Η δόξα των σιδηροδρόμων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δόξα των σιδηροδρόμων

Tony Judt

10.95€ -10% 9.86€

Κανένας άλλος τεχνολογικός σχεδιασμός ή κοινωνικός θεσμός δεν αντιπροσωπεύει τη νεωτερικότητα όσο ο σιδηρόδρομος. Κανένα άλλο ανταγωνιστικό μέσο μεταφοράς, καμιά κατοπινή τεχνολογική καινοτομία, καμιά άλλη βιομηχανία δεν έχει επιφέρει αλλαγές σε τέτοια κλίμακα, ή δεν τις έχει διευκολύνει τόσο, όσο η εφεύρεση και η καθιέρωση του σιδηρόδρομου. Ο Πήτερ Λάσλετ αναφέρθηκε κάποτε στον `κόσμο που χάσαμε` - στον ασύλληπτα διαφορετικό χαρακτήρα των πραγμάτων όπως ήταν κάποτε. Προσπαθήστε να φανταστείτε έναν κόσμο πριν από το σιδηρόδρομο, καθώς και την έννοια της απόστασης και τα εμπόδια που επέβαλλε: για παράδειγμα, ο χρόνος που χρειαζόταν για να ταξιδέψει κανείς από το Παρίσι στη Ρώμη -και τα μέσα για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι- ελάχιστα είχαν αλλάξει επί δύο χιλιετίες. Αναλογιστείτε πόσο περιορίζονταν οι οικονομικές δραστηριότητες και οι δυνατότητες της ανθρώπινης ζωής εξαιτίας της αδυναμίας να μεταφερθούν τρόφιμα, αγαθά και άνθρωποι σε μεγάλους αριθμούς ή με ταχύτητες που να υπερβαίνουν τα δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα την ώρα· αναλογιστείτε τη μονίμως τοπική φύση κάθε γνώσης -πολιτιστικής, κοινωνικής, πολιτικής- και τις συνέπειες ενός τέτοιου κατακερματισμού του κόσμου σε απομονωμένες η μία από την άλλη περιοχές. [...]

Κωστούλα Σκλαβενίτη (Μεταφραστής)


Διονύσης Καψάλης

Διονύσης Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις Η.Π.Α. (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια. Από το 1978 έχει δημοσιεύσει ποιητικά βιβλία, δοκίμια, ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1986 ως το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από το Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου, από το Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του διευθυντή.

Tony Judt

Tony Judt (Συγγραφέας)

0 Tony Judt γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1948. Σπούδασε στο King΄ s College του Καίμπριτζ και στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, της Οξφόρδης, του Μπέρκλεϋ και της Νέας Υόρκης· στο τελευταίο ίδρυσε και διηύθυνε το Ινστιτούτο Ρεμάρκ για τη μελέτη της Ευρώπης. Έγραφε συχνά για το "New York Review of Books", το "London Review of Books" και τους "Times" Νέας Υόρκης. Το 2007 του απονεμήθηκε το Βραβείο Χάνα Άρεντ και το 2009 το Βραβείο Όργουελ για τη συνολική προσφορά του. Πέθανε τον Αύγουστο του 2010. Είναι ο συγγραφέας, μεταξύ πολλών άλλων, του "Postwar: A History of Europe Since 1945" (Βραβείο Arthur Ross του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2005 για το "Times Literary Supplement".)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
80
Διαστάσεις:
19x12
Βάρος:
0.103 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση