Γιατί οι Έλληνες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γιατί οι Έλληνες

Ο μύθος της κλεμμένης γνώσης

Ιωάννης Ν. Καλύβας

18.02€ -27% 13.15€

Το βιβλίο προλογίζουν ο καθηγητής Φιλοσοφίας Βασίλης Κάλφας και η καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας Ιωάννα Οικονόμου.

Α­να­ζη­τώ­ντας τις πρώ­τες αιτί­ες που δια­μόρ­φω­σαν την ορ­θο­λο­γι­κή στά­ση του αρ­χαί­ου Έλ­λη­να σο­φού α­πέ­να­ντι στον φυ­σι­κό του κό­σμο, ο συγ­γρα­φέ­ας ε­πι­χει­ρεί με τού­το το βι­βλί­ο να δώ­σει α­πα­ντή­σεις σε κά­ποιες ε­ρω­τή­σεις πουέχουν πυ­ρο­δο­τή­σει μια δια­φο­ρε­τι­κή οι­κου­με­νι­κή διέ­νε­ξη με­τα­ξύ Α­να­το­λής και Δύ­σης, μια σιω­πη­λή και ό­μως εκ­κω­φα­ντι­κή λό­για α­ντι­πα­ρά­θε­ση που κά­ποιες φο­ρές πή­ρε και δια­στά­σεις τις ο­ποί­ες θα χα­ρα­κτή­ρι­ζε κα­νείς α­κό­μα και πα­ρα­πά­νω α­πό ή­πιες: Πού α­νι­χνεύ­ε­ται η πρώ­τη α­να­λα­μπή αυ­τού του αν­θρώ­πι­νου δη­μιουρ­γή­μα­τος που α­πο­κα­λού­με «ε­πι­στή­μη»; Στην ελ­λη­νι­κή πόλη της Μι­λή­του στις α­κτές της Μι­κράς Α­σί­ας, α­πα­ντούν οι Δυ­τι­κοί ε­ξορ­γί­ζο­ντας τους «α­ντι­πά­λους» τους α­να­το­λι­στές. Έ­χουν ό­μως δί­κιο οι πρώ­τοι; Ε­άν ναι, πώς ε­ξη­γεί­ται αυ­τό ως γε­γο­νός, ό­ταν και άλ­λοι λα­οί της αρχαί­ας Με­σο­πο­τα­μί­ας και Αι­γύ­πτου διέ­θε­ταν ε­πί­σης πλού­το, νό­μι­σμα, γρα­πτή γλώσ­σα, ε­πι­κοι­νω­νί­ες και τε­χνο­λο­γί­α; Για­τί μό­νον ε­κεί στη Μί­λη­το, στην πα­τρί­δα του Θα­λή, και ό­χι και αλ­λού; Για­τί μό­νον τό­τε, τον 6ο αιώ­να π.Χ., και ό­χι άλ­λο­τε πιο πριν; Και βέ­βαια, για­τί μό­νον α­πό αυ­τόν τον λα­ό, τους Έλ­λη­νες, και ό­χι α­πό άλ­λον; Ποια ή­ταν ε­κεί­νη η «ει­δο­ποιός δια­φο­ρά» που ο­δή­γη­σε τον Έλ­λη­να στη λύ­τρω­ση από την ά­γνοια και τη δει­σι­δαι­μο­νί­α, τη στιγ­μή που ο Προ­μη­θέ­ας έκλε­ψε τη φω­τιά α­πό τους Ο­λύ­μπιους θε­ούς για να φλο­γί­σει με τη γνώ­ση τον νου του θνη­τού αν­θρώ­που;

«Α­πό την αρ­χή μέ­χρι το τέ­λος, το βι­βλί­ο αυ­τό δι­καί­ωσε την αρ­χι­κή ε­κτί­μη­σή μου ό­τι πρό­κει­ται για κά­τι ξε­χω­ρι­στό. Ο συγγρα­φέ­ας α­πο­φεύ­γει συ­νειδη­τά τον α­κα­δη­μα­ϊ­κό τρό­πο γρα­φής και δί­νει έ­να εύ­λη­πτο, κα­τα­νο­η­τό και γλαφυ­ρό κεί­με­νο, ό­που δεν δι­στά­ζει να εντά­ξει και τον ί­διο τον ε­αυ­τό του πε­ρι­γρά­φο­ντας την προ­σω­πι­κή του πο­ρεί­α, τα καυ­τά ε­ρω­τή­μα­τα που τον α­πα­σχό­λη­σαν και τον α­πασχολούν, τους δι­σταγ­μούς και τα δι­λήμ­μα­τά του. Το βι­βλί­ο α­νή­κει στο λο­γο­τε­χνι­κό εί­δος της υ­ψη­λής επι­στη­μο­νι­κής ε­κλα­ΐ­κευ­σης, έ­να εί­δος ε­λά­χι­στα καλ­λιερ­γη­μέ­νο στον ελ­λη­νικό εκ­δο­τι­κό χώ­ρο, σε α­ντί­θε­ση με τη διε­θνή πρα­κτι­κή».

Βα­σί­λης Κάλ­φας, κα­θηγη­τής Φι­λο­σο­φί­ας, Α.Π.Θ.

 «Πολ­λές φορές βρέ­θη­κα στη δύ­σκο­λη θέ­ση να μη βρί­σκω ε­πι­χειρή­μα­τα να α­πα­ντή­σω στις “ε­πι­θέ­σεις” πολ­λών συ­να­δέλ­φων κα­θη­γη­τών, οι ο­ποί­οι ι­σχυ­ρί­ζο­νταν ό­τι “άλ­λοι πριν α­πό σας τους Έλ­λη­νες τα α­να­κά­λυ­ψαν όλα αυ­τά, ε­σείς α­πλά τα κλέ­ψα­τε”. Ο Δρ. Κα­λύ­βας μού προ­σφέ­ρει στο βι­βλί­ο του μια σει­ρά ε­πι­χει­ρη­μάτων υ­πε­ρά­σπι­σης, που α­πορ­ρέ­ουν α­πό μίa ε­ξο­νυ­χι­στι­κή έ­ρευνα της βι­βλιο­γρα­φί­ας “γαρ­νι­ρι­σμέ­νη” με γου­στό­ζι­κες και δε­λε­α­στι­κές πε­ρι­γρα­φές των Ελ­λή­νων γι­γά­ντων, που, πέ­ρα α­πό τον μύ­θο και τη θρη­σκεί­α, έ­βα­λαν τα πρώ­τα λι­θά­ρια της ε­πι­στή­μης. Η πε­ρι­γρα­φή της ε­πί­σκε­ψής του στον τό­πο ό­που οι ή­ρω­ές του Θα­λής, Α­να­ξί­μαν­δρος και Α­να­ξι­μέ­νης έ­ζη­σαν, εί­ναι κα­τα­πλη­κτι­κή».

Α. G. Kefalas, Ph.D, Professor of Management, Emeritus
The University of Georgia

 «Με τρό­πο α­πλό και προ­σι­τό, ο συγ­γρα­φέ­ας πεί­θει τον α­να­γνώ­στη ό­χι μό­νο για το γε­γο­νός ό­τι η ε­πι­στή­μη, ό­πως σή­με­ρα την εν­νο­ού­με, έ­χει πράγμα­τι την πη­γή της στους Έλ­λη­νες της αρ­χαί­ας Ελ­λά­δας και ό­χι αλ­λού, αλ­λά και για τους λό­γους για τους ο­ποί­ους έ­γι­νε αυ­τό».

Άγ­γε­λος Κα­τσάγ­γελος, Professor of Computer Science
Chicago University

«Ο συγ­γρα­φέ­ας προ­σφέ­ρει εδώ μια γο­η­τευ­τι­κή, ευ­χά­ρι­στη, με έ­ντο­νο το προ­σω­πι­κό στοι­χεί­ο, σχε­δόν μυ­θιστο­ρη­μα­τι­κή πε­ρι­ήγηση στην προ­σω­κρα­τι­κή φι­λο­σο­φι­κή σκέ­ψη, μια πε­ρι­ή­γη­ση ε­μπλου­τισμέ­νη με στοι­χεί­α πε­ρι­πε­τειώ­δους ε­πι­στη­μο­νι­κής α­να­ζή­τη­σης, με άρ­σεις και θέ­σεις στην πα­ρά­θε­ση των στοι­χεί­ων του. Πα­ρου­σιά­ζει απλά, αλ­λά ό­χι α­πλο­ϊ­κά, τους δύ­σκο­λους φι­λο­σο­φι­κούς ό­ρους, τις δυσνό­η­τες ρή­σεις των προ­σω­κρα­τι­κών, τις συν­δέ­ει με τις θέ­σεις της σύγ­χρο­νης φυ­σι­κής σχετι­κά με τη γέ­νε­ση του σύμπαντος. Στή­νει μπρο­στά μας ο­λο­ζώ­ντα­νο τον Θα­λή, τον Α­να­ξί­μανδρο, την α­τμό­σφαι­ρα της αρχαί­ας Ιω­νί­ας με τους μεί­ζο­νες και ελάσ­σο­νες φι­λο­σό­φους της ε­πο­χής, α­να­ζη­τώ­ντας α­πάντη­ση στο ε­ρώ­τη­μα για­τί η αρ­χαί­α Ιωνί­α εί­ναι ο τό­πος και ο 6ος αιώ­νας ο χρό­νος γέ­νε­σης της επι­στή­μης».

Ιω­άν­να Οι­κο­νόμου, Κα­θη­γή­τρια Συ­γκρι­τι­κής Γραμ­μα­το­λο­γί­ας, Α.Π.Θ.

Ιωάννης Ν. Καλύβας (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Καλύβας είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος DEA του Γαλλικού Πανεπιστημίου LilleIII στην Ιστορία των Επιστημών και Τεχνολογίας και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Ιστορία των Ιδεών. Είναι ο συγγραφέας τού «Αναξίμανδρος, ο Φιλόσοφος του Απείρου» (εκδόσεις Ζήτρος), ενώ έχει συγγράψει θεατρικά έργα, την παρωδία «Το όνομά μου είναι Άμλετ», καθώς και μονολόγους όπως το «Μ’ ακούει κανείς;»


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
235
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.37 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση