Η δοκιμασία της ανάγνωσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δοκιμασία της ανάγνωσης

Δοκίμια

Τζίνα Πολίτη

16.15€ -27% 11.79€

Ο τίτλος αυτού του βιβλίου δεν αφορά τα περιεχόμενά του αλλά την εργασία που προϋποθέτει η συγγραφή του. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια έμμεση απάντηση σ` εκείνη την τάξη των αναγνωστών που θεωρούν ότι η έρευνα και η επιστημονική ενασχόληση με τα λογοτεχνικά κείμενα δεν αποτελεί σοβαρή δουλειά αλλά ένα ευχάριστο ιδιωτικό `παιχνίδι`. Με εξαίρεση τους ομότεχνους, ελάχιστοι είναι εκείνοι που υπολογίζουν τις πολύμοχθες εργατοώρες που απαιτούνται για τη σοβαρή έρευνα και τη συγγραφή τέτοιας μορφής πονημάτων. Η λέξη `δοκιμασία` λοιπόν αναφέρεται στον ακόλουθο ορισμό του λεξικού: `Πολύ μεγάλη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία`. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό, επιχειρούν να θέσουν νέα ερμηνευτικά ερωτήματα που αφορούν τόσο στη συνάρτηση των λογοτεχνικών κειμένων με τον ιστορικό και θεωρητικό λόγο, όσο και στη συνάρτηση των ίδιων αυτών λόγων με τα λογοτεχνικά κείμενα. Τα λογοτεχνικά κείμενα, πάνω στα οποία βασίζεται η αναγνωστική εργασία, προέρχονται από την αρχαία ελληνική τραγωδία, τη νεοελληνική και την αγγλική λογοτεχνία, καταλήγουν δε στο σύγχρονο είδος του πανεπιστημιακού μυθιστορήματος.
Το `ύφος` αυτών των δοκιμίων δεν συμμορφώνεται πάντα με τις κανονιστικές προδιαγραφές του ακαδημαϊκού λόγου. Γιατί, κάθε ερμηνευτικό ερώτημα που απευθύνεται στα κείμενα, προϋποθέτει ταυτόχρονα και έναν αυτόνομο, ιδιόμορφο ύφος. Η αναζήτηση και έκφραση αυτού του ` ύφους`, μαζί με την επίπονη, αποδεικτική διαδικασία, συνιστούν για την ερευνήτρια αυτό που αποκαλεί: Η δοκιμασία της ανάγνωσης.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Τζίνα Πολίτη

Τζίνα Πολίτη (Συγγραφέας)

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική και στην Αγγλία. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμα στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου και δίδαξε ως Fellow του Churchill College και Lecturer in English Literature. Ανάμεσα σ΄ άλλες δημοσιεύσεις το βιβλίο της "The novel and its presuppositions" χαιρετίστηκε από τους κριτικούς σαν σημαντική προσφορά στη θεωρία του μυθιστορήματος. Το 1998 τιμήθηκε με το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας" από τα Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στις εκδόσεις Άγρα κυκλοφόρησαν τα βιβλία της "Συνομιλώντας με τα κείμενα", 1996, "Στα όρια της γραφής", 1999 και "Η ανεξακρίβωτη σκηνή", 2001 και "Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα", "Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών" (2006, Βραβείο Δοκιμίου - Λογοτεχνικά Βραβεία περιοδικού Διαβάζω 2007), καθώς και η μετάφραση του "Κορακιού" του E. A. Poe, 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
227
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.357 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση