Η αποικιοκρατία στην Ασία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αποικιοκρατία στην Ασία

Ινδία, Περσία, Αφγανιστάν: 1853

Karl Marx

Friedrich Engels

11.15€ -27% 8.14€
"Καταλαβαίνουμε τώρα, γιατί στη διάρκεια όλου αυτού του χρονικού διαστήματος, όλα τα κόμματα στην Αγγλία τηρούσαν μια συνωμοσία σιωπής, ακόμα κι αυτά που είχαν διαλέξει να γίνουν τα πιο κραυγαλέα με τα υποκριτικά τους κηρύγματα ειρήνης, έως ότου ολοκληρωθεί το arrondissement [κυκλωτική διαμερισματοποίηση] της μίας και μόνης Ινδικής Αυτοκρατορίας. Πρώτα απ΄ όλα, βεβαίως, έπρεπε να την κατέχουν για να μπορούν στη συνέχεια να την υποβάλουν στην αυστηρή τους φιλανθρωπία. Από αυτή τη σκοπιά, μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορετική θέση που έχει το Ινδικό Ζήτημα αυτή τη χρονιά, το 1853." Καρλ Μαρξ Τα άρθρα σε μιαν εφημερίδα ή ένα λήμμα σε μια εγκυκλοπαίδεια έχουν συνήθως το στίγμα του εφήμερου και τη μοίρα του παρωχημένου. Η αρθρογραφία, όμως, του Karl Marx και του Friedrich Engels στη "New York Daily Tribune" για το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης στην Ασία και τις συγκρούσεις ανάμεσά τους και με τους λαούς της γιγάντιας ηπείρου, ή το λήμμα για το Αφγανιστάν που συνέταξε ο Ένγκελς με τη "New American Cyclopedia" την ίδια εποχή, ξαφνιάζουν με το προφητικό τους πνεύμα και την επικαιρότητά τους. Γραμμένα πριν από 150 χρόνια περίπου, ρίχνουν φως στο σήμερα, σε μια εποχή όπου, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την κήρυξη από την Αμερικανική Αυτοκρατορία ενός παγκόσμιου "ατέρμονος πολέμου κατά της τρομοκρατίας", το ανθρώπινο δράμα παίζεται ξανά στα υψίπεδα της Κεντρικής Ασίας και στην κατεχόμενη Μεσοποταμία. [...]
Karl Marx

Karl Marx (Συγγραφέας)

Ο Χάινριχ Κάρλ Μάρξ (Τρίρ 1818 - Λονδίνο 1883) θεωρείται ο ιδρυτής της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του "Γερμανικού ριζοσπαστισμού". Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του "Μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος", καθιερώνεται σαν ένας απ΄ τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης. Χάρις στο επιστημονικό του κύρος μπόρεσε να συνενώσει τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. Η σκέψη του Μάρξ πηγάζει απ΄ την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό και την αγγλική πολιτική οικονομία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Friedrich Engels

Friedrich Engels (Συγγραφέας)

Ο Φρειδερίκος Έγκελς (Friedrich Engels) γεννήθηκε το 1820, γόνος ενός επιτυχημένου Γερμανού βιομηχάνου. Σε ηλικία 24 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας σε ένα εργαστήριο βάμβακος. Ο νεαρός Φρειδερίκος συγκλονίστηκε από τη φτώχια της πόλης και ξεκίνησε τη συγγραφή μιας έκθεσης η οποία δημοσιεύτηκε ως "Η κατάσταση των εργατικών τάξεων στην Αγγλία" - "Condition of the working classes in England" (1844). Λίγο αργότερα, στη Γαλλία, ο Έγκελς συναντά τον Μαρξ και εφεξής συνδέονται με μια εγκάρδια φιλία.

 

Συμμερίστηκε της απόψεις του Μαρξ σχετικά με τον καπιταλισμό και είχε ιδιαίτερη ικανότητα στο να γράφει λόγους που επρόκειτο να απαγγελθούν στο ευρύ πλήθος. Ο Έγκελς έπειτα ακολούθησε τον Μαρξ στο Βέλγιο, αφού οι Πρωσικές αρχές πίεσαν τη Γαλλία να εξορίσουν τον δεύτερο. Το Βέλγιο τότε αποτελούσε μια χώρα όπου υπήρχε περισσότερη ελευθερία έκφρασης συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το 1846 δημιούργησαν την "Κομμουνιστική επιτροπή ανταπόκρισης" ("Communist correspondence committee") με σκοπό να συνενώσουν τους σοσιαλιστές ηγέτες που ζούσαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Οι σοσιαλιστές στην Αγγλία, επηρεασμένοι από αυτή την έντονη κινητικότητα αποφάσισαν να διαμορφώσουν ένα νέο οργανισμό, την "Κομμουνιστική Συνομοσπονδία" ("Communist League").

 

Σκοπός αυτής της οργάνωσης ήταν η "ανατροπή της αστικής τάξης, η επικράτηση του προλεταριάτου, η απεμπόληση της παλαιάς καπιταλιστικής κοινωνίας που βασίζεται σε ταξικούς ανταγωνισμούς και η εγκαθίδρυση μιας νέας αταξικής κοινωνίας όπου δε θα υπάρχει προσωπική ιδιοκτησία". Ο Έγκελς αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία για λόγους οικονομικούς και εργάστηκε στην επιχείρηση του πατέρα του. Έτσι εξασφάλισε εισόδημα και για τον Καρλ Μαρξ. Οι δυο φίλοι κράτησαν στενή επαφή για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Εποικοινωνούσαν ταχυδρομικά κατά μέσο όρο με ένα γράμμα κάθε δυο μέρες. Μετά το θάνατο του Μαρξ το Μάρτη του 1883, ο Έγκελς αφιέρωσε τη ζωή του στην έκδοση και τη μετάφραση των έργων του Μαρξ μέχρι το θάνατό του στα 1895. Φυσικό επόμενο των ριζοσπαστικών θέσεων που πρέσβευε είναι η δημιουργία αντιλόγων και εξίσου ριζικών διαφωνιών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Είναι παρολαυτά φανερή η συμβολή του στην ανανέωση και δημιουργία νεότερων φιλοσοφικών ιδεών που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάββας Μιχαήλ

Σάββας Μιχαήλ (Μεταφραστής)

Ο Σάββας Μιχαήλ (Σαμπετάι Μπεν. Μάτσας) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και στο Παρίσι. Γυναίκα του είναι η Κατερίνα Μάτσα. Έχει ενεργό δράση στο χώρο της μαρξιστικής αριστεράς από τα χρόνια της χούντας. Πέρα από τα άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και διεθνώς, εκδόθηκαν και τα βιβλία του: "Περεστρόικα και οικονομία" (Αλλαγή, α΄ έκδοση 1987, β΄ έκδοση 1988), "Επανάσταση κι αντεπανάσταση στην Κίνα" (Πελεκάνος, 1989), "Σολωμός και Χέγκελ" (Λέων, 1991), "Παλινόθρωση ή Επανάσταση;" (Λέων, 1992), "Πλους και κατάπλους του Μεγάλου Ανατολικού" (Άγρα, 1996), "Μορφές του Μεσσιανικού" (Άγρα, 1999), "Ο Τρότσκυ ως φιλόσοφος" (Λέων, 2001).

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
128
Διαστάσεις:
21χ13
Βάρος:
0.198 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση