Γρηγόρης Γρηγορίου
zoom in
15.90€ -10% 14.31€

Η συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο τιμητικό αφιέρωμα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στον Γρηγόρη Γρηγορίου, αποτελεί εκπλήρωση οφειλής της ελληνικής κινηματογραφικής κριτικής προς τον πρωτοπόρο και διακεκριμένο έλληνα δημιουργό.
Ο ελληνικός κινηματογράφος χρωστάει πολλά, όχι μόνο στο σκηνοθέτη Γρηγορίου, αλλά και στο δάσκαλο, όπως και το μαχητή των επαγγελματικών διεκδικήσεων του κινηματογραφικού κόσμου. Αυτή, ακριβώς, η πολύπλευρη προσωπικότητα πέτυχε, μέσα από απερίγραπτες δυσκολίες και εποχές αγνώμονες, να εκφρασθεί επίκαιρα και ολοκληρωμένα στην ιστορική εκείνη περίοδο που ο ελληνικός κινηματογράφος επιχειρούσε το πέρασμά του από τη φάση της (γραφικής) οικοτεχνίας σε αυτήν της οργανωμένης παραγωγής, και, κυρίως, τη σύνταξη κινηματογραφικής γλώσσας.
Αναπόφευκτα, όπως ο ίδιος ο Γρηγορίου ξεκίνησε αυτοδίδακτος τη μύησή του στην τέχνη και την τεχνική του κινηματογράφου, το ίδιο αυτοδίδακτα ξεκίνησε και η κινηματογραφική μας κριτική. Όπως ήταν επόμενο, η πραγματικότητα αυτή γινόταν, συχνά, αφορμή αμοιβαίων παρανοήσεων με τις συνεπακόλουθες πικρίες, κυρίως από την πλευρά των σκηνοθετών. Η αχλύ του χρόνου, βέβαια, τα έχει σκεπάσει όλα αυτά, και μεις, μόνο με συγκίνηση μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω.
Σήμερα, το έργο του Γρηγόρη Γρηγορίου, του δημιουργού του `Κόκκινου Βράχου`, του `Πικρού ψωμιού`, της `Αρπαγής της Περσεφόνης`, του `Διωγμού`, των `201 καναρινιών`, τριάντα συνολικά ταινιών, τιμάται ιστορικά, καταξιωμένο από την κριτική και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για τα καλλιτεχνικά στοιχεία που εξακολουθεί να περιέχει και που παίρνουν πολύ μεγαλύτερη αξία όταν το έργο αυτό αναχθεί στην, πριν μισό αιώνα, αφετηρία του.
Αυτή τη μαρτυρία καταθέτει σήμερα η ΠΕΚΚ, και μέρος αυτής της τιμητικής οφειλής πιστεύει ότι εκπληρώνει προς τον ιστορικό δημιουργό, το ήθος του οποίου, η πίστη και η εμμονή του στον κινηματογράφο ως την κατ` εξοχήν λαϊκή τέχνη, παραμένουν υποδειγματικά.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Αχιλλέας Κυριακίδης

Αχιλλέας Κυριακίδης (Επιμέλεια)

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1946. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής (κυκλοφορούν πάνω από εκατόν τριάντα μεταφράσεις του έργων συγγραφέων όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Ζορζ Περέκ, ο Ρεμόν Κενό, ο Λουίς Σεπούλβεδα, ο Ζαν Εσνόζ, ο Χούλιο Κορτάσαρ, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, ο Αλφρέντ Ζαρί, ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, ο Κάρλο Φραμπέτι κ.ά.), σεναριογράφος (τρία σενάριά του γυρίστηκαν σε ισάριθμες κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους) και σκηνοθέτης (κυκλοφορούν δεκατρείς ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια). Κατέχει επίσης τη θέση του Επίτιμου Διδάκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας), καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Σχολή Γαλλικής Φιλολογίας, Τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης). Επιπλέον, είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Τεχνητές αναπνοές, το 2006 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για τη μετάφραση των πεζογραφικών Απάντων του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, το 2007 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη για τη μετάφραση του Μεγάρου Γιακουμπιάν του Αλάα αλ-Ασουάνι, το 2009 με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του μυθιστορήματος Στο cafe της χαμένης νιότης του Πατρίκ Μοντιανό, το 2015 με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του μυθιστορήματος Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες και το 2019 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για τη μετάφραση του μυθιστορήματος Κουτσό του Χούλιο Κορτάσαρ.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η συνέχεια επί της οθόνης (Ύψιλον, 1984), Ψευδομαρτυρίες (Ύψιλον, 1998), Μικρή περιοχή (Πόλις, 2007), 360 (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Μουσική και άλλα πεζά [Εκδόσεις Πατάκη, 2014 – συγκεντρωτική έκδοση των βιβλίων Διαφάνεια (Δωδώνη, 1973), Στοιχεία ταυτότητος (Δωδώνη, 1977), Ο πληθυντικός μονόλογος (Ύψιλον, 1985), Διεστραμμένες ιστορίες (Ύψιλον, 1988) και Μουσική (Ύψιλον, 1995)], Σημειώσεις για μια ιδιωτική θεωρία της λογοτεχνίας (Κίχλη, 2015), Τεχνητές αναπνοές και άλλα πεζά της πόλεως [Εκδόσεις Πατάκη, 2016 – συγκεντρωτική έκδοση των βιβλίων Τεχνητές αναπνοές (Πόλις, 2003), Ο καθρέφτης του τυφλού (Πόλις, 2005) και Κωμωδία (Πόλις, 2010)], Σώμα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), Το Μουσείο των τύψεων και άλλα διηγήματα (Εκδόσεις Πατάκη, 2018), Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και η αγωνία της μετάφρασης (Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Φωτεινό σκοτάδι – Κείμενα για τον κινηματογράφο (Εκδόσεις Πατάκη, 2020).


Δημήτρης Χαρίτος

Δημήτρης Χαρίτος (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Χαρίτος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βιοπορίστηκε εξαντλώντας όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Ιστορία του Απρίλη (1955), Περιπέτειες με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον έρωτα (1961), Μανδραγόρες (1980), Μυθεύματα κι Αυτοβιόγραφα (2009).

Ποιήματά του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στα περιοδικά: Νέα ΕστίαΝέα ΠορείαΤραμΠλανόδιοΟμπρέλαΕντευκτήριοΤο ΔέντροΗ ΛέξηΤομέςΑκτήΝέα ΣύνοραThe Athens Review of Books κ.ά. Παράλληλα, από το 1960 γράφει κείμενα θεωρίας και κριτικής για τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Συνεργάστηκε τακτικά με περιοδικά ΖυγόςΤο ΤέταρτοΚαινούργια εποχήΑντί, ενώ από το 1968 καλύπτει ανελλιπώς τα θέματα του κινηματογράφου στο περιοδικό Νέα Εστία.

Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ετήσιου Συμποσίου Ποίησης, το οποίο πραγματοποιείται στην Πάτρα.


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
159
Διαστάσεις:
26x21
Βάρος:
0.461 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση