Η βεντέτα στη σύγχρονη ορεινή κεντρική Κρήτη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η βεντέτα στη σύγχρονη ορεινή κεντρική Κρήτη

Άρης Τσαντηρόπουλος

20.00€ -10% 18.00€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789603481379

 • Κατηγορίες:

  Ανθρωπολογία , Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2004

 • Εκδότης

  Πλέθρον

H μελέτη του Άρη Tσαντηρόπουλου [...] αποπειράται να προσδιορίσει τις έννοιες, να οριοθετήσει το πλαίσιο της βεντέτας και να δει την ύπαρξη και διαιώνισή της σε συνάφεια με την κοινωνία και τις αξίες της. O χώρος της έρευνάς του είναι η κεντρική Kρήτη και ειδικότερα οι ορεινές κοινότητές της. Eκεί επιχειρεί να συγκροτήσει το εθνογραφικό του παράδειγμα, με όρους μιας πολιτικής οικονομίας της βεντέτας. H ενδελεχής διερεύνηση, κυρίως των πεδίων της οικονομίας, της πολιτικής, της συγγένειας και της οικογένειας του επιτρέπει να εξετάσει τη βεντέτα με τη διευρυμένη σκοπιά που του παρέχει η «ολιστική» προσέγγιση της Kοινωνικής Aνθρωπολογίας [...]. Bασιζόμενος σε πλήθος στοιχείων που προέρχονται από έναν συνδυασμό γραπτών πηγών, επιτόπιας έρευνας και συμμετοχικής παρατήρησης, ισχυρίζεται και τεκμηριώνει ότι το φαινόμενο της βεντέτας δεν είναι μεμονωμένο, μερικό και συμπεριφορικό αλλά διατρέχει ολόκληρη την κοινωνία, η οποία το παράγει και το αναπαράγει. Oι όροι της βεντέτας μπορεί να διαφοροποιούνται και να μετασχηματίζονται στο χρόνο, όμως πάντα διατηρείται ένας βασικός πυρήνας, ο οποίος της επιτρέπει να αναβιώνει, όταν το επιβάλλουν οι συγκυρίες ή οι περιστάσεις. H βεντέτα δεν αποτελεί απλά ένα συγκυριακό γεγονός· περισσότερο συνιστά έναν τρόπο σκέψης και ύπαρξης αυτών των κοινωνιών [...]. Ως αυστηρό και άγραφο σύστημα δικαίου κωδικοποιείται νωρίς στη ζωή των μελών της κοινωνίας μέσω της εσωτερίκευσης των προτύπων και των αξιών. Λειτουργεί περισσότερο προληπτικά και κοινωνικοποιητικά, και στόχος του είναι περισσότερο να προλαμβάνει και να αποτρέπει τις ατομικές και ομαδικές συγκρούσεις παρά να καταστέλλει και να πατάσσει ό,τι εμφανίζεται ως παράβαση του κανόνα.

Στάθης Β. Δαμιανάκος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στάθης Δαμιανάκος είναι κοινωνιολόγος, διδάκτωρ Επικρατείας των γαλλικών πανεπιστημίων. Ανήκει στα ερευνητικά στελέχη του CNRS Γαλλίας (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και διδάσκει στα τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Paris-X, Nanterre, και της EHESS.

Άρης Τσαντηρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Άρης Τσαντηρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το 2000 αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε προγράμματα που αφορούν την κοινωνική οργάνωση και τον πολιτισμό περιοχών της Κρήτης και δίδαξε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Ηρακλείου, Λαϊκή Τέχνη-Λαογραφία στη Σχολή Ξεναγών Κρήτης και φωτογραφία στο Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνης. Από το ακαδημαϊκό έτος 2002-3 διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
318
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.496 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση