Η εικόνα και το βλέμμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η εικόνα και το βλέμμα

John Berger

14.40€ -10% 12.96€

Η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων. Το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει πριν µπορέσει να µιλήσει.
Όµως η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων και υπό µία άλλη έννοια. Η οπτική αντίληψη είναι εκείνη που καθορίζει τη θέση µας στον κόσµο που µας περιβάλλει· ερµηνεύουµε αυτόν τον κόσµο µε λέξεις, αλλά οι λέξεις δεν µπορούν ποτέ να αναιρέσουν το γεγονός ότι περιβαλλόµαστε από αυτόν. Η σχέση µεταξύ του τι βλέπουµε και του τι γνωρίζουµε δεν είναι ποτέ σαφώς προσδιορισµένη.
Το βιβλίο του John Berger, ασκώντας κριτική στην παραδοσιακή δυτική αισθητική της τέχνης, αποκαλύπτει καλά κρυµµένα ιδεολογήµατα πίσω από τις εικόνες. Ο συγγραφέας, δίνοντας έµφαση στον τρόπο µε τον οποίο κοιτάζουµε τα έργα ζωγραφικής, µεταβάλλει τελικά τον τρόπο που κοιτάζουµε τις εικόνες εν γένει.
Πενήντα χρόνια µετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου, τα ερωτήµατα που θέτει εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να απασχολούν την αισθητική θεωρία και την ιστορία της τέχνης.
 

Κυκλοφορεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες
Βασισµένο στην τηλεοπτική σειρά του BBC Ways of Seeing

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Το βιβλίο που έστρεψε το ενδιαφέρον σε πεδία των πολιτισµικών σπουδών που τώρα πια είναι κοινός τόπος.
Geoff Dyer στο Ways of Telling

Ο Berger έχει την ικανότητα να ξεπερνά τη συσκότιση των επαγγελµατιών κριτικών της τέχνης... Είναι ένας απελευθερωτής των εικόνων. Κι από τη στιγµή που θα αφήσουµε τους πίνακες να µας µιλήσουν, µπορούµε να τους εκτιµήσουµε πιο εύκολα και σωστά.
Peter Fuller, Arts Review

Ένας από τους πιο επιδραστικούς διανοούµενους της εποχής µας.
The Observer

John Berger

John Berger (Συγγραφέας)

Ο Τζων Μπέργκερ (1926-2017), συγγραφέας, ζωγράφος, σεναριογράφος, κορυφαίος θεωρητικός της τέχνης και διανοούμενος, γεννήθηκε στο Λονδίνο. Μετά τη θητεία του στο στρατό (1944-46), παρακολούθησε τις Σχολές Καλών Τεχνών Chelsea School of Art και Central School of Art του Λονδίνου και στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 άρχισε να εκθέτει σε μικρές γκαλερί του Λονδίνου ως ζωγράφος (Wildenstein, Redfern, κ.ά.). Λίγο αργότερα εμφανίστηκε με κριτικά άρθρα του στο περιοδικό "New Statesman", υιοθετώντας μια ριζοσπαστική, μαρξιστική όσο και ουμανιστική προσέγγιση του μοντερνισμού. Τα μυθιστορήματά του, πρωτότυπα σε μορφή και με ιστορική και πολιτική διεισδυτικότητα, αντλούν τα θέματά τους από τον κόσμο της τέχνης και του κριτικού του πνεύματος: "A Painter of Our Time" (1958), "The Foot of Clive" (1962), "Corker΄s Freedom" (1964), "G." (που βραβεύθηκε με τα βραβεία Booker και James Tait Black Memorial το 1972), "Into Their Labours" (τριλογία: "Pig Earth", 1979, "Once in Europa", 1987, "Lilac and Flag", 1990), "To The Wedding" (1995), "King: A Street Story" (1999), "Here Is Where We Meet" (2005), "From A to X" (2008). Ανάμεσα στις εξαιρετικές μελέτες του για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία περιλαμβάνονται τα "The Success and Failure of Picasso" (1965), "Art and Revolution: Ernst Neizvestny, Endurance, and the Role of the Artist in the USSR" (1969), "The Moment of Cubism" (1969), το διεθνούς αναγνώρισης "Ways of Seeing" (1972, ελλ. έκδ. "Η εικόνα και το βλέμμα", Οδυσσέας, 1993· νέα έκδ. Μεταίχμιο, 2011), μεταγραφή σε βιβλίο της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς του BBC, που επηρέασε καθοριστικά τους σπουδαστες των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης των επόμενων ετών, "About Looking" (1980, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δοκίμιο "Why Look at Animals?"), "Another Way of Telling" (με φωτογραφίες του Jean Mohr, 1982). Τη δεκαετία του ΄70 έγραψε το σενάριο για τις ταινίες του Ελβετού σκηνοθέτη Alain Tanner, "La Salamandre" (1971), "The Middle of the World" (1974) και "Jonah Who Will Be 25 in the Year 2000" (1976). Τη δεκαετία του ΄80 έζησε και εργάστηκε σε ένα μικρό χωριό στις Γαλλικές Άλπεις, στο χώρο όπου διαδραματίζεται η μυθιστορηματική τριλογία του "Into Their Labours". Με το βιβλίο του "Από την Άιντα στον Χαβιέρ", με αντικείμενο τις επιστολές της γυναίκας του προς έναν φυλακισμένο τρομοκράτη ("From A to X", ελλ. έκδ. Πατάκη, 2013) ο Μπέργκερ ήταν και πάλι υποψήφιος για το βραβείο Booker το 2008. Πέθανε στο σπίτι του στο προάστιο Antony του Παρισιού, στις 2 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 90 ετών.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Σταματοπούλου

Ειρήνη Σταματοπούλου (Μεταφραστής)

Η Ειρήνη Σταματοπούλου γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου, έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου "Επικοινωνία και Ρητορική των Μέσων". Κυκλοφορούν τα θεωρητικά βιβλία της "Ο ρομαντικός ήρωας στον κινηματογράφο", "Θεολογία και μυστικισμός στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο" και "Το σημείο του σταυρού". "Ο κανόνας του παιχνιδιού" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Συνεργάζεται με περιοδικά όπου δημοσιεύει κείμενα για τον κινηματογράφο και το βιβλίο.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
216
Διαστάσεις:
14x20.5
Βάρος:
0.332 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση