Γυμνάσιο και λύκειο στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γυμνάσιο και λύκειο στην Ελλάδα

Διαχρονικά ερευνητικά δεδομένα, κριτικές επισημάνσεις, μελλοντικές προοπτικές

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Diether Hopf

Το βιβλίο αυτό στηρίζεται σε μια συστηματική και διεξοδική έρευνα που πραγματοποίησαν οι συγγραφείς στις δυο βαθμίδες της ελληνικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο) επί είκοσι συνεχόμενα έτη (δεκαετίες 1980 και 1990) - για πρώτη φορά σε τέτοιο εύρος στην Ελλάδα - , εστιάζοντας στη μεθόδευση της διδασκαλίας και την αξιολόγηση της σχολικής επίδοσης. Γραμμένο από δύο έμπειρους ερευνητές και καλούς γνώστες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στη χώρα μας, πραγματεύεται πρώτα την εκπαιδευτική διαδικασία από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις της, τη μεθόδευση της διδασκαλίας και την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών, τη σχέση εκπαιδευτικού - μαθητή, τη συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στο διευθυντή του σχολείου και στους γονείς, την κοινωνική ζωή στο σχολείο, τα εξωδιδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών, καθώς και τις απόψεις τους για τις σπουδές τους. Στη συνέχεια εξετάζονται θέματα σχολείου και εκπαιδευτικής διαδικασίας από τη σκοπιά των μαθητών, όπως είναι η σχολική επίδοση και οι παράγοντες που τη διαμορφώνουν, οι εξετάσεις και η βαθμολογία, η σχολική σταδιοδρομία και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών, το κλίμα του σχολείου και της τάξης, οι πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και λοιπές δραστηριότητες του σχολείου στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα, καθώς και η διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Με βάση τα ερευνητικά ευρήματα για τους παραπάνω τομείς επιχειρείται τέλος η εξαγωγή και διατύπωση γενικών συμπερασμάτων, με αναφορές στην τρέχουσα εκπαιδευτική πολιτική και στις μελλοντικές προοπτικές. Το παρόν δημοσίευμα απευθύνεται σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και γονείς, σε φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα τεκταινόμενα στην ελληνική εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό είναι σχετικά ευσύνοπτο και γραμμένο έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, τηρώντας βέβαια βασικούς κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Diether Hopf (Συγγραφέας)

O Diether Hopf χρημάτισε αρχικά καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στη συνέχεια ερευνητής στο διεθνώς γνωστό ερευνητικό ίδρυμα Max-Planck-Institut fur Bildungsforschung. Στη δεκαετία του 1990 άσκησε καθήκοντα καθηγητή και πραγματοποίησε σημαντικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Potsdam, του οποίου είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και η συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στην Παιδαγωγική Ψυχολογία και τη Διδακτική Έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
329
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.517 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση