Η διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία

Πρακτικά πανελλήνιου συνεδρίου: Θεσσαλονίκη 30/5-1/6/2003

Αφετηρία του Συνεδρίου αποτελεί η εισαγωγή της Διαθεματικής Προσέγγισης, σε πειραματικό ακόμη στάδιο, στα προγράμματα διδασκαλίας του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού (ΦΕΚ 1376, 18/10/2001) και ο σχετικός προβληματισμός που αναπτύσσεται τελευταία στην Ελλάδα. [...] Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, η έλλειψη κοινής ορολογίας και η πειραματική εφαρμογή της διαθεματικής προσέγγισης σε διάφορες βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος έχουν δημιουργήσει πληθώρα ερωτημάτων τόσο για το θεωρητικό όσο και για το πρακτικό πλαίσιο της προσέγγισης αυτής. [...] Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει ένα χώρο, στον οποίο θα γίνει ένας παραγωγικός και σε βάθος διάλογος αναφορικά με θεωρητικά, ερευνητικά και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Διαθεματική Προσέγγιση και την εφαρμογή της στην Προσχολική και Πρώτη Σχολική Εκπαίδευση. (Παναγιωτίδου, Ρίτσα - Γερμανός, Δημήτρης)

κ.ά. (Επιμέλεια)


Μαρία Μπιρμπίλη (Επιμέλεια)

Η Μαρία Μπιρμπίλη σπούδασε παιδαγωγικά στην Ελλάδα, την Αμερική και την Αγγλία, απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο γνωστικό αντικείμενο «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική στην Προσχολική Εκπαίδευση». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας, με έμφαση στις διαλογικές και διερευνητικές μορφές διδασκαλίας, και θέματα σχεδιασμού και οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με έμφαση στην παρατήρηση, την καταγραφή και την αξιολόγηση.

Δημήτρης Γερμανός (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Γερμανός σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνική Ψυχολογία στο Παρίσι. Εξειδικεύθηκε στη σχέση του παιδιού με το χώρο στο περιβάλλον της πόλης και στο σχολείο. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον ανασχεδιασμό του σχολικού χώρου με παιδαγωγικά κριτήρια, με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Τα ερευνητικά του συμπεράσματα εφάρμοσε με θετικά αποτελέσματα σε σχολικά κτίρια στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κωνσταντίνος Γ. Μπίκος (Επιμέλεια)

Ο Κωνσταντίνος Μπίκος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Παιδαγωγικής της ίδιας σχολής, με δευτερεύοντες κλάδους την Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Φιλοσοφίας. Από το 1990 υπηρέτησε ως Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής της Σχολικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ από το 1998 υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής της Σχολικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των αναλυτικών προγραμμάτων, στην αλληλεπίδραση και τις κοινωνικές σχέσεις στη σχολική τάξη, καθώς και στην ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής. Ελληνική Επιτροπή (Φορέας)


Α.Π.Θ. Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Φορέας)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
459
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.78 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση