Σήμερα πολλοί άνθρωποι θεωρούν την επιστήμη ως θρησκεία του 20ού αιώνα και την αυθεντία του κλήρου της (των επιστημόνων) πέρα από κάθε αμφισβήτηση ή πρόκληση· ακόμη, ότι οι κανόνες και οι ανακαλύψεις της επιστήμης μπορούν αδιαφιλονίκητα να εξηγήσουν το παρελθόν και να προβλέψουν το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης και της ατομικής μας συμπεριφοράς. Σ΄ αυτήν τη σύντομη και εξαιρετικά εύγλωττη εργασία, ο R. C. Lewontin εξετάζει κριτικά το ευπρεπισμένο προσωπείο της επιστήμης ως πανάκειας για κάθε παγκόσμιο πρόβλημα, δείχνοντας πειστικά πως η επιστήμη (και οι επιστήμονες) επηρεάζεται από την κοινωνία και πως οι κυρίαρχες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις στην κοινωνία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αντικείμενο και τον τρόπο πραγματοποίησης των επιστημονικών ερευνών. Η επιστήμη και η κοινωνία ζουν συμβιωτικά, και να αποδεχθούμε τις ασάφειες και τους εγγενείς περιορισμούς τους, ίσως ανακαλύψουμε και πάλι την πραγματική αξία και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης.
Σπύρος Σφενδουράκης (Μεταφραστής)
Ο Σπύρος Σφενδουράκης είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Βιολογία στο ΕΚΠΑ, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του. Πέρα από το επιστημονικό του έργο στη βιογεωγραφία, τη συστηματική και την οικολογία, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό. Έτσι, δίνει πολλές διαλέξεις, αρθρογραφεί συστηματικά στον τύπο, ενώ έχει επιμεληθεί ή μεταφράσει στα ελληνικά σημαντικά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, με αντικείμενο κυρίως την εξέλιξη και την οικολογία. Είναι, επιπλέον, Γραμματέας της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.
Richard C. Lewontin (Συγγραφέας)
O Richard C. Lewontin είναι εξέχων γενετιστής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει γράψει πολλές μελέτες και βιβλία, όπως The Genetic Basis of Evolutionary Change, The Ontogeny of Information, Not in Our Genes, Human Diversity και The Dialectical Biologist.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα