Η Δύση των φαντασμάτων και η Μέσα Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Δύση των φαντασμάτων και η Μέσα Ελλάδα

Δοκίμιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Λάκης Αποστολόπουλος

19.08€ -30% 13.36€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789603829256

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2011

 • Εκδότης

  Κάκτος

Σε αυτό το `Διάλογο` θα αρνηθούμε να αντιπαρατάξουμε το Γ. Σεφέρη στον Κ. Τσάτσο, θεωρώντας τον πρώτο ως ποιητή και τον δεύτερο ως φιλόσοφο. Θα αρνηθούμε, επίσης, να θεωρήσουμε το Σ. Τσίρκα ως μυθιστοριογράφο ή το Ζ. Λορεντζάτο ως κριτικό της λογοτεχνίας. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το έργο αυτών των ανθρώπων κοντά στους `ήρωες` της δυτικής ιστορίας, όσο και κοντά στους ήρωες του ελληνικού κόσμου, όπως είναι από τους παλαιούς ο Αχιλλέας και ο Σωκράτης και από τους νεώτερους η ενσάρκωση στην οποία συμμετείχε ο γιος της καλόγριας (Καραϊσκάκης) ή ακόμη και ο χωρικός από την ορεινή Δωρίδα που ο Ζ. Λορεντζάτος ονόμασε `τζιβαϊρικόν πολυτίμητον` (Μακρυγιάννης). Η προσπάθεια αυτού του πολλαπλού `Διαλόγου` είναι ν` αδράξει, κυρίως, τη σιωπηλή επαφή αυτών των τεσσάρων Ελλήνων και -στο μέτρο του δυνατού- να μιλήσει για τις διαφορές που ενδεχομένως υπάρχουν ανάμεσα στον ελληνικό κόσμο και στη δυτική ιστορία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

 

 

Ενα κλασικό πλέον δοκίμιο με θέμα την ελληνική ταυτότητα και την πνευματική σχέση Ελλάδας και Δύσης. "Μια διεισδυτική θεώρηση απόψεων και θέσεων πάνω σε καίρια προβλήματα του Ελληνισμού, κορυφαίων διανοητών και πνευματικών δημιουργών (Γ. Σεφέρης, Κ. Τσάτσος, Ζ. Λορεντζάτος, Σ. Τσίρκας), αλλά και σύνδεση του έργου τους με συγκεκριμένους ήρωες, όπως ο Μακρυγιάννης, o Καραϊσκάκης και γενικότερες φιλοσοφικές προεκτάσεις, όπως αναδύονται μέσα από τους στοχασμούς τους, αποτελεί η μεθοδική και σημαντικότατη αυτή μελέτη. Ο συγγραφέας φέρνει το έργο τους κοντά στους ήρωες του ελληνικού κόσμου, αρχαίους και νεότερους, και θεμελιώνει παράλληλες αναζητήσεις και αποτιμήσεις, με μια αποκαλυπτική κριτική σκέψη, μεστή κι επαγωγική. Εργο υψηλής πνοής, που με το εύρος της σκέψης του συγγραφέα του και τους στόχους των δημιουργών που τον απασχολούν ανιχνεύει και μας οδηγεί σε γενικότερους και γόνιμους προβληματισμούς". Δημήτρης Σταμέλος.

Λάκης Αποστολόπουλος

Λάκης Αποστολόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Λάκης Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε σκηνοθεσία στην ΑΣΚΘ. Το 1967 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1983 υπήρξε από τους πρωτεργάτες της διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Το 1986 ανέλαβε το σχεδιασμό και συντονισμό της Β΄ Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογειακής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Το 1998 εξέδωσε το φιλοσοφικό δοκίμιο "Η Δύση των Φαντασμάτων και η Μέσα Ελλάδα" όπου εξετάζει στο πεδίο του πολιτισμού τις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης και ταυτόχρονα προσεγγίζει το θέμα της ταυτότητας του σύγχρονου ελληνισμού. Το 2002 εκδόθηκε το δοκίμιό του "Οι τέσσερις Έλληνες", αφιερωμένο στους φιλοσόφους του "Ματαρόα" Κώστα Παπαϊωάννου, Κορνήλιο Καστοριάδη, Κώστα Αξελό και τον μουσικό Ιάνη Ξενάκη (εκδόσεις "Κάκτος"). Από το 2002 είναι πρόεδρος της Σύγχρονης Δελφικής Αμφικτυονίας, και από το 2005 πρόεδρος του ποιητικού θεσμού των "Καβαφείων". Το 2004, δημιουργώντας μια διεθνή ερευνητική ομάδα, έφερε στην επιφάνεια τον βυζαντινό δρόμωνα και εξέδωσε μαζί με τη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Bibliotheca Alexandrina) το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη με ξένο φορέα, υπό τον τίτλο: "Θησαυροί της αραβο-βυζαντινής ναυσιπλοΐας (7ος-13ος αι.)". Το 2006 εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2005 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2005 - Κ. Π. Καβάφης και νέοι συγγραφείς της Μεσογείου". Το 2008 διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο των Καβαφείων με θέμα: "Αθηναϊκή δημοκρατία και ο αυγχρονος κόσμος". Το ίδιο έτος, εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2006 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2006 - Αφιέρωμα στον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου", εκδ. Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία. Το 2009 διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο των Καβαφείων με θέμα: "Όψεις του ελληνισμού στη λογοτεχνία 1880-1940". Το 2010 εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2007 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2007 - Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη, στοχαστή της αυτονομίας", εκδ. Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
640
Διαστάσεις:
12.5x21
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση