Η δόξα του Βυζαντίου στο Ορος Σινά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δόξα του Βυζαντίου στο Ορος Σινά

Θρησκευτικοί θησαυροί από την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης: 17 Σεμπτεμβρίου - 24 Οκτωβρίου 1997

Συλλογικό έργο

Jeffrey C. Anderson

Annemarie Weyl Carr

4.98€

Συνεχίζοντας την ασκητική παράδοση του αρχέγονου χριστιανισμού η Μονή Σινά, κτισμένη με αυτοκρατορικές χορηγίες, ζει αδιάλειπτα την Ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και διατηρεί ανόθευτο το ορθόδοξο φρόνημα και ήθος. Η υψηλή πνευματική ζωή της μονής, η αυτοκρατορική εύνοια, η παιδεία και η φιλοκαλία των μοναχών συνέτειναν ώστε να συγκεντρωθούν στη μονή εικόνες και χειρόγραφα εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας. Καθώς η μονή δεν γνώρισε τις περιπέτειες της εικονομαχίας, τα θαυμαστά αυτά έργα - η μοναδική στον κόσμο συλλογή εικόνων και χειρογράφων - διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας μέσα στην ανυδρία της ερήμου.
Μικρό δείγμα από την πολύτιμη αυτή συλλογή, το οποίο παρουσιάσθηκε στην έκθεση "Η δόξα του Βυζαντίου" στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στην ανανεωμένη του κτιριακή μορφή. Φορητές εικόνες που ζωγραφίστηκαν στα τέλη του 10ου αιώνα και ως τις αρχές του 13ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στο ίδιο το Μοναστήρι του Σινά, σπάνια, αν όχι μοναδικά δείγματα της εποχής, εικόνες φημισμένες, όπως η "Ένθρονη Παναγία με τους προφήτες" (1080-1130), ο "Άγιος Νικόλαος" (τέλη του 10ου - αρχές του 11ου αιώνα), ο "Άγιος Παντελεήμονας" με σκηνές του βίου του (αρχές 13ου αιώνα), είναι τα κύρια εκθέματα της μικρής αλλά εξαιρετικά σημαντικής σιναΐτικης αυτής παρουσίας στην Αθήνα.[...]
Ευάγγελος Βενιζέλος

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jeffrey C. Anderson (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Annemarie Weyl Carr

Annemarie Weyl Carr (Συγγραφέας)

Η Annemarie Weyl Carr είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist του Τέξας. Έχει ειδικευτεί στη Βυζαντινή τέχνη, καθώς και στην αλληλεπίδραση μεταξύ Χριστιανικής τέχνης και Ισλάμ στον χώρο της λεκάνης της Μεσογείου. Το 2006 τιμήθηκε με το Distinguished Teaching of Art History Award.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Kathleen Corrigan (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nancy Patterson Sevcenko (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κοντός (Φωτογράφος)


Κώστας Κοντός (Φωτογράφος)


Bruce White (Φωτογράφος)


Ντιάνα Ζαφειροπούλου (Επιμέλεια)


David Turner (Μεταφραστής)


Αναστασία Δρανδάκη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
70
Διαστάσεις:
31x23
Βάρος:
0.471 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση