Η αλιευτική παράδοση στον Αμβρακικό κόλπο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αλιευτική παράδοση στον Αμβρακικό κόλπο

Ηλίας Καϊναδάς

Νίκος Σ. Μάργαρης

Έφη Ζαλαχώρη

... Η παράδοση λέει πως ο Μέγας Αλέξανδρος άνοιξε το στενό της Πρέβεζας και έκτοτε ο Αμβρακικός, από πλούσιος κάμπος με άφθονα βουβάλια και πρόβατα, μετατράπηκε σε θάλασσα, πλούσια σε ψάρια και όστρακα... Το υγρό στοιχείο καθόρισε την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής του Αμβρακικού. Η ανάπτυξη των λιμανιών της Κόπραινας και της Πρέβεζας ως αλιευτικών και εμπορικών κέντρων σηματοδότησε τη συνύπαρξη της αλιευτικής δραστηριότητας, στον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες, με την εμπορική δραστηριότητα. Με την τράινα ή το παραγάδι, τη γυροβολιά ή το πυροφάνι, τους βωλκούς ή τα καμάκια και τις καλαμωτές ή τις καμπάνες, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών του Αμβρακικού ψαρεύουν στον κόλπο, στα ποτάμια και τις λιμνοθάλασσές του. Από τη θάλασσα έβγαζαν τις κουτσομούρες, τις γαρίδες, τις τσιπούρες και τα λαυράκια, τις γλώσσες, τα μελανούρια και τους σαργούς, τις συναγρίδες, τους ροφούς και τις σάλπες, καθώς και τα χάβαρα, τις πίνες, τα στρείδια και τα μύδια...

Ηλίας Καϊναδάς (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Καϊναδάς είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα οικολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ασχολείται με την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος σε κρατικούς και μη - κρατικούς οργανισμούς. Έχει εργασθεί ως καθηγητής στα ΤΕΙ Λαμίας και τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σ. Μάργαρης

Νίκος Σ. Μάργαρης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σ. Μάργαρης είναι καθηγητής στον τομέα Διαχείρισης Φυσικών Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος. Το ερευνητικό έργο και οι δημοσιεύσεις του σε περιβαλλοντικά θέματα, ιδιαίτερα στα μεσογειακά οικοσυστήματα, είναι γνωστά στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό τύπο. Κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή στο περιοδικό "National Geographic/ελληνική έκδοση". Έχει τιμηθεί με το βραβείο Global 500 των Ηνωμένων Εθνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Ζαλαχώρη (Συγγραφέας)

Η Έφη Ζαλοχώρη, με βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, έχει εξειδικευθεί στον χώρο της Εφαρμοσμένης Θαλάσσιας Βιολογίας και ειδικότερα στις υδατοκαλλιέργειες. Στην περίοδο 1986-1991 ασχολήθηκε με το Πρόγραμμα του Αμβρακικού ως στέλεχος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τέλος της Εταιρείας Ανάπτυξης Αμβρακικού, με κύριο αντικείμενο την Ορθολογική Αλιευτική Αξιοποίηση του Αμβρακικού Κόλπου και των λιμνοθαλασσών του. Έκτοτε ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη των παραδοσιακών αλιευτικών μεθόδων διαχείρισης υδάτινων οικοσυστημάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τμήμα Περιβάλλοντος (Φορέας)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
117
Διαστάσεις:
26χ21
Βάρος:
0.347 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση