Η αναφορά μου
zoom in
20.29€ -10% 18.26€

Ο επί πέντε τετραετίες δήμαρχος Νάουσας, τέως περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ιδρυτικό στέλεχος της Ε.ΑΡ. και του Συνασπισμού, μιλάει για την τοπική αυτοδιοίκηση, την Αριστερά, και φυσικά για τη Νάουσα, τα οράματα και τα έργα του. Περιγράφει τη γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, κ.ά. και ανιστορεί τα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου, της χούντας και της μεταπολίτευσης. Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αφήγηση που φωτίζει πολλές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Νάουσας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.


[...] Το βιβλίο χωρίζεται σε 7 ενότητες-κεφάλαια. Το πρώτο έχει τον τίτλο "Σαν όνειρο". Αναφέρεται στα χρόνια τής κατοχής και του εμφυλίου. Σε μια εποχή που ήμουν παιδάκι και γι` αυτό δεν είμαι σίγουρος αν είναι αναμνήσεις ή όνειρο. Είναι το μόνο μέρος που είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο. Το δεύτερο έχει τον τίτλο "Πριν από την χούντα". Ξεκινά το 1964, χρονιά πρώτης ανάμειξής μου με τα κοινά. Το τρίτο έχει τον τίτλο "Τα πέτρινα χρόνια" και περιέχει τις προσωπικές μου εμπειρίες από την χούντα, αλλά καταγράφει και τα πάθη τής πατρίδας μας εκείνη την αποφράδα περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Το τέταρτο έχει τον τίτλο "Δήμαρχος" και αναφέρεται στην Νάουσα τής περιόδου 1975-2002. Το πέμπτο έχει τον τίτλο "Στην κεντρική πολιτική σκηνή" και αναφέρεται σε γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα και που εμπέδωσαν την δημοκρατία και την εθνική συμφιλίωση, με το οριστικό θάψιμο των φαντασμάτων τού εμφυλίου πολέμου. Το έκτο έχει τον τίτλο "Επιλογή άρθρων-ομιλιών-εισηγήσεων". Περιέχει κάποιες παρεμβάσεις μου σε γεγονότα που εξακολουθούν να ταλανίζουν την χώρα μας. Τέλος, το έβδομο έχει τον τίτλο "Πρόσωπα-ξεχωριστές γνωριμίες". Σε αυτό σκιαγραφούνται επτά πρόσωπα, που τα θεωρώ ξεχωριστά. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Δημήτρης Βλάχος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Βλάχος διετέλεσε επί πέντε τετραετίες δήμαρχος Νάουσας, είναι τέως περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ιδρυτικό στέλεχος της Ε.ΑΡ. και του Συνασπισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Νάουσα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
320
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.673 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση