Η ειρωνεία στη λογοτεχνία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ειρωνεία στη λογοτεχνία

Δοκίμιο για τις μορφές της "λοξής" γραφής

Philippe Hamon

17.80€ -10% 16.02€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786188409507

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2018

  • Εκδότης

    Oasis Publications

Η θεωρία της λογοτεχνίας, που απορρέει από τους στοχασμούς του Βαλερύ ή αυτούς των Ρώσων φορμαλιστών και η οποία είχε μια σημαντική εξέλιξη στην Ευρώπη, από το 1960 και μετά, μετέφερε κυρίως την προσπάθεια προβληματισμού πάνω σε έννοιες ή ερωτήματα όπως αυτά των "απλών φορμών", του "είδους", "της αφήγησης" στο ποιητικό κείμενο, ή πάνω στην έννοια της "δομής" ή των "σχημάτων λόγου", παρμένων από την αρχαία ρητορική. Η θεωρία της λογοτεχνίας χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να λάβει υπόψη της τα προβλήματα της διατύπωσης, των "τρόπων", της τυπολογίας της (τι σημαίνει ένα κείμενο "σοβαρό" ή "κωμικό" ή "αντικειμενικό" ή "πειστικό" κτλ.).

Μέρος αυτών των ερωτημάτων, που για πολύ καιρό είχαν αφεθεί στη φιλοσοφία, στους ειδικούς του θεάτρου, ακόμη και στην ψυχανάλυση, αποτελεί και η ειρωνεία, η οποία για αρκετό διάστημα είχε περιοριστεί στη μελέτη των προφορικών λόγων. Στο δοκίμιο του Philippe Hamon "Η Ειρωνεία στη Λογοτεχνία", πρόκειται να ξαναπιάσουμε το ερώτημα της ειρωνείας μελετώντας το μέσα στη λογοτεχνική του ιδιαιτερότητα, υπενθυμίζοντας δηλαδή τις επιδεικτικές του ρίζες (το είδος του επαίνου και της μομφής) και εξετάζοντας πώς εκφράζεται μέσα σε κείμενα με στόχους αισθητικούς, γραπτούς, άρα σε αναβαλλόμενα και σε απόντα περιεχόμενα.

Philippe Hamon

Philippe Hamon (Συγγραφέας)

Ο Philippe Hamon, αναπληρωτής καθηγητής της νεώτερης φιλολογίας, Διδάκτωρ του κράτους, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Σορβόννης στο Παρίσι, όπου δίδαξε υφολογία και θεωρία της λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Κάπος

Παναγιώτης Κάπος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Κάπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων", της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις θεμελιώδεις αλλαγές που αντιμετωπίζει η πολιτιστική βιομηχανία του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές βιομηχανίες ενώ έρευνες και άρθρα του για το βιβλίο, την αναγνωστική δραστηριότητα και το πολιτιστικό φαινόμενο έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα των εκδόσεων βιβλίου και της πολιτιστικής επικοινωνίας.

Βασιλεία Γούλα (Μεταφραστής)

Η Γούλα Βασιλεία είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1980) και του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1985). Το 1990 απέκτησε το ανώτατο δίπλωμα στα Γαλλικά, τομέας λογοτεχνία, το 1993 τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Δ.Ε.Α) στη λογοτεχνία από Πανεπιστήμιο του Παρισιού και το 2002 τον Διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο PARIS III, Νέα Σορβόννη στη Γαλλία. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας. Από το 1992-1997 βρίσκεται με απόσπαση στα Ελληνικά σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού στο Παρίσι όπου δίδαξε την Ελληνική γλώσσα και Πολιτισμό, καθώς και σε τμήματα ενηλίκων. Τα καλοκαίρια του 1999 και 2000 δίδαξε σε ξένους φοιτητές την Ελληνική γλώσσα και Πολιτισμό στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2003-2006 ήταν Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων για τα σχολεία του Νομού Πρέβεζας. Τέλος, από το 2006-2013 δίδαξε στο Πειραματικό γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Έκτοτε ασχολείται με τη μετάφραση γαλλικών βιβλίων.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.36 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση