Η διακήρυξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διακήρυξη "Dominus Iesus" και η οικουμενική σημασία της

Από το οικουμενικό άνοιγμα στην εκκλησιολογική αποκλειστικότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης

[...] Το παράδοξο και συνάμα ελπιδοφόρο είναι ότι, παρά το πλήγμα που κατάφερε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με το κείμενο "Dominus Iesus" στον Οικουμενικό διάλογο, για πρώτη φορά ίσως μετά τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο ένα κείμενο της Ρώμης έδωσε, εκούσια ή ακούσια, τέτοια θετική ώθηση, για να ξεκινήσει εκ νέου και με άλλους όρους ένας αγώνας για την αλήθεια που ανάγκασε ακόμα και ρωμαιοκαθολικούς θεολόγους και εκκλησιαστικούς ηγέτες να εκφράσουν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα την άποψη ότι: "Η οικουμενική πορεία είναι μη ανατρέψιμη και η οικουμενική δέσμευση αμετάκλητη".
Τις νεώτερες αυτές εξελίξεις, που αφορούν στη στάση του Ρωμαιοκαθολικισμού έναντι της Οικουμενικής Κίνησης σε τούτη την πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, παρουσιάζει και αναλύει η παρούσα εργασία.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης

Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης (Συγγραφέας)

Ο Στυλιανός Τσομπανίδης γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε θεολογία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1984-1988) και Χαϊδελβέργης (1990-1995). Το 1996 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Είναι καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο "Οικουμενική Kίνηση: Ιστορία - Θεολογικοί Διάλογοι".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
281
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.363 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση