Η εξέλιξη του χρήματος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η εξέλιξη του χρήματος

Μια οικονομική ιστορία του κόσμου

Niall Ferguson[...] Η εξέλιξη του χρήματος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου. Η οικονομική καινοτομία δεν είναι το έργο κάποιων βδελλών που απλώς επιδιώκουν να ρουφήξουν από χρεωμένες οικογένειες το αίμα τους, ή να ρισκάρουν τις οικονομίες που έχουν μαζέψει χήρες και ορφανά` αντίθετα, έχει καταστεί απολύτως αναγκαίος παράγων για να ανέλθει ο άνθρωπος από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα ιλιγγιώδη ύψη της υλικής ευημερίας στα οποία τόσοι πολλοί βρίσκονται σήμερα. Η εξέλιξη της πίστωσης και του χρέους ήταν τόσο σημαντική όσο και κάθε τεχνολογική καινοτομία στην ανοδική πορεία του πολιτισμού, από την αρχαία Βαβυλώνα ως το σημερινό Χονγκ Κονγκ. Οι τράπεζες και η αγορά ομολόγων παρείχαν την υλική βάση η οποία οδήγησε στην αίγλη της Ιταλικής Αναγέννησης. Η χρηματοδότηση των εταιρειών ήταν το αναγκαίο θεμέλιο τόσο της Ολλανδικής όσο και της Βρετανικής αυτοκρατορίας, όπως ακριβώς ο θρίαμβος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τον εικοστό αιώνα υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με τις προόδους στην ασφάλιση, στον ενυπόθηκο δανεισμό και στην καταναλωτική πίστη. Κι ίσως, όλα αυτά θα καταλήξουν σε μια οικονομική κρίση, η οποία θα σημάνει το λυκόφως της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της Αμερικής.

(Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Niall Ferguson

Niall Ferguson (Συγγραφέας)

Ο βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον (πλήρες όνομα: Niall Campbell Douglas Ferguson) γεννήθηκε το 1964 στη Γλασκώβη. Είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Xάρβαρντ και στο London School of Economics (LSE), μέλος του Κολεγίου Jesus του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος του Ινστιτούτου Hoover του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Θεωρείται από τους πιο ανανεωτικούς ιστορικούς της εποχής μας, με ειδίκευση στη διεθνή ιστορία και στην οικονομική ιστορία. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Paper and Iron: Hamburg Business and German Politics in the Era of Inflation, 1897-1927", 1995, "The Pity of War", 1998, "The House of Rothschild: The World΄s Banker, 1849-1999", 1999, "The Cash Nexus: Money and Power in the Modern World, 1700-2000", 2001, "Empire: How Britain Made the Modern World", 2003, "Colossus: The Rise and Fall of the American Empire", 2004, "The Ascent of Money: A Financial History of the World", 2008, "Civilization: The West and the Rest", 2011, "Great Degeneration", 2012. Αρθρογραφεί στα σημαντικότερα περιοδικά και εφημερίδες του διεθνούς Τύπου ("Time Magazine", "Sunday Telegraph", κ.ά.). Από το 2003 έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει πέντε επιτυχημένες σειρές ντοκιμαντέρ για το "Channel Four". Μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ Οξφόρδης και Χάρβαρντ μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευτυχία Παγουλάτου (Μεταφραστής)


Κατερίνα Πάπαρη

Κατερίνα Πάπαρη (Επιμέλεια)

Η Κατερίνα Πάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ιστορία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας του τμήματος Μ.Ι.Θ.Ε. με κατεύθυνση στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα "Ελληνικότητα και αστική διανόηση στον Μεσοπόλεμο [1922-1940]" ως υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη φιλοσοφία της ιστορίας, στη διανοητική ιστορία και στις "πολιτικές του πολιτισμού" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, εστιάζοντας στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται συστηματικά ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως επιμελήτρια εκδόσεων, έχει εκδόσει αρκετά βοηθήματα για το μάθημα της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι peer reviewer στο περιοδικό History Research.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
249
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.302 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση