργασία και οι επί μέρους διμερείς σχέσεις του με της ανατολικές χώρες. Παράλληλα γίνεται αποτίμηση του χειρισμού του λεγομένου "μακεδονικού" θέματος και της Βορείου Ηπείρου.
- Οι σχέσεις με Λαϊκή Κίνα και "αδέσμευτο κόσμο": Εξετάζονται οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Λαϊκή Κίνα του Μάο Τσε Τούνγκ, η απόπειρα ανοίγματος προς την Ιαπωνία, η πορεία προς τα κράτη της Αφρικής, οι σχέσεις με τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ.
- Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις & το Κυπριακό: Εξετάζεται η πορεία από την κρίση του 1967 μέχρι τον Νοέμβριο του 1973. Το αμυντικό δόγμα του καθεστώτος, οι ελληνοτουρκικές προσεγγίσεις, η πολιτική στο Αιγαίο, την Θράκη και ο χειρισμός του Κυπριακού ζητήματος.
Οι πηγές του παρόντος έργου είναι κατά κύριο λόγο πρωτογενείς: Η έρευνα έγινε μέσα από αποχαρακτηρισμένα αρχεία και έγγραφα Υπουργείων Εξωτερικών επί μέρους χωρών, από επιστημονικές μελέτες και διατριβές που απεκάλυψαν αρχεία και έγγραφα, από το Ι.Α.Υ.Ε. και από απόρρητα έγγραφα και εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών που παραχωρήθηκαν στον συγγραφέα και βρίσκονται στο αρχείο του και από όλη την σχετική βιβλιογραφία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μάνος Ν. Χατζηδάκης (Συγγραφέας)

0 Μάνος Ν.Χατζηδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 1974. Είναι πτυχιούχος στις Κοινωνικές Επιστήμες και την Διοίκηση Επιχειρήσεων και κάτοχος δύο ξένων γλωσσών. Τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις εκπλήρωσε ως εθελοντής στην ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμις Κύπρου) με τον βαθμό του Λοχία. Ασχολείται με την ιστορική έρευνα, την συγγραφή βιβλίων και την δημοσιογραφία από το 2004. Είναι συγγραφέας του ιστορικού πονήματος: "Πορεία προς την Δόξα 1936-1941" (εκδόσεις "Λόγχη". 2005) το οποίο αποτελεί μια πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ιστορία του Έπους του 1940-41 και της συμβολής σε αυτό του Ι. Μεταξά. Είναι επίσης συγγραφεύς της πολιτικής μελέτης: "Η Ιδεολογία της 21ης Απριλίου - Αναλυτική Μελέτη" (εκδόσεις "Πελασγός" 2008) η οποία αποτελεί την πρώτη σοβαρή κοινωνιολογική, πολιτική και ιδεολογική ανάλυση της περιόδου 1967-1973, μέσα από τις πλέον πρωτογενείς πηγές. Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση του Η΄ τόμου του "Πιστεύω μας" (Εκδόσεις "Ελεύθερος Κόσμος" 2004) με την συμπλήρωση των λόγων του Γ. Παπαδόπουλου από το 1972 και έπειτα. Πέραν των ανωτέρω έχει γράψει πληθώρα άρθρων ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και απομνημονεύματα ιστορικών προσώπων καθώς και DVD με ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Επίσης έχει παραχωρήσειτηλεοπτικές συνεντεύξεις σε εκπομπές του Mega ("Φάκελλοι") και Alpha ("Μηχανή του Χρόνου").
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
394
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.872 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση