`Ιδού λοιπόν γιατί να φιλοσοφούμε: επειδή υπάρχει η επιθυμία, επειδή υπάρχει απουσία μέσα στην παρουσία, κάτι νεκρό μέσα στο ζωντανό· και επίσης επειδή υπάρχει η εξουσία μας που δεν είναι ακόμη εξουσία· και επίσης επειδή υπάρχει η αποξένωση, η απώλεια αυτού που νομίζαμε κεκτημένο και η απόσταση ανάμεσα στην πράξη και το πράττειν, ανάμεσα στον λόγο και το λέγειν· και τέλος επειδή από αυτό δεν μπορούμε να ξεφύγουμε: να πιστοποιούμε δηλαδή την παρουσία της έλλειψης μέσω του λόγου μας.
Αλήθεια, πως να μην φιλοσοφούμε;`
Με σπάνια διδακτική ενάργεια και, την ίδια στιγμή με σπάνιο φιλοσοφικό βάθος, αυτό το μάθημα εισαγωγής στη φιλοσοφία που έδωσε ο Λυοτάρ το 1964 ήταν μέχρι στιγμής ανέκδοτο.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ζαν-Φρανσουά Λυοτάρ (1924-1998) δίδαξε φιλοσοφία στη Γαλλία και σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συγγραφέας της "Μεταμοντέρνας κατάστασης", του γνωστότερου, ίσως, έργου του, έγραψε ακόμα τριάντα περίπου έργα γύρω από την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη σύγχρονη κοινωνία -από το "Discours, Figure" (1971) ώς το "Different (1983), από το "Derive a partir de Marx et de Freud" (1973) ως το "Heidegger et les Juifs" (1988), από το "Inhumain" (1988) ως το "Moralites postmodernes" (1993). Πέθανε στο Παρίσι από λευκαιμία τον Απρίλιο του 1998.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα