Γηρατειά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γηρατειά

Θλιμένος Χειμώνας ή δεύτερη Άνοιξη; Η ψυχολογία της γήρανσης

Robert Slater

Τα γηρατειά θεωρούνται συνήθως μια περίοδος εξασθένησης και αδυναμίας, μια φθίνουσα πορεία προς το αναπόφευκτο τέλος. Αυτό που τα κάνει όμως περισσότερο δυσβάστακτα είναι οι στάσεις και οι ιδέες μας γι΄ αυτά: πολλοί από εμάς τα ταυτίζουμε με κακή υγεία, σύγχυση ή άνοια, απομόνωση και μοναξιά, φτώχεια και απελπισία. Και όμως, ο ύστερος βίος της ζωής μπορεί να είναι μια περίοδος νέων προσαρμογών και δυνατοτήτων με σημαντικές ανταμοιβές. Στα γηρατειά οι άνθρωποι μπορούν να εξελιχθούν και να αναζητήσουν νόημα και πληρότητα στη ζωή τους. Το βιβλίο του Robert Slater απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες, ακαδημαϊκούς δασκάλους και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τα γεράματα, τα δικά τους ή των άλλων. Υιοθετώντας μια πολυδιάστατη προσέγγιση και μια αισιόδοξη προοπτική στη μελέτη του, ο συγγραφέας παρέχει πάμπολλες νέες πληροφορίες για την εξελικτική πορεία του ανθρώπου προς τα γηρατειά. Μιλά ρεαλιστικά για τις απώλειες και τα προβλήματα των ηλικιωμένων και περιγράφει τη βιολογική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική τους κατάσταση. Παράλληλα όμως προτείνει ένα "μοντέλο επιτυχημένης γήρανσης", το οποίο μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι και το περιβάλλον τους. Το βιβλίο αυτό μας αφορά όλους, αφού η ταχεία αυξηση του γεροντικού πληθυσμού σε πολλά κράτη του κόσμου καθιστά ιδιαίτερα επίκαιρα τα θέματα της τρίτης ηλικίας. Εκτός αυτού, οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή θα γεράσουμε, αν δεν έχουμε κιόλας γεράσει...

Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου (Επιμέλεια)

Η Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου είναι διδάκτορας της συμβουλευτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ και καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου και υπήρξε πρόεδρος. Υπήρξε υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας (1983-1985) στο C.N.R.S., University Paris VII στη Γαλλία. Παράλληλα συνεργάστηκε με το International Institute for Educational Planning (IIEP) της UNESCO στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το 1995 στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από τότε σε εθελοντική βάση προσφέροντας υπηρεσίες στους φοιτητές και οργανώνοντας σεμινάρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

Στέλιος Μεταξάς (Μεταφραστής)


Robert Slater (Συγγραφέας)

Ο Robert Slater είναι γεροντολόγος και ιδρυτικό μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Γεροντολογίας.Έχει πραγματοποιήσει πολλές έρευνες σε θέματα που άπτονται της τρίτης ηλικίας, και έχει διδάξει συναφή θέματα στο ανοικτό πανεπιστήμιο. Έχει επίσης, συγγράψει το βιβλίο "Ageing in later life" (1993).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
325
Διαστάσεις:
22χ15
Βάρος:
0.448 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση