Γυναίκες της γης
zoom in
25.36€ -26% 18.77€

(. . .) Οι φωτογραφίες του Δ. Λ. σίγουρα αποτελούν πολύτιμο υλικό για τους λαογράφους και τους εθνολόγους. Εμένα όμως, πέρα από τη γνώση, τη συγκίνηση και τη νοσταλγία για το παρελθόν, μ` ενδιαφέρει η κοινωνική πλευρά του θέματος: Η θέση της γυναίκας μέσα στην κοινότητα. Ως γυναίκα και ως Θεσσαλή ξέρω πολύ καλά το τι σημαίνει ν` ανήκεις στο «γένος των γυναικών», όπως λέει και ο Ησίοδος. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του Δ. Λ. διαπίστωσα πως οι γυναίκες αυτές δεν μου ήταν διόλου άγνωστες. Τις ίδιες μπορεί να μην τις συνάντησα ποτέ, είχα όμως γνωρίσει τις μανάδες τους, τις αδελφές τους, τις γειτόνισσές τους, τις συγχωριανές τους, όταν παλιά, παιδί ακόμα, πήγαινα με τον πατέρα μου στ` αλώνια, ή κι αργότερα, όταν, μεγάλη πια, τριγύριζα στα θεσσαλικά χωριά και μάζευα παραμύθια. Ναι, όλες αυτές οι γυναίκες ήταν, κατά κάποιον τρόπο, φίλες μου (. . .). «Θα φτιάξω ένα βιβλίο για τις γυναίκες της γης», είπα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μαρούλα Κλιάφα

Μαρούλα Κλιάφα (Συγγραφέας)

Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε το 1937 στα Τρίκαλα, όπου και ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και από το 1972 ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη μελέτη της τοπικής ιστορίας, τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, παραδοσιακών παιχνιδιών και παλαιών φωτογραφιών. Τα μυθιστορήματά της για έφηβους έχουν κάνει πολλές επανεκδόσεις, δυο βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά και στα γερμανικά, ενώ αποσπάσματα των έργων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου και στα "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" του γυμνασίου.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Λέτσιος

Δημήτρης Λέτσιος (Φωτογράφος)

Ο Δημήτρης Λέτσιος (1910-2008) γεννήθηκε στην Ανακασιά Βόλου. Εργάστηκε από μικρή ηλικία στο οικογενειακό αρτοποιείο της οδού Ιωλκού. Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 1934. Αν κι ο φωτογράφος Μπάμπης Μπασδέκης τού έδειξε μερικά από τα μυστικά της φωτογραφίας, κατά βάση υπήρξε αυτοδίδακτος. Στην Κατοχή ήταν επικεφαλής της ΕΠΟΝ Βόλου. Το 1956 ίδρυσε το παράρτημα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) στο Βόλο, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Βόλου. Μαζί με τον Σπύρο Μελετζή, τον Τάκη Τλούπα και τον Κώστα Μπαλάφα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής φωτογραφίας τεκμηρίωσης που άνθισε λίγο πριν και λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρώτο του λεύκωμα, "Δημήτρης Λέτσιος: Φωτογραφίες", εκδόθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 1987 με πρόλογο του ποιητή Γιάννη Φάτση (εκδ. ΄Υψιλον). Ακολούθησαν οι "Γυναίκες της γης", με κείμενα της Μαρούλας Κλιάφα (Κέδρος, 1995), μια σειρά από μικρότερες εκδόσεις, μια σειρά από ημερολόγια των Κοινοτήτων Μακρινίτσας και Στεφανοβίκειου με τίτλους "Κάρλα" (1996), "Κάμπος" (1997), "Μορφές" (1998), "Επαγγέλματα" (1999). Το 2000, η Κοινότητα Μακρινίτσας εξέδωσε το λεύκωμα "Η Μακρινίτσα μέσα από τον φακό του Δημήτρη Λέτσιου" (εκδ. Αίολος). Το 2005, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο παραχώρησε το αρχείο του, εξέδωσε το τελευταίο εν ζωή βιβλίο του με τίτλο "Δημήτρης Λέτσιος: Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας", σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιανουαρίου 2008, σε ηλικία 98 ετών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
131
Διαστάσεις:
28x34
Βάρος:
0.671 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση