Η απούσα παρουσία του σώματος και του βιώματος στις διαδικασίες εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η απούσα παρουσία του σώματος και του βιώματος στις διαδικασίες εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης

Συλλογικό έργο

48.00€ -27% 35.04€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604991402

  • Κατηγορίες:

    Ψυχολογία | Ψυχανάλυση

  • Έτος κυκλοφορίας

    2015

  • Εκδότης

    Τόπος

Το ζήτημα του σώματος, της σωματοποίησης, και της ενσώματης προοπτικής συζητείται πάνω από 20 χρόνια σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δημιουργίας -φιλοσοφία, τέχνη, επιστήμη- προσφέροντας γόνιμο έδαφος στο διεπιστημονικό, πολυεπιστημονικό και διαεπιστημονικό διάλογο. Ενδιαφέρουσες απόψεις για το ζήτημα της σωματοποίησης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά επιστημονικά πεδία, και κυρίως σε αυτό της γνωσιακής επιστήμης, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της γλωσσολογίας, των νευροεπιστημών, καθώς και των επιστημών υγείας και των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας. Σε κάθε ένα από τα επιστημονικά αυτά πεδία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημαντικότητα του σώματος στην ανθρώπινη εμπειρία και γνώση και ιδιαίτερα στις διαδικασίες παραγωγής και κατανόησης του νοήματος με τη διεξαγωγή μιας πληθώρας ποικίλων ενδιαφερουσών ερευνών. Το μόνο σχετικά παραμελημένο πεδίο έρευνας όσον αφορά τα ζητήματα του σώματος είναι αυτό της εκπαίδευσης.

Βασικός προβληματισμός στο συλλογικό αυτό βιβλίο είναι οι ποικίλες εκφάνσεις της "απούσας παρουσίας" του σώματος και του βιώματος στο πλαίσιο των διαδικασιών επικοινωνίας, εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης. Το βιβλίο οργανωμένο με τη μορφή 20 κεφαλαίων, ομαδοποιημένων σε έξι μέρη, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα από τη σύγχρονη προβληματική και τα πρόσφατα ερευνητικά πορίσματα.

Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι τα σώματά μας και οι πληροφορίες που αυτά κατέχουν, παράγουν και μεταφέρουν διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο για την κατανόηση της βιωματικής πραγματικότητας που δημιουργείται όταν εμπλεκόμαστε με τις διαδικασίες επικοινωνίας, εκπαίδευσης, μάθησης, ανάπτυξης και απόκτησης γνώσεων μέσω συγκεκριμένων συλλογικών και πλαισιοθετημένων πρακτικών που ακολουθούμε.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια εισαγωγή σ΄ αυτές τις νέες αντιλήψεις και έχει ως στόχο να παρουσιάσει ένα σημαντικό μέρος του διαλόγου που υπάρχει σχετικά με την ενσώματη γνώση και το ρόλο που παίζει το σώμα και το βίωμα στις διαδικασίες επικοινωνίας, εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης.


Γράφουν οι: Μαργαρίτα Γερούκη, Δέσποινα Καλεσοπούλου, Ουρανία Καλούρη, Ειρήνη Καμαράτου, Θανάσης Καράβατος, Αναστασία Παμουκτσόγλου, Τόνια Παντελαίου, Αλεξάνδρα Φ. Περιστεράκη, Μάριος A. Πουρκός, Ιουλία Σγουρομάλλη, Λάζαρος Τεντόμας, Μανόλης Τζανάκης, Βασιλική Τζιμπάζη, Ιωάννης Τσακιράκις, Βασιλική Τσακίρη, Δημήτρης Φωτεινός

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάριος Α. Πουρκός (Επιμέλεια)

Ο Μάριος Α. Πουρκός γεννήθηκε στη Τριμίκλινη της Κύπρου. Πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών του στο Jagiellonian University στην Κρακοβία της Πολωνίας, από το οποίο απόκτησε τα ακόλουθα διπλώματα: Master of Arts στη Φιλοσοφία, Master of Arts στην Κοινωνιολογία, Master of Arts στην Ψυχολογία με κύρια ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Θρησκειολογία, Διδακτορικό δίπλωμα Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ψυχολογία. Εργάστηκε τριάμισι χρόνια ως επιστημονικός ερευνητής και βοηθός καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου πανεπιστημίου στον τομέα της Αναπτυξιακής και Παιδαγωγικής Ψυχολογίας σε προγράμματα που αφορούσαν τις Ψυχοπαιδαγωγικές βάσεις της Γνωστικής, Υπαρξιακής και Κοινωνικο-ηθικής Μάθησης και Ανάπτυξης. Από το 1989 μέχρι το 1992 εργάστηκε σε οργανική θέση Παιδοψυχολόγου στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής όπου διατέλεσε υπεύθυνος στο Κέντρο Αποκατάστασης και Συμβουλευτικής Δυσλεκτικών Παιδιών και Εφήβων. Από το 1992 έως το 1996 δίδαξε στο ΠΕΚ Ηρακλείου ειδικά μαθήματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Από το 1989 μέχρι το 1992 δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εκλέχτηκε Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο ίδιο Τμήμα. Σήμερα είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Βασικός πυρήνας των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι οι ποιοτικές και οι βασισμένες στο σώμα, το παιχνίδι, την τέχνη και την αφήγηση μεθοδολογίες-μέθοδοι έρευνας και οι οικολογικές-συστημικές, κοινωνικο-ιστορικο-πολιτισμικές και πολυτροπικές-βιωματικές προσεγγίσεις των διαδικασιών μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
720
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.489 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση