Η δημοκρατική λειτουργία σε καμπή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δημοκρατική λειτουργία σε καμπή

Προκλήσεις και απειλές στον πρώιμο 21ο αιώνα

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Βίκυ Ιακώβου

28.00€ -10% 25.20€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609535892

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Νήσος

Στην Ευρώπη, και όχι μόνο, οι συζητήσεις για το περιεχόμενο και τα ακριβή χαρακτηριστικά της δημοκρατίας έρχονται και πάλι επιτακτικά στο προσκήνιο. Τούτη τη φορά, όμως, όχι ως πανηγυρισμοί για την επέλευση ενός νέου «κύματος εκδημοκρατισμού» αλλά για λόγους ανησυχητικά αντίστροφους, την αποψίλωση της δημοκρατικής λειτουργίας από ζωτικά χαρακτηριστικά της: αποδυνάμωση και οργανωτική υποχώρηση των κομμάτων, αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ταυτόχρονα κυνισμό και διαφθορά. Την ίδια ώρα, το «ευρωπαϊκό μοντέλο» όχι μόνο δεν θεραπεύει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα φαίνεται να το επιτείνει: ελλείμματα αντιπροσωπευτικότητας και λογοδοσίας, ανάδυση αδιαφανών και ανεξέλεγκτων δομών, θεσμοί κατ’ επίφασιν, που εντέλει καταλήγουν να μην είναι παρά διακοσμητικοί. Ακριβώς λόγω του εύρους και της πιεστικής υφής των προβλημάτων, η αναζήτηση εναλλακτικών «μοντέλων δημοκρατίας», ως θεωρητικός προβληματισμός αλλά και ως πρακτικό πολιτικό εγχείρημα, βρίσκεται σε έξαρση. Αν η δημοκρατία αντιμετωπίζει πρόβλημα στις επίσημες-θεσμικές εκφορές της, τι γίνεται με τη δημοκρατία «από τα κάτω»; Τα ερωτήματα αυτά εξετάζονται διεξοδικά στον παρόντα τόμο, προϊόν των εργασιών του Η’ Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2008.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βίκυ Ιακώβου (Συγγραφέας)

Η Βίκυ Ιακώβου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Μια αντιπαράθεση: Χάννα Άρεντ και κριτική θεωρία" στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot. Διδάσκει στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη νεώτερη και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία, την Κριτική Θεωρία και την επιρροή της ψυχανάλυσης στη σύγχρονη φιλοσοφία. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά και στα γαλλικά ενώ έχει μεταφράσει βιβλία και άρθρα πολιτικής θεωρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Δεμερτζής (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Δεμερτζής διδάσκει Πολιτική Επικοινωνία και Πολιτική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Κουλτούρα, Νεωτερικότητα, Πολιτική Κουλτούρα (1989), Τοπική Δημοσιότητα και Επαρχιακός Τύπος στην Ελλάδα (1996), Ο Λόγος του Εθνικισμού. Αμφίσημο σημασιολογικό πεδίο και σύγχρονες τάσεις (1997). Σε συνεργασία με τον Θάνο Λίποβατς έχει δημοσιεύσει το Δοκίμιο για την Ιδεολογία. Ένας διάλογος της κοινωνικής θεωρίας για την ψυχανάλυση (1994) και με τον Αντώνη Αρμενάκη το βιβλίο Το Κοινοβούλιο στον Τύπο και την Τηλεόραση (1999). Επίσης επιμελήθηκε το συλλογικό έργο Η Ελληνική Πολιτική Κουλτούρα Σήμερα (1994). Με τον Αντώνη Σκαμνάκη εξέδωσε το συλλογικό τόμο Περιφερειακά ΜΜΕ στην Ευρώπη (2η έκδοση 2000). Επιπλέον έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάλια Αρανίτου

Βάλια Αρανίτου (Συγγραφέας)

Η Βάλια Αρανίτου σπούδασε οικονομικά και πολιτική επιστήμη στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επιστημονική σύμβουλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οργάνωση των ομάδων συμφερόντων και τον ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα, τις πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις οικονομικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Λ. Καυταντζόγλου (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Καυταντζόγλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και των Παρισίων (Paris I Panthιon-Sorbonne και Paris VII-Jussieu), όπου και υποστήριξε τη διατριβή της (Doctorat d΄Etat es Lettres et Sciences Humaines). Διδάσκει Κοινωνιολογία και μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι σχέσεις χρόνου και κοινωνίας, η πολιτική και κοινωνιολογία της ανάπτυξης, οι κοινωνικές ανισότητες και ο αποκλεισμός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Καϊτατζή - Γουίτλοκ (Συγγραφέας)

Η Σοφία Καϊτατζή - Γουίτλοκ είναι πολιτικός επιστήμων - επικοινωνιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει πολιτική επικοινωνία, θεωρία επικοινωνίας, πολιτική οικονομία της κοινωνίας των πληροφοριών. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Γουέστμινστερ του Λονδίνου στις πολιτικές των επικοινωνιών, πρόεδρος του τομέα Πολιτικής Επικοινωνίας της European Communication Research and Education Association (ECREA) και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου της International Association for Media and Communication Research (IAMCR). Είναι εμπειρογνώμων σε θέματα πολιτικής επικοινωνιακών συστημάτων και με την ιδιότητα αυτή έχει διατελέσει σύμβουλος πολιτικής δημοσίων φορέων στην Ελλάδα (Ι.Ο.Μ., Υπουργείο Τύπου) και στην Ε.Ε. (Ευρωβουλή). Είναι αντιπρόεδρος του διευρωπαϊκού δικτύου που υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα COST A 20 με αντικείμενο τις επιδράσεις του Διαδικτύου στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Ευρώπη. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα Επικοινωνίας και Μέσων (IAMCR/ΕΕΔΕ) καθώς και του Δικτύου Έρευνας των ΜΜΕ της Ένωσης Ευρωπαίων Κοινωνιολόγων (European Sociological Association - Media Research Network, ESA - MRN). Το έργο της συμπεριλαμβάνει δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και διεθνώς σχετικά με θέματα πολιτικής επικοινωνιών, πολιτικής οικονομίας των νέων πληροφοριακών συστημάτων και θεωρίας της δημοκρατίας και της πολιτικής επικοινωνίας. Το 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο της "Η επικράτεια των πληροφοριών" (εκδ. Κριτική), το 2005 το βιβλίο της "Europe΄s Political Communication Deficit" (Arima Academic Publishing) και το 2006 συνεπιμελήθηκε (με τον Α. Μπαλτζή) το "Καινοτομίες και προκλήσεις στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ" (University Studio Press).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης (Επιμέλεια)

Ο Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Clare Hall) και γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
606
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.906 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση