Γλυπτική
zoom in
81.53€ -15% 69.30€
Αναζητώ, προσπαθώ, επιθυμώ να συναντήσω κάποιον ειδήμονα που θα μπορούσε να μου πει τι είναι σήμερα, στο κατώφλι της 3η χιλιετίας, η γλυπτική. Να μου δώσει τον ορισμό της, τα σύνορα της. Να μου πει τι είναι, τι δεν είναι γλυπτική. Μετά από εβδομήντα χρόνια αδιάκοπης εργασίας δεν είμαι σε θέση σήμερα να πω ποια είναι η τέχνη της γλυπτικής. Φαίνεται παράλογο. Σήμερα, έχοντας υπόψη μου τα αντικείμενα, τις δημιουργίες που ονομάζονται γλυπτά, που γίνονται δεκτά ως γλυπτά, διερωτώμαι αν η γλυπτική είναι άραγε μόνο μια τέχνη που ως μέσο έκφρασης έχει τη λάξευση ή την πλαστική, ή τέχνη του χώρου, μια κατασκευή με οτιδήποτε υλικό: ένα τσαλακωμένο πανί, ένα τσουβάλι, ένα πλαστικό σωλήνα με χρώματα, ένα μεταλλικό έλασμα που ταλαντεύεται, ένα σκελετό ζώου, μια ομπρέλα, μια πέτρα ακατέργαστη, άμμο στο έδαφος, χρωματισμένα ανθρωπόμορφα μπαλόνια, παλαιά μηχανήματα εκτός χρήσεως πάλι εν κινήσει, σωλήνες φθορίου με μεταλλικά ελάσματα. Αν κάνεις μια βόλτα σ΄ όλα τα μουσεία και σ΄ όλα τα εργαστήρια στον κόσμο, όπου υπάρχει σύγχρονη γλυπτική, θα προστεθούν πολλά που τιτλοφορούνται - και επομένως είναι - έργα γλυπτικής. [...] Γιάννης Παππάς (απόσπασμα από το κείμενο του βιβλίου)

κ.ά. (Φωτογράφος)


Δημήτρης Α. Χαρισιάδης

Δημήτρης Α. Χαρισιάδης (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1911. Εργάστηκε ως Χημικός. Αφιερώθηκε στη φωτογραφία το 1940. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Ήπειρο είναι ο επίσημος φωτογράφος του Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια ο ανταποκριτής για πρακτορεία και περιοδικά του και περιοδικά του εξωτερικού, όπως το περιοδικό "Life" και το πρακτορείο "Assosiated Press". Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (1952). Πέθανε στην Αθήνα το 1993. Το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη γίνεται κάτοχος του αρχείου Χαρισιάδη το 1997.

Κώστας Χρήστου (Φωτογράφος)


Αθανάσιος Τζαμαλής (Φωτογράφος)


Ελένη Γεωργιάδου

Ελένη Γεωργιάδου (Επιμέλεια)


Γιάννης Παππάς

Γιάννης Παππάς (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παππάς (1913-2005) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, γιος του χειρουργού Αλέξανδρου Παππά και της Ελένης Φ. Φωτιάδη. Έφτασε στην Αθήνα το 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ύστερα από μια σύντομη παραμονή της οικογένειάς του στην Κέρκυρα. Αργότερα βρέθηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Superieure des Beaux Arts και εξέθεσε έργα του. Το 1935 φιλοτέχνησε προτομή του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη, ενώ την επόμενη χρονιά αποκάλυψε σε φυσικό μέγεθος άγαλμα του γλύπτη Χρήστου Καπάλου. Το 1937 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο στη διεθνή έκθεση των Παρισίων, ενώ στη συνέχεια φιλοτέχνησε άγαλμα του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και ολοκλήρωσε το πρόπλασμα του ανδριάντα του Αδαμάντιου Κοραή για να επιστρέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τον Δεκέμβριο του 1944 κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό υπηρετώντας στην Ανωτέρα Ναυτική Διοίκηση Αλεξανδρείας. Στην Αλεξάνδρεια όπου παρέμεινε μέχρι και το 1951 είχε την ευκαιρία να μελετήσει τα μνημεία της αιγυπτιακής τέχνης στο Κάιρο και την Ανω Αίγυπτο, αλλά και να φιλοτεχνήσει έργα εμπνεόμενος από τους ανθρώπους και τη σπουδαία τέχνη της Αιγύπτου. Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται ο μαρμάρινος ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου, άγαλμα του Ευάγγελου Παπανούτσου, ανδριάντες των Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, Παντελή Πρεβελάκη, στρατηγού Μακρυγιάννη, Ιωνα Δραγούμη, άγαλμα του Οδυσέα Ελύτη κ.ά. Τη δεκαετία του ΄70 ο Γιάννης Παππάς εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας και το 1980 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1992 η Εθνική Πινακοθήκη οργάνωσε αναδρομική έκθεση του γλύπτη. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου του 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Πανόδετο
Σελίδες:
424
Διαστάσεις:
31χ31
Βάρος:
3.657 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση