Γιάννης Κολέφας: Οδοιπορικό στην τέχνη του ψηφιδωτού 1927 - 1986
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γιάννης Κολέφας: Οδοιπορικό στην τέχνη του ψηφιδωτού 1927 - 1986

Συλλογικό έργο

Νίκος Ζίας

Αθανάσιος Δ. Παλιούρας

[...] Όπως ακριβώς ένα ψηφιδωτό, έτσι και η ζωή του Κολέφα απαρτίζεται από πληθώρα ψηφίδων -μικρών χρωματιστών λίθων- η παρουσία καθεμιάς από τις οποίες καθίσταται απολύτως απαραίτητη για την ολοκλήρωση της τελικής σύνθεσης. Λόγω του εύρους της δράσης του, ωστόσο, τέθηκε από την αρχή το ερώτημα ποια από όλες τις δραστηριότητες του Γιάννη Κολέφα θα παρουσιαζόταν πρωτίστως, σε ποια θα δινόταν ξεχωριστή έμφαση, ποια ίσως θα μπορούσε να παραληφθεί από την έκθεση αυτή. Η πορεία της μελέτης του έργου του όμως απέδειξε, ότι, για την ολοκλήρωση σκιαγράφηση της προσωπικότητας και της προσφοράς του στην τέχνη και την συντήρηση του ψηφιδωτού, έπρεπε να αναδειχθούν και οι τρεις του ιδιότητες: του συντηρητή, του καλλιτέχνη αλλά και του δασκάλου. [...] (από το κείμενο της Ελένης Μάργαρη)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ζίας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Δ. Παλιούρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Μάργαρη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι πτυχιούχος (1998) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης) όπου πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορίς της Νεώτερης τέχνης και εκπόνησε τη διδακτορικής της διατριβή με θέμα "Η γυναίκα στην ελληνική γλυπτική του 20ού αιώνα: Συμβολισμοί και πραγματικότητες (2009)". Εργάστηκε ως ιστορικός της τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου επιμελήθηκε περιοδικές εκθέσεις και συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δίδαξε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα με θέμα τους τη νεότερη γλυπτική, άρθρα σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλγα Κολέφα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κασέρης (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στην Αιμυλιά της Ρόδου το 1951. Σπούδασε οικονομικά αλλά ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1980. Το 1985 ίδρυσε το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ρόδου και δίδαξε σ΄ αυτό επί σειρά ετών. Το 1992 ίδρυσε την εταιρεία Rodos Image μέσω της οποίας έχει εκδώσει τρία αξιόλογα φωτογραφικά λευκώματα με πανελλήνια κυκλοφορία με θέματα τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου. Στο πρώτο λεύκωμα το νησί της Ρόδου προβάλλεται μέσα από τη δουλειά του Νίκου Κασέρη με ένα πρωτότυπο αισθητικό τρόπο αναδεικνύοντας την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση και τη φυσική ομορφιά του νησιού. Στο 2ο φωτογραφικό λεύκωμα παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα των νησιών της Δωδεκανήσου. Παράλληλα με το λεύκωμα αυτό λειτούργησε πολυθέαμα και μεγάλη φωτογραφική του έκθεση για τη Δωδεκάνησο. Στο 3ο λεύκωμα σε συνεργασία με άλλους δύο γνωστούς φωτογράφους το Νίκο Οικονομόπουλο και τον Τάσο Βρεττό, αποκαλύπτεται ο άγνωστος χώρος της Θράκης, μέσα από τρεις διαφορετικές φωτογραφικές οπτικές.

Χάρις Ψυχοπαίδη (Φωτογράφος)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
191
Διαστάσεις:
22χ23
Βάρος:
0.783 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση