Η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας

Διαχρονικές και συγχρονικές μεταβολές

Σακελλαριάδης, Γεώργιος Χ.

12.90€ -22% 10.06€

Το βιβλίο:

 Στη μελέτη αυτή εξετάζουμε διαχρονικά και συγχρονικά τις κυριότερες εξελίξεις, μεταβολές και αντικαταστάσεις της ελληνικής γλώσσας από την κλασική περίοδο του 5ου και 4ου αι. π.Χ. μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, περιγράφουμε, αναλύουμε και ερμηνεύουμε τις γλωσσικές διαφορές που παρατηρούνται στις διαλέκτους ή στα ιδιώματα της αυτής χρονικής περιόδου, της αυτής χρονικής στιγμής.

Καθίσταται σαφές ότι η ελληνική γλώσσα, ως ζων οργανισμός, διαρκώς και ανεπαίσθητα εξελίσσεται, μεταβάλλεται, τροποποιείται, αντικαθίσταται σε όλα τα επίπεδά της, δηλαδή στη φωνολογία, τη μορφολογία, τη σύνταξη, τη σημασιολογία και το λεξιλόγιο. Μπορούμε συνοπτικά να πούμε πως με τις εξελίξεις αυτές η ελληνική γλώσσα καθίσταται σαφέστερη, απλούστερη, ευκολότερη και αναλυτικότερη.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε καθηγητές και μελετητές της ελληνικής γλώσσας, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο γενικά για τη γλώσσα, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη επινόηση του ανθρώπου.

Ο συγγραφέας:

 Ο Γεώργιος Χρ. Σακελλαριάδης γεννήθηκε στην Αροανία Καλαβρύτων. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ για τις ΗΠΑ, όπου μελέτησε επιστημονικά επί τέσσερα συναπτά έτη τη σύγχρονη γλωσσολογία του Noam Chomsky και

δευτερευόντως την κλασική φιλολογία. Από το Πανεπιστήμιο της πολιτείας Indiana των ΗΠΑ, στην οποία δίδαξε το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας, πήρε με βαθμό «Άριστα» τα πτυχία Master of Arts και PhD στη Γλωσσολογία. Δίδαξε στο διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, στη ΣΛΕΜΕ και στα ΠΕΚ Αθηνών. Έλαβε ενεργό μέρος σε πολλά συμπόσια και σεμινάρια γλωσσολογικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη και στην Αμερική. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά και έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 μελέτες, άρθρα και βιβλία γλωσσολογικού και φιλολογικού περιεχομένου.

Έργα του Γ. Σακελλαριάδη από τις Εκδόσεις Σαββάλας:

 • Τη Γλώσσα μού Έδωσαν Ελληνική: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

• Γλωσσολογικό Λεξικό

• Στοιχεία Μορφολογίας: ΜΟΡΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

• Λεξικό Ομαλών και Ανωμάλων Ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

• Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

• Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης: ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Σακελλαριάδης, Γεώργιος Χ.

Σακελλαριάδης, Γεώργιος Χ. (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Χρ. Σακελλαριάδης γεννήθηκε στην Αροανία Καλαβρύτων το 1938. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Με υποτροφία πάλι του Ι.Κ.Υ. μετέβη στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και μελέτησε τη σύγχρονη γλωσσολογία και δευτερευόντως την κλασική φιλολογία. Από το Πανεπιστήμιο της πολιτείας Indiana των ΗΠΑ πήρε τα πτυχία Master of Arts και Ph.D. στη Γλωσσολογία. Δίδαξε το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Indiana, στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευση<;. στη ΣΕΛΜΕ και στα Π.Ε.Κ. Αθηνών. Έλαβε ενεργό μέρος σε πολλά συμπόσια και σεμινάρια γλωσσολογικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη και στην Αμερική. Υπηρέτησε τη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής, γυμνασιάρχη, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά και έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατόν πενήντα μελέτες και άρθρα γλωσσολογικού και φιλολογικού περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
416
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.626 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση