Γιάννης Ρίτσος, αυτοβιογραφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γιάννης Ρίτσος, αυτοβιογραφία

Κινηματογραφική αυτοβιογραφία: Ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του

Γιώργος Σγουράκης

Ηρώ Σγουράκη

50.96€ -11% 45.35€
Όποιος διάβαζε στη "Διάπλαση των Παίδων", το έτος 1925, τα ποιήματα "Φθινοπωρινό τραγούδι" και "Ονειροπόλημα", δε θα μπορούσε ούτε καν να φανταστεί ότι πίσω από το ψευδώνυμο της υπογραφής "Ιδανικό Όραμα" κρυβόταν ένας νέος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος έμελλε παράλληλα με τον πυρήνα των υπερρεαλιστών της γενιάς του ΄30 και ξεκινώντας απ΄ αλλού, να αναπτύξει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και να γίνει ο ιδανικός εκφραστής της ποίησης με κοινωνικό περιεχόμενο. Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε την πιο ουσιαστική ιδιότητα της ποιητικής τέχνης. Την απελευθερωτική της φόρτιση. Τέχνη και ελευθερία είναι στη συνείδησή του έννοιες αλληλένδετες. Γι΄ αυτό προσπάθησε να συμβάλει ώστε οι αποδέκτες του έργου του να γίνουν σωστοί και ολοκληρωμένοι πολίτες, που σήμαινε για εκείνον ελεύθεροι άνθρωποι. Φρόντισε το έργο του να είναι το μέσον που θα οδηγήσει τον αναγνώστη-πολίτη σε ψυχική, πνευματική και ηθική άνθηση. Η φωτεινή συνείδηση του λαού μας είναι ο Γιάννης Ρίτσος. Το έργο και η απέριττη ζωή του υπήρξαν άρρηκτα δεμένα και συνυφασμένα με όσα προσδοκούσε ο ελληνισμός, τις πιο δύσκολες ώρες του, από πνευματικούς ανθρώπους. Με συναίσθηση ευθύνης υπηρέτησε ακατάλυτες αξίες, ιδανικά, αρχές και δημοκρατικά ιδεώδη. Τα μετουσίωσε σε ποίηση και τα κατέθεσε ως τεκμήρια ήθους και εθνικής αυτογνωσίας για τις μελλούμενες γενιές. Το σύνολο του έργου του ποιητή της Ρωμιοσύνης αποτελεί παρακαταθήκη που ανήκει στην κιβωτό της ιστορίας του Έθνους. Σε έναν κόσμο αλλοτριωμένο σήμερα, μέσα στον οποίο αναζητούμε τα Χαμένα ιδανικά, τα βρίσκουμε σε κάθε του στίχο. Όσοι υπενθυμίζουν -με την παρουσίαση των έργων του- αυτές τις αρχές και τα ιδανικά, εδραιώνουν όσα πίστευε, όσα ονειρεύτηκε και όσα προφητικά διακήρυξε. Η δημιουργία της αυτοβιογραφικής ταινίας του Γιάννη Ρίτσου το 1984 και η παρούσα έκδοση, με τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες του, αποτελούν στοιχεία για να εμβαθύνουμε στην ιδιωτική περίπτωση του δημιουργού. Θεωρήσαμε χρέος μας να διασώσουμε σε εικόνα και ήχο το λόγο του ποιητή και παράλληλα να συμβάλουμε στην προσέγγιση και στη συνειδητοποίηση απ΄ όλους, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, της μεγαλοσύνης του ανθρώπου που αποτελεί σύμβολο του πνεύματος και της αντίληψης του λαού μας. Μας δέχθηκε σαν άρχοντας στο σπίτι του. Μας έφερε κοντά με την οικογένειά του. Την Φαλίτσα και την Έρη. Πρόσωπα με ήθος και απέραντη αγάπη για εκείνον. Μας μίλησε, μας έπαιξε στο πιάνο αγαπημένα του κομμάτια, μας άφησε ελεύθερους να κάνουμε το σωστό κατά την κρίση μας. Ήθελε με τον τρόπο του να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο της σκέψης του, ίσως για να δουν πολλοί, να αντιληφθούν λίγοι, και να ακολουθήσουν ελάχιστοι το δρόμο που διάλεξε να πορευτεί στην πολυκύμαντη ζωή του. Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη Το κινηματογραφικό έργο "Γιάννης Ρίτσος: αυτοβιογραφία", ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του, αποτέλεσε τη βάση της παρούσας έκδοσης. Πρόκειται για το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της ζωής και της πορείας του ποιητή και συνοδεύει ως προσφορά το λεύκωμα.
Γιώργος Σγουράκης

Γιώργος Σγουράκης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη είναι σκηνοθέτες και δημιουργοί πνευματικών και πολιτιστικών ταινιών, οι οποίες έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. Έχουν σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου και έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Το έργο τους στην ελληνική τηλεόραση μέχρι σήμερα αποτελείται από 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το "Μονόγραμμα" (260 εκπομπές), το οποίο έχει αποκληθεί από τον τύπο ως το "εθνικό αρχείο". Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία. όπως η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ΄΄Μιχαήλ", Α΄ Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. "Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία" κ.ά. Ο Γιώργος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Διετέλεσε πρόεδρος: της "Παγκρητίου Ενώσεως", του "Συνδέσμου Παραγωγών Ελληνικής Τηλεόρασης", Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ και σήμερα είναι Πρόεδρος του "Αρχείου Κρήτης" και Πρόεδρος του "Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης & Oπτικοακουστικών Έργων". Το συγγραφικό έργο του Γιώργου Σγουράκη έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο "Σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρώ Σγουράκη

Ηρώ Σγουράκη (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη είναι σκηνοθέτες και δημιουργοί πνευματικών και πολιτιστικών ταινιών, οι οποίες έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. Έχουν σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου και έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Το έργο τους στην ελληνική τηλεόραση μέχρι σήμερα αποτελείται από 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το "Μονόγραμμα" (260 εκπομπές), το οποίο έχει αποκληθεί από τον τύπο ως το "εθνικό αρχείο". Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία. όπως η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ΄΄Μιχαήλ", Α΄ Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. "Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία" κ.ά. Η Ηρώ είναι μέλος του "Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης" και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του "Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων", του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 9,84". Είναι εταίρος της "Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας" των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του"Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών". Διετέλεσε Σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Μίκη Θεοδωράκη. Το συγγραφικό έργο της Ηρώς Σγουράκη έχει ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο - λεύκωμα "Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
196
Διαστάσεις:
30χ22
Βάρος:
1.076 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση