Η δίκαιη κοινωνία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δίκαιη κοινωνία

Η δικαιοσύνη ως ακριβοδικία: Μια αναδιατύπωση

John Rawls

 • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

 • ISBN:

  9789604350919

 • Κατηγορίες:

  Νομική

 • Έτος κυκλοφορίας

  2006

 • Εκδότης

  Πόλις

Η "Δίκαιη κοινωνία" γράφτηκε το 2001 ένα χρόνο πριν το θάνατο του συγγραφέα της, του μεγάλου Αμερικανού φιλοσόφου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Τζων Ρωλς.
Είναι το τελευταίο βιβλίο του Ρωλς, το κύκνειο άσμα του, ένα έργο που ανανεώνει, συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη Θεωρία της Δικαιοσύνης. Τριάντα χρόνια είχαν περάσει από την πρώτη έκδοση του μνημειώδους έργου του "Θεωρία της δικαιοσύνης" (που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πόλις).
Στη "Θεωρία της δικαιοσύνης" ο Ρωλς είχε διατυπώσει τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία οι θεσμοί πρέπει να εξασφαλίζουν στον καθένα τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας για όλους τους άλλους. Κοινωνικές ανισότητες είναι ανεκτές κατ΄ εξαίρεση και μόνο υπό τους όρους, αφενός ότι αποβαίνουν προς όφελος και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων πολιτών και αφετέρου ότι η υπεροχή ορισμένων συνδέεται με θέσεις ή αξιώματα εξίσου ανοιχτά σε όλους.
Τριάντα χρόνια μετά, λοιπόν, ο Ρωλς, όπως γράφει, ο ίδιος, θέλει να αναθεωρήσει, να βελτιώσει και να διορθώσει τη "Θεωρία της δικαιοσύνης". Και το επιτυγχάνει γράφοντας ένα έργο που όχι μόνο συμπληρώνει την ανάγνωση της Θεωρίας αλλά και την καθιστά περισσότερο προσιτή στον μέσο αναγνώστη.

Φιλήμων Παιονίδης

Φιλήμων Παιονίδης (Μεταφραστής)

Ο Φιλήμων Παιονίδης είναι καθηγητής ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, στο οποίο υπηρετεί από το 1998. Σπούδασε στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε επισκέπτης μελετητής σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Βελγίου, και έχει διδάξει στον Τομέα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Διετέλεσε διευθυντής Τομέα, διευθυντής ΠΜΣ, πρόεδρος Τμήματος και αναπληρωτής κοσμήτορας. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΑΠΘ. Οι δημοσιεύσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από εκατό μονογραφίες, επιμέλειες τόμων, άρθρα και μεταφράσεις, αφορούν ζητήματα κανονιστικής και εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας, άτυπης λογικής, ελευθερίας της έκφρασης και, πιο πρόσφατα, δημοκρατικής θεωρίας και ιστορίας.

John Rawls

John Rawls (Συγγραφέας)

Ο Τζων Ρωλς (1921-2002) δίδαξε επί σειρά ετών φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Harvard και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του "Θεωρία της δικαιοσύνης" (Πόλις, 2001), "Το δίκαιο των λαών" (Ποιότητα, 2002), "Ο πολιτικός φιλελευθερισμός" (Μεταίχμιο, 2004).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
423
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.54 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση