Γιατί πόλεμος;
zoom in
8.00€ -10% 7.20€

Άνοιξη του 1931
Το Διεθνές Ινστιτούτο για Πνευματική Συνεργασία, που υπάγεται στην Κοινωνία των Εθνών, είχε ξεκινήσει το 1931 ένα πρόγραμμα που ζητούσε από κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής να συζητήσουν σε ανοιχτές επιστολές που θα αντάλλασσαν μεταξύ τους, θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Καλοκαίρι του 1932
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν καλείται να επιλέξει μία προσωπικότητα και να αλληλογραφήσει μαζί της για ένα φλέγον διαχρονικά κοινωνικό ζήτημα. Ο Αϊνστάιν επιλέγει τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Θέμα της αλληλογραφίας, η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και οι τρόποι αποφυγής του πολέμου για τις επόμενες γενιές.

Άνοιξη του 1933
Εκδίδονται στο Παρίσι σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά) οι επιστολές του `Αϊνστάιν με τον Φρόυντ. Δυστυχώς τα σύννεφα του πολέμου είχαν ήδη ξεκινήσει να ξαναμαζεύονται πάνω απο την Ευρώπη και η έκδοση έγινε σε μόλις 2000 αριθμημένα αντίτυπα των οποίων η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στη Γερμανία.

Οι φρικαλεότητες του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν το θέμα του πολέμου στην επικαιρότητα. Τι είναι ο πόλεμος; Είναι, άραγε, κάτι που υπακούει στις εσωτερικές αρχέγονες παρορμήσεις του ανθρώπου, ή είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ακολουθεί ευρύτερες και περίπλοκες διαδικασίες που οδηγούν τη σημερινή φάση ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού, τον ενεργειακό πόλεμο και το ξαναμοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής και στην παγκόσμια κυριαρχία; Δυστυχώς, οι επιστολές του Αϊνστάιν και του Φρόυντ παραμένουν επίκαιρες.

Sigmund Freud

Sigmund Freud (Συγγραφέας)

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη. Μαθητής του περίφημου Γάλλου νευρολόγου Σαρκό στη Σαλπερτιέρ (1885-86), επιστρέφει στη Βιέννη και αρχίζει να ασκεί το επάγγελμά του σε συνεργασία με τον Μπρόιερ (1895-1897), χρησιμοποιώντας την ύπνωση για τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ασθενών του. Η θεμελίωση της θεωρίας του για τις ψυχικές παθήσεις και την τεχνική της ψυχανάλυσης συναντά την εχθρότητα όλου του ιατρικού κατεστημένου. Ωστόσο η πελατεία του πληθαίνει καθημερινά και βρίσκει οπαδούς στη νεώτερη γενιά ιατρών. Το 1938, μετά την κατάληψη της Αυστρίας απ΄ τους ναζιστές, καταφεύγει στο Λονδίνο με την κόρη του Άννα. Υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα. Ενώ εργάζεται πάνω σε μια ψυχαναλυτική μελέτη για τον "Χίτλερ και το Ναζισμό", μια προσβολή τον ρίχνει καταγής και εκπνέει τη νύχτα της 23ης προς την 24η Σεπτεμβρίου 1939. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: "Μελέτες για την υστερία", 1895, "Η ερμηνεία των ονείρων", 1900, "Μελέτη για τα όνειρα", 1901,"Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής", 1901, "Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας", 1903, "Τοτέμ και ταμπού", 1913, "Εισαγωγή στην ψυχανάλυση", 1916, "Το εγώ και το εκείνο", 1923, "Νεύρωση και ψύχωση", 1924, "Αναστολές, συμπτώματα και άγχος", 1926, "Η αρρώστια του πολιτισμού", 1930, "Η γυναικεία σεξουαλικότητα", 1931, "Σχόλιο για τον αντισημιτισμό", 1938, "Ο Μωυσής και ο μονοθεϊσμός", 1939.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Albert Einstein (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Χ. Χρήστου (Εξώφυλλο/εικαστικό)


Γιάννης Σαΐδης (Μεταφραστής)


Γιάννης Σαΐδης (Εισαγωγή)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
76
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.205 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση