Γλυπτική και λιθοξοϊκή στη Λατινική Ανατολή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γλυπτική και λιθοξοϊκή στη Λατινική Ανατολή

13ος-17ος αιώνας

Συλλογικό έργο

30.00€ -30% 21.00€
Στον τόμο αυτό γίνεται λόγος για έργα γλυπτικής και λιθοξοϊκής του ύστερου μεσαίωνα και της πρώιμης νεότερης εποχής, που βρίσκονται στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Χίο και τη Ρόδο, μπορούν να αποδοθούν σε δυτικούς τεχνίτες ή έγιναν από ντόπιους που υιοθέτησαν σχέδια, τεχνικές και τρόπους που διαδόθηκαν στον τόπο τους μετά την εγκατάσταση δυτικοευρωπαίων κυρίων και τη συνακόλουθη μετανάστευση ξένων τεχνιτών και τεχνικών. Η γλυπτική που σώζεται στις περιοχές αυτές από το τέλος του μεσαίωνα και εξής, συνήθως σε στενή συνάφεια με την αρχιτεκτονική, άλλοτε όμως διάσπαρτη και σε σπαράγματα, μπορεί να διαφωτίσει αρκετές όψεις της δυτικής παρουσίας στην ανατολή και των επιπτώσεών της στην τοπική καλλιτεχνική παραγωγή. Η έρευνα της γλυπτικής και λιθοξοϊκής είναι δυνατόν να αποκαταστήσει ένα ακόμη ιστορικό τεκμήριο που, συνεξεταζόμενο με άλλα, την αρχιτεκτονική και εν γένει το δομημένο χώρο και τις πληροφορίες των γραπτών πηγών, μπορεί να φωτίσει αποτελεσματικά τη μελέτη των μικτών κοινωνιών στις εν λόγω περιοχές κατά την εποχή της μετάβασης από το μεσαίωνα στη νεότερη εποχή. Οι μελέτες που δημοσιεύονται εδώ παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στο Συμπόσιο "Η Γλυπτική στη Λατινοκρατούμενη Ανατολή, 13ος-17ος αιώνας", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2002. Διοργανωτές του Συμποσίου ήταν το ερευνητικό Πρόγραμμα "Η δυτική τέχνη στην Κρήτη κατά το 15ο και 16ο αιώνα" που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη ακόμη τότε για τα μεσαιωνικά μνημεία όλου του νησιού. Περιέχονται οι εισηγήσεις: - Μιχάλης Ανδριανάκης, "Η αρχιτεκτονική γλυπτική στην Κρήτη" - Νίκος Μελβάνι, "H γλυπτική στις "΄ιταλοκρατούμενες" και "φραγκοκρατούμενες" περιοχές της ανατολικής Μεσογείου κατά τον 13ο και 14ο αι. H διείσδυση της γοτθικής τέχνης και η συνύπαρξή της με τη βυζαντινή". - Γεωργία Μαρίνου, "Δυτικά γλυπτά στοιχεία στο Μυστρά" - Μανόλης Μπορμπουδάκης, "Θυρώματα και παράθυρα σε εκκλησίες της Κρήτης (τέλος 14ου - μέσα 15ου αιώνα)" - Άννα-Μαρία Κάσδαγλη & Γιάννα Κάτσου, "Η κοινωνική διάσταση στα επιτύμβια. Δύο προσωπογραφίες". - Όλγα Βάσση, "Spolia από λατινικούς ναούς της Χίου του 15ου αιώνα" - Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, "Άτλαντες, προσωπεία, λέοντες: Γλυπτά της βενετικής περιόδου από τη Μονή Αγκαράθου". - Κώστας Γιαπιτσόγλου, "Το επιτύμβιο μνημείο των Τζαγκαρόλων στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον Πρίνο Μυλοποτάμου" - Πετρούλα Βαρθαλίτου, "Η κρήνη Bembo στον Χάνδακα" - Αναστασία Φιολιτάκη, "Ο γλυπτός διάκοσμος της κρήνης της Μονής Βροντησίου" - Όλγα Γκράτζιου, "Αναζητώντας τη γλυπτική των Βενετών στην Κρήτη" - Γιώργος Ντέλλας, "Μορφολογικά στοιχεία των ιπποτικών εκκλησιών της Ρόδου" - Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα, "Μορφολογικά στοιχεία των μεσαιωνικών πυλών της πόλης της Ρόδου" - Ηλίας Κόλλιας, "Η "σχολή" των λιθοξόων-μαστόρων της Ρόδου την περίοδο της Τουρκοκρατίας (16ος-19ος αιώνας)"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γ. Μ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Νέας Υόρκης (NYU). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935, μέσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-64), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά.

Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης είναι το αρχαίο δράμα, η ιστορία του αρχαίου θεάτρου και η θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο ως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι.

Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Studies in the History of Hellenistic Drama (1967), Parabasis and Animal Choruses: A Contribution to the History of Attic Comedy (1971), Η παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη (1984), Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη (1985), Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού (1988), Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι (1997), Aristotle on the Function of Tragic Poetry (2001), Μελέτες για το αρχαίο θέατρο (2007).


Αριστείδης Οικονομίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μελβάνι (Εισηγητής)


Όλγα Γκράτζιου (Εισηγητής)


Όλγα Βάσση (Εισηγητής)


Μανόλης Μπορμπουδάκης (Εισηγητής)


Μιχάλης Ανδριανάκης (Εισηγητής)


Κώστας Γιαπιτσόγλου (Εισηγητής)


Μαρία Κωνσταντουδάκη - Κιτρομηλίδου (Εισηγητής)


Γ. Μαρίνου (Εισηγητής)


Άννα - Μαρία Κάσδαγλη (Εισηγητής)


Κατερίνα Μανούσου - Ντέλλα (Εισηγητής)


Γιάννα Κάτσου (Εισηγητής)


Πετρούλα Βαρθαλίτου (Εισηγητής)


Αναστασία Φιολιτάκη (Εισηγητής)


Γιώργος Ντέλλας (Εισηγητής)


Όλγα Γκράτζιου (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
264
Διαστάσεις:
29χ21
Βάρος:
1.01 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση